100 jaar geleden...
Het einde van WOI nadert. |
Van 20 juni tot 11 november wordt de Panquinkazerne in Tervuren omgetoverd tot een vredessite.
De klaprozeninstallatie ‘Maaiveld’ herdenkt er het einde van de Eerste Wereldoorlog.
De indrukwekkende en ingetogen installatie op het hoefijzerplein van de Panquinkazerne maakt de bezoeker stil. Het plein werd omgevormd tot een graanveld, bezaaid met klaprozen als symbool voor het leed en de hoop. In het midden is er een 100 meter lange loopgraaf van gestapelde boomstammen waar men kan doorwandelen en aan het einde heeft men een unieke kijk op de ruïne van het voormalige hertogelijk paleis en de vijvers in het park.
Landschapsarchitecten Sven Vangodtsenhoven en Hans Tuerlinckx van Art-Ex ontwierpen deze unieke landart-installatie.
De opening werd door het meisjeskoor Scala op de juiste toon gezet. Gratis te bezoeken tot 11 november.
>>> Lees meer |
Sinds de Eerste Wereldoorlog zijn er onophoudelijk miljoenen mensen op de vlucht. Weg van het geweld en de oorlog, op zoek naar veiligheid en een nieuwe thuis. Kinderen, mannen en vrouwen, jong en oud. Vandaag zijn ze met 66 miljoen. Waarvoor zijn ze op de vlucht? Hoe ziet hun toekomst eruit?
‘In de ogen van een vluchteling’ vertelt in 4 modules en 1 workshop hun verhalen in het Belevingscentrum ’14-’18 in Tildonk. Ze werd ontwikkeld door Art+Design Studio Luk van der Hallen.
De kloostertuin van de Engelenburcht in Tildonk is een ideale plek om stil te staan bij oorlog en vrede. 100 jaar geleden werd het klooster ingenomen door de Duitse bezetter.
De haikuboom is een treurwilg met een unieke vorm, die zich midden in de tuin bevindt.
Onder de boom staat een zitbank waarop bezoekers kunnen plaatsnemen. De haiku’s kunnen gepost worden waarna ze door Den Ateljee uit Wezemaal, een bedrijf voor sociale economie, in duurzame plaatjes gegraveerd worden en aan de boom worden bevestigd. Ondertussen werden meer dan 100-tal haiku’s ingestuurd.
Peter van deze haikuboom is Herman Van Rompuy, de meest begenadigde haikuschrijver van Vlaams-Brabant rijk. Ook een haiku van zijn hand siert de boom. |
|
|
Opening van de expo "De Groote Oorlog van Eugeen Van Mieghem" van zaterdag 16 juni tot en met donderdag 30 augustus in het Stedelijk Museum Aarschot. Tentoonstelling van oorlogskunstenaar Eugeen Van Mieghem. 69 kunstwerken uit privécollecties en het Eugeen Van Mieghem Museum, zijn samengebracht en aan het publiek getoond voor de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.
|
|
Bij benadering 41.000 Belgische militairen sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op vraag van de families werden velen onder hen herbegraven op begraafplaatsen in de thuisgemeente. Nu, 100 jaar later, blijven er nog zowat 6.000 ‘gerepatrieerde graven’ over. Een plechtigheid in Bierbeek vraagt hier aandacht voor.
https://www.warheritage14-18.be/nl/event/onze-vergeten-helden |
Al voor het 50ste jaar op rij bracht het Koninklijk Verbond van Veteranen van Z.M. Koning Leopold III, afdeling Hageland, hulde aan de bemanning van het vliegtuig dat de Duitsers op 22 juni 1943 neerhaalden boven Langdorp. De acht helden (vijf Engelsen, een Deen, een Australiër en een Nieuw-Zeelander) worden elk jaar op de derde zaterdag van juni geëerd met een indrukwekkende ceremonie. |
Het kunstproject herdenkt het einde van WOI met steun van de provincie Vlaams-Brabant.
Initiatiefnemer: Maurice Heymbeeck |
|
|
|