Vrijwilligers, een kruispunt van vele werelden. Start nieuwe campagne

De provincie Vlaams-Brabant lanceert vandaag de nieuwe campagne ‘Vrijwilligers, een kruispunt van vele werelden’.  De provincie  geeft  hierbij 300 euro aan vrijwilligersorganisaties die talenten,  werelden en mensen verbinden.

Vrijwilligerswerk is in onze samenleving onbetaalbaar en van onschatbaar belang. Vrijwilligers vind je in alle maten en gewichten en komen van overal. Hun professionele en persoonlijke achtergrond is even divers als hun talenten. Ze zijn een boeiende mix van jong geweld en krasse knarren, sprankelende creatievelingen en ingetogen doorzetters.

 

Start nieuwe campagne

De verscheidenheid van vrijwilligers zorgt voor een grote meerwaarde in een vrijwilligersorganisatie.
De provincie Vlaams-Brabant wil met haar campagne ‘Vrijwilligers, een kruispunt van vele werelden’ deze verscheidenheid in de kijker zetten en belonen.
‘We gaan op zoek naar organisaties die ons vertellen hoe zij een kruispunt zijn van vele werelden, mensen en talenten. De 10 organisaties met het leukste verhaal kunnen 300 euro winnen’, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.
Meedoen kan door zijn/haar verhaal tot 30 juni 2016 in te dienen op www.vlaamsbrabant.be/kruispunt

Provincie in de bres voor vrijwilligers... 

De provincie Vlaams-Brabant stimuleert en ondersteunt het vrijwilligerswerk op verschillende manieren. Zo biedt ze een gratis vrijwilligersverzekering voor organisaties. Op www.vrijwilligerswerk.be, dé vacaturebank voor vrijwilligers, kunnen organisaties op zoek naar vrijwilligers en omgekeerd.  

 

  • Gratis vrijwilligersverzekering

De provincie biedt een gratis vrijwilligersverzekering aan waarmee organisaties hun vrijwilligers kunnen verzekeren. Deze verzekering heeft zijn doel niet gemist en groeide de voorbije jaren in verhouding tot de bevolkingsdichtheid het sterkst in Vlaams-Brabant.

In 2015 waren er 2193  organisaties met een vrijwilligersverzekering, goed voor  55.007 verzekerde vrijwilligersdagen. De verzekering wordt gepromoot via de gemeentelijke vrijwilligersloketten. De provincie ondersteunt deze loketten en stimuleert elke gemeente actief om een vrijwilligersloket op te richten, waar burgers terechtkunnen met hun vragen over het vrijwilligerswerk. 
 

 

Deze website is een initiatief van de vijf provinciale steunpunten vrijwilligerswerk, het Punt vzw (Steunpunt vrijwilligerswerk Brussel) en het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk. De vacaturebank bevat gedetailleerde informatie over organisaties op zoek naar vrijwilligerswerk en over de taken in kwestie. Per maand krijgt deze site tussen de 17.000 en 25.000 bezoekers. 580 organisaties en verenigingen zijn ingeschreven op deze webstek. Er lopen momenteel zo’n 503 vacatures.

 

  • Steunpunt vrijwilligerswerk: helpdesk voor vragen over vrijwilligerswerk

Bij het Steunpunt vrijwilligerswerk kunnen vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties dagelijks terecht met vragen over onder meer rechten, de wet, de forfaitaire vergoeding, werven en vorming van vrijwilligers, de website vrijwilligers, vacatures en materiaal over vrijwilligerswerk.

Buurtcentrum Sint-Maartensdal, Leuvens kruispunt van vele werelden

Het buurtcentrum in Sint-Maartensdal in Leuven is een laagdrempelige plaats voor alle bewoners van het Sint-Maartensdal. Men kan er dagelijks iets drinken of de buurtbewoners ontmoeten. Er zijn wekelijks buurtmaaltijden en verschillende activiteiten.
De bewoners van Sint-Maartensdal vormen een zeer gevarieerde groep. In de blokken wonen zowel senioren, alleenstaanden als jonge gezinnen met kinderen. Ook vinden we in deze buurt zeer veel verschillende culturen terug.
Het buurtcentrum zorgt voor een breed aanbod van activiteiten zodat iedereen aan bod komt. Zo is er de “Kom binnen” praatgroep, voor anderstaligen die graag hun Nederlands wat oefenen. Er is een hobbyclub, en iedereen die graag eens lekker kookt, kan dat komen doen op de activiteit’ Kom eens koken’. 

 

Meer info:

www.vlaamsbrabant.be/kruispunt

www.vrijwilligerswerk.be