Het Hageland en de Groene Gordel, de toeristische regio’s in Vlaams-Brabant, komen de mindere periode naar aanleiding van de aanslagen in 2016, stilaan te boven. Mede dankzij de inspanningen van Toerisme Vlaams-Brabant heeft de toeristische sector er een goed voorjaar en goede zomer op zitten.

Uit de cijfers van Toerisme Vlaanderen blijkt dat in Vlaams-Brabant het aantal overnachtingen in 2017 is toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. In de eerste 6 maanden waren er al meer dan 924.000 overnachtingen.

Logies doen het goed

Uit de cijfers van Toerisme Vlaanderen blijkt dat in Vlaams-Brabant het aantal overnachtingen in 2017 is toegenomen ten opzichte van 2016. In de eerste 6 maanden waren er al meer dan 924.000 overnachtingen geregistreerd, wat overeenkomt met een toename van 8,5% ten opzichte van 2016. Deze stijging is vooral te danken aan de buurlanden. Zo is er een grote stijging van het aantal Fransen (17,3%), Nederlanders (9,3%) en Britten (9,4%). Ook het binnenlands toerisme deed het goed met een stijging van 7,2%.
‘Het Hageland en de Groene Gordel zijn ook populair binnen België. Vooral om te fietsen en te wandelen komen mensen naar hier’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.

 

Uit de cijfers van de hotelbarometer blijkt dat ook in de zomermaanden de logies drukke tijden hebben gehad. Zo hadden de hotels in het Hageland en de Groene Gordel een bezettingsgraad van 59,3%, ten opzichte van de andere regio’s in Vlaanderen waar de bezetting gemiddeld op 54,7% lag voor de voorbije 12 maanden. Ook kunststad Leuven deed het erg goed met een bezetting van 67,4%. 

 

Thema’s Toerisme Vlaams-Brabant zijn een succes

Toerisme Vlaams-Brabant werkt de laatste jaren nauwer samen met de gemeenten via een thematische aanpak. Deze formule blijkt aan te slaan. Zowel de toeristen, de gemeenten als de ondernemers zijn tevreden en gaan verder op de ingeslagen weg.

 

In het voorjaar was er een succesvolle bloesemcampagne ‘Bloeiend Hageland’, waarbij duizenden dag- en verblijfstoeristen hun weg vonden naar de kleurrijke boomgaarden.

Augustus was dan weer de maand van ‘Sprankelend Hageland’ waarbij verschillende Hagelandse wijndomeinen hun deuren open hebben gezet voor het grote publiek.
Uit de eerste resultaten van de bevraging bij de wijntoeristen blijkt het concept aan te slaan. In de 3 wijnweekends werden meer dan 6.000 wijnliefhebbers ontvangen op de wijndomeinen van het Hageland. De wijnproeverijen met aangepaste hapjes werden gesmaakt, wat zorgde voor een gemiddelde tevredenheid van 8,5 op 10.  

Niet alleen de bezoekers, maar vooral de wijnmakers waren tevreden.
Daniël Vandervaeren installeerde recent 4 kamperplaatsen tussen de druivenranken van zijn wijnmakerij Danouise in Houwaart en was erg tevreden over de campagne. 
‘De interesse in Hagelandse wijn is enorm toegenomen en 80% van de bezoekers kwam van heel ver, zelfs uit Nederland. Dit hebben we te danken aan de organisatie en promotie van de provincie’, zegt Daniël Vandervaeren.

 

Toeristisch najaar rond hop, tafeldruif en mysterieuze bossen

Ook in het najaar staat er heel wat op de planning. In september liep nog een campagne rond hop, terwijl in de druivenstreek heel wat activiteiten werden georganiseerd rond de Vlaams-Brabantse tafeldruif onder de noemer Druiventro(t)s.

Nieuw dit jaar is de campagne Mysterieuze bossen, waarbij de bossen van Bertem, Bierbeek, Oud-Heverlee, Huldenberg en Kortenberg in de kijker worden gezet.
Met de gemeenten en partners uit de regio worden activiteiten opgezet om de bossen nog aantrekkelijker te maken. Zo komen er spektakelshows met vuur en licht, verdwaalwandelingen en geocaches, alsook arrangementen rond smaak en overnachten.

Meer info: www.toerismevlaamsbrabant.be

 

Tags: