Fijnproevers zijn verlekkerd op witloof maar kinderen durven er hun neus voor op te halen. De bittere smaak schrikt hen af. Dankzij de witloofbox behoort dit tot het verleden. Door de groente zelf te telen, stijgt de waardering want wat je zelf ziet groeien, smaakt beter. De voorbije negen jaar leerden al 178.500 kinderen uit de lagere scholen van Vlaams-Brabant het witte goud kennen. Goed voor 8.500 witloofboxen.

In totaal verdeelt de provincie Vlaams-Brabant ook dit jaar 1.100 witloofboxen.
Elke box bestaat uit een teeltkit, handleiding en lesmateriaal. Het ludieke figuurtje Wimmeke W(itloof) maakt de leerlingen en leerkrachten wegwijs. Na drie tot vier weken kunnen ze de witte kropjes oogsten en proeven.

Witloofboxen voor Brusselse scholen is een deelactie van het project ‘Brussel Lust’. Hiermee wil het Steunpunt Korte Keten, samen met de provincie Vlaams-Brabant, Innovatiesteunpunt, BioForum en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, duurzame land- en tuinbouwproducten in de hoofdstad promoten. Op een boogscheut van Brussel zorgen immers tal van Vlaams-Brabantse land- en tuinbouwbedrijven voor producten recht van het veld. Met haar 1,2 miljoen inwoners is Brussel dan ook de ideale plek om dat gevarieerde aanbod voor te stellen.

Elk jaar vragen Brusselse scholen ons of ze een witloofbox kunnen bestellen. Dat was tot nu toe enkel mogelijk voor scholen uit Vlaams-Brabant. Voor het eerst konden Brusselse lagere scholen intekenen op het aanbod. Met succes, want de 200 witloofboxen zijn allemaal de deur uit.

Meer dan 4.500 Brusselse leerlingen leren witloof telen in hun klas. De provincie Vlaams-Brabant stelt nu 200 witloofboxen ter beschikking van de Brusselse lagere scholen.

Witlooffeestje met kinderkok

Vlaams-Brabantse klassen die een kookworkshop inrichten, kerstfeestje organiseren of warm witloofgerecht bereiden voor Music For Life kunnen prijzen winnen. Ze krijgen een waardebon van 30 euro of winnen een bezoek van een kinderkok.

Tattoo van Wimmeke W.

Alle kinderen krijgen ook de hippe kleeftatoeage ‘Superproever’ van de provincie Vlaams-Brabant. Op die manier kunnen ze thuis in de huiskamer pronken met hun tattoo en maken ze ook hun ouders warm voor witloof.

Overzicht verspreiding witloofboxen

De leerkrachten komen hun witloofboxen afhalen op woensdag 21 november tussen 14 en 16 uur op volgende verdeelpunten:

  • Aarschot - Stedelijk Museum, Elisabethlaan 103
  • Beersel - Provinciedomein Huizingen, Torleylaan 100
  • Diest - Provinciedomein Halve Maan - Bezoekerscentrum Webbekoms Broek, Omer Vanaudenhovelaan 48
  • Herent - Proefcentrum Herent, Blauwe Stap 25
  • Kampenhout - Witloofmuseum, Leuvensesteenweg 22
  • Merchtem - Bedrijf LV Vanderstraeten, Koeweidestraat 25
  • Roosdaal - Proefcentrum Pamel, Molenstraat 26
  • Tienen - PISO, Alexianenweg 2
  • Zoutleeuw - Provinciedomein Het Vinne - Bezoekerscentrum, Ossenwegstraat 70
  • Brussel - Basisschool De Kleurdoos - Moutstraat 24
Tags: