Onderzoek naar inzet compost  voor een betere landbouw.

I

n opdracht van de provincie Vlaams-Brabant voert de Bodemkundige Dienst van België nu reeds twintig jaar onderzoek naar het optimale gebruik van compost in de akkerbouw. In 1997 legde ze op een veld in Boutersem een unieke lange-termijnproef aan met verschillende samenstellingen van compost. Op 19 september wordt deze 20ste verjaardag gevierd door de onderzoekers, compostproducenten, landbouwers en vertegenwoordigers van landbouworganisaties.

Twintig jaar geleden lieten we in Boutersem een bijzondere compostproef aanleggen. Deze veldproef is uniek in haar soort. Dankzij de compostproef kunnen we de positieve eigenschappen van compost uit eerste hand weergeven. De proef wordt uitgevoerd op 48 veldjes waar we het effect vergelijken tussen niet bemesten, enkel kunstmest toevoegen, compost toedienen in 3 verschillende dosissen en compost toedienen in verschillende tijdfrequenties. Na al die jaren herbergt dit perceel een enorme schat aan informatie over de opbouw van organische stof in de bodem en de positieve effecten daarvan voor de bodemvruchtbaarheid. Onze landbouwbodem vaart er wel bij.

Het onderzoek wordt gevoerd door de Bodemkundige Dienst van België, in opdracht van de provincie Vlaams-Brabant en Vlaco vzw. EcoWerf schenkt jaarlijks de compost voor deze proef.

 

Tags: