Toerisme Vlaams-Brabant ontwikkelde, samen met de gemeenten Bertem, Bierbeek, Hoeilaart, Huldenberg, Kortenberg, Oud-Heverlee, Overijse en Tervuren, in oktober en november activiteiten over ‘Mysterieuze Bossen’.  

Dwalen door sfeervol verlichte bospaden of luisteren naar adembenemende legenden. In oktober en november vinden in Bertem, Bierbeek, Hoeilaart, Huldenberg, Kortenberg, Oud-Heverlee, Overijse en Tervuren 8 magisch mysterieuze avondspektakels, de Dag van het Zoniënwoud en andere bosactiviteiten plaats.
'Mysterieuze Bossen’ legt een magische laag over het bestaande aanbod aan bosactiviteiten. Ze voegt een dimensie toe door de organisatie van specifieke bosactiviteiten.
Nieuw in het aanbod is de activiteit ‘Into the Woods’ voor tieners in Hoeilaart.

‘Mysterieuze Bossen’ richt zich hoofdzakelijk op families met kinderen tot 14 jaar om een tegengewicht te bieden aan de niet zo streekeigen Halloween activiteiten. Ze moet ook nieuwe fans maken voor natuur- en erfgoedpracht die de Vlaams-Brabantse bossen te bieden hebben.
 
‘We willen met de campagne ‘Mysterieuze Bossen’ ook in de herfst toeristen naar de Groene Gordel toeleiden. Toerisme is niet enkel een lente- of zomergegeven. Via onze innovatieve campagnes spreiden we de toeristische activiteiten over het hele jaar. Deze seizoenspreiding geeft ook impulsen aan de lokale economie.

Ultieme bosbeleving op magische wandelspektakels

Tijdens ‘Mysterieuze Bossen’ worden er 8 magische spektakels georganiseerd.
Elk spektakel is (na inschrijving) voor het brede publiek toegankelijk en telkens vertrekt er een mysterieuze wandeling vanuit een unieke locatie.
Het is een spektakelwandeling waarbij de mooiste boselementen en de verhalen uit het bos tot leven komen en alle zintuigen prikkelen.
Er is professionele uitlichting van boselementen, mysterie door een mistige sfeer, bosgeuren die extreem goed opsnuifbaar zijn, bosgeluiden die versterkt worden, magische gekleurde bellen die de kinderen in een droomwereld doen belanden. Elk spektakel wordt voorbereid door lokale gidsen en langs het parcours verschijnen onverwacht  acts.

‘De evenementen zijn organisch gegroeid en opgebouwd door streekgidsenverenigingen, jeugdverenigingen, Natuurpunt, ANB, Horizon+, boswachters, logiesuitbaters, talrijke kunstenaars en andere gebruikers, verenigingen en bewoners van de bosgebieden’, zegt gedeputeerde Monique Swinnen. ‘We trachten als provincie tracht hier als streekmotor voor ondersteuning en coördinatie te zorgen. Intussen zijn de evenementen lokaal zeer sterk verankerd, rekening houdend met de draagkracht en het recreatief gebruik van het bos’.

De data voor de spektakelwandelingen bij zonsondergang zijn de volgende:

  • zaterdag 12 oktober:       Bosuilen in ’t echt in Overijse
  • zaterdag 12 oktober:       Het magisch licht-avond-uur in Bierbeek
  • zaterdag 19 oktober:       Into the woods in Hoeilaart
  • zaterdag 26 oktober:       Mysterieuze Reuzentocht in Tervuren
  • zaterdag 9 november:     Lichtfeest in het bos in Oud-Heverlee
  • zaterdag 16 november:   Mysteries van de Vikings in Bertem
  • zaterdag 23 november:   Mysterieuze wandeling in Huldenberg
  • zaterdag 30 november:   Verborgen helden van het Silsombos in Kortenberg
     

Dag van het Zoniënwoud garandeert buitengewone bosbeleving

Een buitengewone bosbeleving ervaren de deelnemer tijdens de Dag van het Zoniënwoud op 20 oktober.
Tijdens dit dagevenement worden animaties, begeleide bezoeken, avonturenparcours en andere activiteiten aangeboden vanuit diverse invalshoeken, zoals natuur, erfgoed, kunst, sport en ambachten.
De Dag van het Zoniënwoud vindt plaats in het Kasteel van Groenendaal in Hoeilaart, aan de zes andere toegangspoorten tot het bos (Bosvoorde, Groenendaal, Jezus-Eik, Middenhut, Tervuren en Terhulpen) en in het bos.
De Dag van het Zoniënwoud is een initiatief van het Vlaamse, Brussels en Waalse gewest.

Tree of light verspreidt mysterie

De ‘mysterieuze campagne’ wordt net als vorige edities getrokken door een nieuwe ‘Tree of Light’, een lichtgevend kunstwerk. Dit symbool van ‘Mysterieuze bossen’ maakt een rondreis door de regio.

Tags: