Hoeveel armen zijn er nu eigenlijk in Vlaams-Brabant?
 

En neemt de armoede nog steeds toe of is ze aan het afnemen? Vragen die regelmatig gesteld worden, maar waarop niet eenvoudig een antwoord gegeven kan worden. De provincie Vlaams-Brabant brengt daarom nu voor de tweede keer de beschikbare cijfers over armoede op een overzichtelijke manier samen. Deze schets van de lokale armoedesituatie in Vlaams-Brabant kan beleidsmakers en organisaties ondersteunen bij het voeren van een beleid dat armoede tegengaat.

Armoede is een complex gegeven. Door een gebrek aan economische middelen worden mensen uitgesloten op verschillende levensdomeinen, zoals huisvesting, onderwijs, vrije tijd, gezondheidszorg. Bepaalde groepen, zoals kinderen, alleenstaande ouders, huurders en mensen afkomstig van buiten de EU, hebben een grotere kans om in armoede te belanden. 
In het dossier ‘Armoede in Vlaams-Brabant’ brengt de provincie Vlaams-Brabant de verschillende dimensies en gezichten van armoede in beeld. 
Zo blijkt bijvoorbeeld dat de armoede bij ouderen de laatste jaren gedaald is, maar dat de situatie van kinderen en jongeren eerder verslechtert.

Vlaams-Brabant is in het algemeen een welstellende provincie. Maar er is een grote inkomensongelijkheid en er zijn binnen de provincie ook grote ruimtelijke verschillen. 
Het antwoord op de vraag of de armoede is afgenomen of nog is gegroeid, is daardoor ook genuanceerd. In sommige gebieden daalt de armoede, vooral daar waar de armoede bij ouderen sterk vermindert en waar de jongere bevolkingsgroepen weinig kwetsbaar zijn. In andere regio’s verdiept de armoede echter. Deze toename, die vooral een stedelijk fenomeen blijkt, hangt samen met de aanwezigheid van groepen die een hoger risico lopen om in armoede terecht te komen. Het gaat dan om een tamelijk jonge bevolking, heel vaak met een migratie-achtergrond, een kwetsbare gezinssituatie en/of een laag opleidingsniveau.

Armoede bestrijden kan alleen via een brede aanpak over alle beleidsdomeinen en -niveaus heen. Vanaf 1 januari 2018 is armoedebeleid geen provinciale bevoegdheid meer. Toch blijft het belangrijk om binnen een provinciale context te kijken hoe maatregelen en acties binnen andere beleidsdomeinen de situatie van kwetsbare mensen kunnen verbeteren. 

De nieuwe kaarten en cijfers maken nu ook duidelijk waar de uitdagingen liggen en het dossier kan zo bijdragen tot een actief armoedebeleid door zowel lokale besturen als middenveldorganisaties in onze provincie.

Tags: