Gedeputeerde Vlaams-Brabant

U bent hier

posticon Streekproducten in de lift. Opening stokerij in Pepingen

Posted on wo, 11/30/2016 - 11:22 by Monique Swinnen

 

Streekproducten zitten in de lift. De vzw Streekproducten Vlaams-Brabant mocht onlangs haar 306de lid verwelkomen. Met Herent zijn nu 55 van de 65 gemeenten ook Straffe Streek Gemeente. De communicatie staat niet stil met een opgefriste huisstijl, een eindejaarsactie en de kalender voor 2017. In Pepingen opent OPEN UP Farm Distillery een nieuwe stokerij met ontvangstzaal.

Het doet ons plezier om te zien dat streekproducten steeds meer populair worden. Met 178 producenten, 93 streekhoekjes, 30 horecazaken, 13 logies en 55 straffe streek gemeenten telt onze vereniging nu 306 leden. We staken onze huisstijl dan ook in een nieuw fris kleedje. Die zal je kunnen bewonderen via de vitrinekasten in de gemeentehuizen en de straffe streek verpakkingen.

Om onze streekproducten op een straffe manier in de kijker te zetten geven we voor 2017 een nieuwe streekproductenkalender uit. De foto’s doen alvast goesting krijgen. Bovendien organiseren we een eindejaarsactie ‘Ontdek een doos vol straffe streek’ waarbij men een pakket streekproducten aan een flink verminderde prijs kan kopen, om als cadeau te geven tijdens de eindejaarsfeesten.

Drie jaar geleden bliezen we een oeroude traditie uit onze streek terug nieuw leven in: een echte warme stokerij bouwen, met echte Holstein koperen ketels, om vanaf echte grondstoffen, door echte mensen, (h)eerlijke distillaten als (Ground Control) gin, jenever, vodka en whiskey te maken. Na drie jaar werd het tijd voor een volgende stap en verwelkomen we iedereen van harte in onze nieuwe stokerij.

posticon 10.000 euro voor restauratie van serre Hoeilaart

Posted on wo, 07/06/2016 - 09:55 by Monique Swinnen

De provincie Vlaams-Brabant investeert 10.140 euro in de restauratie van een serre nr. 9 op Kelleveld  in Hoeilaart. Dit is één van de vijf 360° erfgoedprojecten die deze subsidie krijgt.

In de Ijsevallei teelt men al 150 jaar druiven.  Overijse en Hoeilaart hadden samen meer dan 30.000 serres. Momenteel zijn er nog slechts een 3.000 bewaard. De meeste, in ongebruik geraakte serres, verdwijnen zienderogen. 

Serre nr. 9 op het Kelleveld in Hoeilaart wil men om cultuurhistorische redenen absoluut bewaren.

posticon Jeroen De Pauw op sjok door een Straffe Streek.

Posted on wo, 11/18/2015 - 12:57 by Monique Swinnen

Nieuw belevingsboek over streekproducten.

De vzw Streekproducten Vlaams-Brabant heeft een nieuw boek uitgegeven over de streek, de streekproducten & streekproducenten én verrassende recepten. Het werd samengesteld door tv-kok en culinaire ambassadeur Jeroen De Pauw. De titel is van het ‘belevingsboek’ is ‘Jeroen De Pauw op sjok door een Straffe Streek’.

Als Jeroen De Pauw zijn neus volgt, komt hij altijd op lekkere plaatsen terecht. Dat bewijst hij in het nieuwe boek ‘Jeroen De Pauw op sjok door een Straffe Streek. Daarin doorkruist hij Vlaams-Brabant op zoek naar rasechte streekproducten: de zachtzure geuze in het Pajottenland, heerlijk zoete chocolade en tafeldruiven in de Dijlevallei, Hagelandse wijn en Leuvens bier, vleesspecialiteiten van ambachtelijke beenhouwerijen, kaas, grondwitloof en veel meer. De lezer maakt samen met hem kennis met de producenten achter al dat culinair genot.
95 producenten, 37 verkooppunten, 14 horecazaken, 9 logies en 28 straffe streek gemeenten hebben meegewerkt aan het boek.

Jeroen De Pauw gaat ook aan de slag met al die Vlaams-Brabantse ingrediënten. Hij trakteert de lezer op 45 verrassende recepten met een toets puur Vlaams-Brabant.

In het boek kan men ook de adresjes waar men de streekproducten kan kopen, proeven en beleven, en heel wat tips voor leuke uitstapjes, activiteiten, bezienswaardigheden en fiets- en wandelroutes ontdekken.

Het boek geeft streekproducten een doorleefd verhaal en streekproducenten een authentiek gezicht. Streekproducten moeten het van kwaliteit en versheid hebben. Vakkennis, traditie en ambacht geven het streekproduct een eigenzinnig eerlijk verhaal. Streekproducten zijn een belangrijke troef voor de lokale economie en de streekidentiteit. 

Dit kijk-, kook- en belevingsboek zet de lezer dan ook op weg om zelf een volledige maaltijd klaar te maken. Van aperitief tot en met dessert, op basis van producten uit eigen streek.

Online te KOOP
 

posticon Dijleland smakelijk op de kaart

Posted on do, 09/17/2015 - 00:00 by Monique Swinnen

De provincie Vlaams-Brabant onderneemt nieuwe acties om de streekidentiteit van het Dijleland verder uit te bouwen en te ontwikkelen.

Zo start de provincie Vlaams-Brabant, samen met vzw Streekproducten Vlaams-Brabant en Steunpunt Hoeveproducten, de plattelandsprojecten ‘Hoeve proeven’ en ‘Pop-Up een Hoeve’ op. 

Ook lanceren ze de wedstrijd ‘Win een dagje druif met 10 vrienden’ om de Vlaams-Brabantse tafeldruif te promoten.

16 gemeenten uit het Dijleland, Bertem, Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Hoeilaart, Huldenberg, Kampenhout, Keerbergen, Kortenberg, Kraainem, Oud-Heverlee, Tervuren, Overijse, Steenokkerzeel, Wezembeek-Oppem en Zaventem, gaan meer samenwerken.

Identiteit van Dijleland versterken met hoeven

Het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling keurde twee Vlaams-Brabantse projecten goed. ‘De projecten ‘Hoeve proeven’ en ‘Pop-Up een hoeve’ spelen in op de beleving van het platteland met respect voor de streekidentiteit. Hiermee kunnen we het Dijleland nog meer op de kaart zetten.

Hoeve proeven

Dit project van de provincie Vlaams-Brabant en het Steunpunt Hoeveproducten gaat de vraag en het aanbod van de korte keten in kaart brengen en op elkaar afstemmen. De bedoeling is om extra jobs te creëren voor producenten van landbouwproducten en de consumenten overtuigen om meer lokale producten te kopen. De organisatie van boerenmarkten is daar een mooi voorbeeld van.

Pop-Up een Hoeve

Met Pop-Up een Hoeve organiseert de vzw Streekproducten Vlaams-Brabant  in het Dijleland 5 belevingsdagen. 

‘Een unieke hoeve wordt omgetoverd tot een tijdelijk belevingsrestaurant waar de culinaire ambassadeur Jeroen De Pauw een heerlijk lokaal menu aanbiedt met hoeveproducten. De producenten worden telkens in de kijker gezet. Enkel de inwoners uit de gemeente en omliggende gemeenten kunnen zich inschrijven. De inwoners die niet kunnen genieten van ‘Pop-Up een Hoeve’, kunnen wel van de heerlijke smaken thuis genieten aan de hand van kant-en-klare maaltijden.

Win een dagje druif
Het Dijleland is ook de streek met een Europees erkend streekproduct: de Vlaams-Brabantse tafeldruif. 

Om de campagne ‘150 zoete zomers’ mee te ondersteunen, heeft de vzw Streekproducten Vlaams-Brabant een straffe wedstrijd uitgewerkt: ‘win een dagje druif met 10 vrienden’. 

posticon Erkende Vlaams-Brabantse streekproducten in de kijker

Posted on ma, 04/27/2015 - 12:09 by Monique Swinnen

'Erkend Vlaams-Brabants streekproduct'Streekproducten Vlaams-Brabant vzw heeft het label ‘Erkend Vlaams-Brabants streekproduct’ een aantal jaar geleden in het leven geroepen. Ondertussen hebben verschillende producenten dit label geïntegreerd in hun werking. Om hen in de kijker te zetten, krijgen zij van de provincie Vlaams-Brabant en vzw Streekproducten Vlaams-Brabant een certificaat

De meerwaarde van dit label voor de streekproducenten is dat zij zich nu kunnen onderscheiden van de vele lokale producten die onze provincie kent. Met een erkend Vlaams-Brabants streekproduct weet men voortaan dat het product niet alleen een duidelijke band met de regio heeft, maar dat het ook bij de producent ter plekke wordt gemaakt én dat het al minstens 5 jaar wordt geproduceerd. Voor de consument die meer en meer op zoek gaat naar authentieke streekproducten, kan dit label zeker en vast helpen in zijn zoektocht.

posticon Workshops met streekproducten

Posted on do, 11/20/2014 - 10:31 by Monique Swinnen

Kinderen met streken. Workshops met streekproducten.

Tijdens de Week van de Smaak organiseren de provincie Vlaams-Brabant, de vzw Streekproducten Vlaams-Brabant, stad Leuven en Brasserie Improvisio workshops voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar met streekeigen groenten.

Week van de Smaak /ImprovisioDe Week van de Smaak is een tiendaags evenement in november rond smaak en eetcultuur en vindt plaats in heel Vlaanderen en Brussel. Het thema van dit jaar is duurzame voeding.

In het kader hiervan hebben de provincie Vlaams-Brabant, de vzw Streekproducten Vlaams-Brabant, stad Leuven en Brasserie Improvisio de handen in elkaar geslagen. Ze organiseerde op 18 en 19 november educatieve workshops voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van de Leuvense scholen met lokale voeding.
 
In deze workshops staan de streekproducten centraal. Zo leerden de leerlingen meer over het duurzame aspect van producten uit eigen regio en krijgen ze een beter zicht op de levensloop van een product van in het veld tot op het bord. Zo komen ze veel meer te weten over de witloofteelt en het grondwitloof.

posticon Jeroen De Pauw nieuwe ambassadeur Streekproducten

Posted on vr, 03/28/2014 - 10:19 by Monique Swinnen

ambassadeur Streekproducten Vlaams-BrabantGisteren werd in Brouwerij De Kroon de nieuwe culinaire ambassadeur van Streekproducten officieel bekendgemaakt. Na twee jaar trouwe dienst stond streekkok Kwinten De Paepe zijn fakkel af aan de nieuwe drager Jeroen De Pauw. Maar dat kon volgens Kwinten niet zomaar. Hij daagde zijn opvolger uit om hapjes te maken met streekproducten uit de vijf regio’s van onze provincie.

Dat die uitdaging tot een goed einde werd gebracht, heeft Jeroen absoluut bewezen. Hij toverde de lekkerste streekgerechten uit zijn mouw en werd na goedkeuring van de jury officieel bekroond tot ambassadeur van de Vlaams-Brabantse Streekproducten. Proficiat!

Naast tal van journalisten waren er ook heel wat straffe producenten aanwezig in Brouwerij De Kroon. Ook de fans van Straffe Streek die via een wedstrijd een ticket voor het gebeuren konden bemachtigen, mochten meegenieten. Het was een geslaagde dag voor onze straffe streek.

Hier vind je alvast een aantal sfeerfoto's.