De provincie Vlaams-Brabant betaalde 15.000 euro voor de aanleg van twee bufferbekkens, buffergrachten, dwarsroosters en een grasbufferstrook ter hoogte van Potaarde in Grimbergen. Die maatregelen hebben een eind gemaakt aan de geregeld terugkerende water- en modderoverlast in de omgeving.

We maken van erosiebestrijding een prioriteit. Wij zijn blij dat de gemeente Grimbergen maatregelen neemt en willen dan ook graag met financiële steun over de brug komen.

Bij felle regen veroorzaakten afstromend water en modder in de omgeving van de Potaarde geregeld ernstige overlast op straat, in de grachten en zelfs tot in de woningen.

Daarom werden twee bufferbekkens met een totaal volume van bijna 900 kubieke meter aangelegd om de overlast te beperken. Langs de straat werd een buffergracht aangelegd die ongeveer 475 kubieke meter kan opvangen.

Het afstromend hemelwater en het sediment van de akkers langs de Sint-Alexiusstraat en een deel van de Potaarde wordt opgevangen in drie dwarsroosters, die aansluiten op een bufferbekken van 375 kubieke meter.

Langs de Potaarde werden ook geleidende grachten aangelegd, die water en sediment naar een tweede bufferbekken voeren, met een capaciteit van 520 kubieke meter.

Naast de geleidende grachten aan Potaarde ligt er ook nog een grasbufferstrook van 3 tot 4 meter breedte.

De totale kostprijs van de werken bedroeg zo'n 140.000 euro.
Omdat het knelpunt Potaarde opgenomen is in het goedgekeurd gemeentelijk erosiebestrijdingsplan van Grimbergen, kwamen de werken in aanmerking voor een subsidie van 75% van de Vlaamse overheid. De provincie Vlaams-Brabant gaf daarbovenop een subsidie van 15.000 euro.

Tags: