Het nieuw pad aan zorgcentrum Ganspoel in Huldenberg is geopend.
Dankzij dit ‘inclusiepad’ kunnen de gebruikers van het zorgcentrum de omgeving verkennen.
Het zorgcentrum Ganspoel biedt ondersteuning aan 186 kinderen en volwassenen met een visuele en visueel-meervoudige beperking.
Het zorgcentrum investeert al enkele jaren in een tandemclub. Bewoners en vrijwilligers gaan dan samen op stap.
Maar wandelen en fietsen of op stap gaan met de rolstoel is niet vanzelfsprekend voor deze mensen. Tot voor kort konden ze moeilijk verder dan hun eigen terrein want de plattelandswegen waren niet toegankelijk. Met het nieuwe pad kunnen de andersvaliden voortaan veilig wandelen en fietsen tussen centrum Ganspoel en dorpskern Loonbeek. Op deze manier kunnen ook zij het plateau van Duisburg en het platteland ontdekken.
Aan het zorgcentrum Ganspoel vertrekt een veldweg, de trage weg - chemin 37, naar Loonbeek. Deze veldweg werd al meerdere jaren gefreesd en genivelleerd, maar door het frequente landbouwverkeer kon deze weg niet in degelijke staat gehouden worden voor wandelaars, fietsers, rolstoelen en kinderwagens.
Omdat ook andersvaliden de kans moeten krijgen om de omgeving te ontdekken, heeft de gemeente Huldenberg een inclusiepad gemaakt tussen zorgcentrum Ganspoel en de dorpskern van Loonbeek.
Er is aan het inclusiepad ook een plattelandscafé gekoppeld. Het Pop-up Plattelandscafé is gelegen op de campus van Centrum Ganspoel. Wandelaars, fietsers en buurtbewoners kunnen in dit café samen met de cliënten genieten van inclusie en streek- en Fair Trade producten. Het café is elke 2de en 4de zondag van de maand open van 14 tot 17.30 uur en dit van begin maart tot eind oktober.
De gemeente Huldenberg zal op regelmatig inclusiewandelingen organiseren die voor iedereen toegankelijk zijn. De eerste vindt plaats op 13 augustus.
Tijdens deze wandeling neemt een natuurgids de deelnemersvia het Inclusiepad mee door het zacht glooiende landschap. Via verhalen en sensorische dozen wordt het landschap en de natuur dichterbij gehaald.
Dit ‘inclusiepad’ werd mogelijk gemaakt met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, Vlaanderen en de Europese Unie. De projectkost bedraagt 214.692 euro met een provinciale, Vlaamse en Europese cofinanciering van in het totaal 139.550 euro.