De provincie Vlaams-Brabant en de Nationale Proeftuin voor Witloof vzw beslisten om de krachten te bundelen in één provinciaal extern verzelfstandigd agentschap, vzw het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant. Deze nieuwe organisatie staat in voor praktijkgericht landbouwonderzoek met focus op witloof dat inzet op ‘innovatie binnen de traditie’.

Slagkrachtige organisatie die inzet op onderzoek

De provincie Vlaams-Brabant en de Nationale Proeftuin voor Witloof vzw beslisten om de krachten te bundelen in één provinciaal extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm (EVAP vzw) onder de naam Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant.

De Nationale Proeftuin voor Witloof blijft bestaan, maar krijgt dus een nieuwe naam en nieuwe statuten. Het deel van de provincie Vlaams-Brabant dat gekend was als Proefcentrum Herent wordt ook ondergebracht in het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant. Dit wil zeggen dat het personeel en het materiaal worden overgedragen en de gebouwen en gronden in erfpacht worden gegeven.
De leden van het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant zijn de provincie Vlaams-Brabant, BelOrta cvba en Boerenbond vzw.

Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant blijft een sterke link met de provincie behouden en voert het provinciaal landbouwbeleid uit rond het stimuleren van innovatie bij landbouwers door kwalitatief praktijkonderzoek.

Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant zal volop inzetten op ‘innovatie binnen de traditie’ en streeft naar een vlotte samenwerking met andere onderzoeksinstellingen, belangenorganisaties en bedrijven in de landbouw en de bredere keten. Ze gaat ook voor een nauwe betrokkenheid van de landbouwsector bij het onderzoek en wil een slagkrachtige organisatie zijn die inspeelt op opportuniteiten en kansen in het onderzoeklandschap.

Focus op praktijkonderzoek 

Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant staat in voor praktijkgericht landbouwonderzoek.
De focus ligt al sinds 1973 op witloof. Daarnaast zette het voormalige Proefcentrum in op innovatieve teelten, typisch Vlaams-Brabantse teelten en bredere thema’s zoals duurzaamheid, innovatie en bodem- en waterkwaliteit.

De verzamelde en ontwikkelde kennis wordt open gesteld en gebruikt om land- en tuinbouwers in hun dagelijkse praktijk te ondersteunen. Dit gebeurt door praktische antwoorden te formuleren op vragen van land- en tuinbouwers. De vragen dienen ook als uitgangspunt van het onderzoek.

Het Praktijkpunt blijft ook een ontmoetingspunt voor andere praktijkcentra en onderzoeks-, onderwijs-, en overheidsinstellingen. Onderzoek kan maar kwaliteitsvol gebeuren door samenwerking en kennisuitwisseling.

Naast deze onderzoekstaken heeft Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant ook een bredere maatschappelijke functie. Voor scholen en belangstellenden is het een informatiepunt waar ze terecht kunnen om bij te leren over landbouw en landbouwonderzoek. De praktijk wordt er getoond en men kan er met de handen uit de mouwen de landbouw ervaren.

 

Tags: