Wandelaars erg tevreden over wandelnetwerk Pajottenland.  Profiel en populairste trajecten in kaart gebracht

Toerisme Vlaams-Brabant voerde een grootschalig onderzoek uit bij de wandelaars op het wandelnetwerk Pajottenland. Het wandelnetwerk Pajottenland heeft heel wat mooie plekjes en deze worden ook erg gewaardeerd door de wandelaars. De wandelaars komen voor natuur en rust en hebben dit gevonden. Belangrijk is dat het wandeltoerisme, net als het fietstoerisme, voor een economische meerwaarde zorgt bij de toeristische uitbatingen op en langs het wandelnetwerk  Het onderzoek biedt ook heel wat informatie voor toekomstige ontwikkelingen van het wandelproduct. De bedoeling is het toeristisch beleid aan te passen aan de noden van de wandelaars. 

Toerisme Vlaams-Brabant startte in 2015 met de uitbouw van een permanent monitoringsysteem om het aantal wandelaars op het wandelnetwerk Pajottenland te meten. Daarvoor werden 10 wandeltellers geplaatst. De resultaten van de wandeltellers werden nu aangevuld met een grootschalige enquête.

Met de resultaten kunnen we aan de slag. Zo zal er werk gemaakt worden van kwaliteitsbewaking en het toeristisch potentieel van het wandelnetwerk, door wandelaars langer in onze regio te laten verblijven.

Profiel van de wandelaar in  het Pajottenland

Het wandelnetwerk Pajottenland trekt wandelaars aan uit heel Vlaanderen. 52% van de wandelaars komt uit Vlaams-Brabant, 23% uit Oost-Vlaanderen, 11% uit Antwerpen en 6,5%  uit Brussel. Eén op vijf van de ondervraagde wandelaars was alleen op stap, een kleine helft waren met 2 personen (koppel zonder kinderen), 12% wandelde in een vriendengroep en 5% ondernam een wandeling met de kinderen. 

Qua leeftijd is  20% tussen de 30 en 49 jaar en 2 op 3 wandelaars ouder dan 50+. Opvallend is dat de gemiddelde leeftijd van de wandelaars in het Pajottenland met 51 jaar een stuk hoger ligt dan de leeftijd van de wandelaars op het wandelnetwerk Zuid-Dijleland (41 jaar), waar in 2014 een gelijkaardig onderzoek werd gevoerd. Daar waar het wandelnetwerk Dijleland met de vele bosgebieden meer kinderen aantrekt, is het wandelnetwerk Pajottenland hét gebied voor de meer geoefende wandelaar.

 

Kenmerken van een wandeltocht

Een wandeling op het wandelnetwerk Pajottenland duurt gemiddeld 2 uur en 46 minuten. Meer in detail is 55% tussen de 2 à 3 uur onderweg en zo’n 13% wandelt meer dan 5 uur.  

Ook bij het aantal aflegde kilometers blijkt dat het wandelnetwerk Pajottenland de doorwinterde wandelaar aantrekt. Deze wandelt gemiddeld 12,3 km, waar dit in Zuid-Dijleland ‘slechts’ 7,2 km is.

 

Knooppunten winnen aan belang, ook digitaal

Opvallend is ook dat het gebruik van het knooppuntensysteem, waar je van nummer naar nummer kan wandelen, sterk is gestegen.  55% van de wandelaars in het Pajottenland volgden deze bewegwijzering, terwijl dit in 2014 ‘slechts’ 29% was. Een groot deel van de wandelaars (28%) ging hiervoor op stap met de wandelkaart van Toerisme Vlaams-Brabant, maar ook via de website en app van wandelknooppunt.be vonden veel wandelaars (33%) hun weg.
De wandelaars vinden meer en meer hun weg naar de wandelknooppunten, zowel op kaart als digitaal.

 

Wandelaars erg tevreden over het landschap langs het wandelnetwerk

Het wandelnetwerk Pajottenland, aangelegd door Toerisme Vlaams-Brabant, in samenwerking met het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, werd in 2015 verkozen tot beste wandelproduct van het jaar. Uit de resultaten dit onderzoek blijkt dat ook de wandelaars dit wandelnetwerk erg waarderen. Zo is 98% tevreden tot uiterst tevreden. Vooral het landschap en de natuurpracht van deze regio, wat als allerbelangrijkste wordt aangegeven, wordt erg gewaardeerd.  Ook de volledigheid van de bewegwijzering en het gebruiksgemak van de knooppunten worden als positief ervaren.

Een aandachtspunt naar de toekomst toe is het uitbreiden van het aanbod aan rust- en picknickbanken langs de wandelpaden. Volgens de wandelaars zouden er ook nog wat meer horecazaken mogen zijn. 

Tags: