40 Vlaams-Brabantse gemeenten verdelen gratis 14.000 zakjes met bloemenzaad. Met dit zaad kunnen de Vlaams-Brabanders in de lente een bloemenakker aanleggen en zo mee helpen aan het overleven van de bij in onze regio.

Om (honing)bijen in stand te houden zijn bloemen nodig, veel bloemen. In onze verstedelijkte omgeving en strakke tuinen komen die steeds minder voor. Stuifmeelrijke bloemen zijn immers de ideale maaltijd voor bijen. Wie een bloemenakker zaait kan zelf genieten van kleurrijke bloemenpracht en helpt hiermee de bijen overleven.
 

14.000 zakjes bloemenzaad via 40 gemeenten

40 gemeenten uit Vlaams-Brabant engageerden zich om via een provinciale samenaankoop bloemenzaad te kopen. Zij zullen meer dan 14.0000 bloemenzaadzakjes verdelen via publieke activiteiten of aan hun gemeentelijke balie. 
Ook de Regionale Landschappen en imkers zetten hun schouders mee onder de actie. 
De verpakking bevat  20 gram zaden voor bloemen zoals klaprozen, korenbloemen, boekweit, dille of koriander. Dat is voldoende voor het inzaaien van 40m².  Bij het zakje hoort een brochure met uitleg over het zaaien, het onderhoud en de bijen.
Als alle inwoners van Vlaams-Brabant het zaad zaaien verwachten we deze zomer 67,5 ha. aan bloemenvelden waar onze bijen van kunnen profiteren.

 

Overleven van de bij staat op spel

De bij is de belangrijkste natuurlijke bestuiver van fruit, tuinbouwgewassen en wilde planten. In de loop van de voorbije jaren luidde de alarmklok over de afname van de bijenpopulatie alsmaar luider. 

Dit is een verhaal van verlies voor land- en tuinbouw én biodiversiteit. Om honingbijen in stand te houden zijn grote gevarieerde oppervlakten bloemrijke vegetaties noodzakelijk met een aanbod aan voedselrijk stuifmeel door het ganse jaar.

Steun aan imkers

Naast bloemen is sensibilisering en educatie van groot belang. Daarom ondersteunt de provincie haar  imkers met een subsidie van 6.000 euro. Hiermee zullen zij demonstratieve bijenstanden uitbouwen op verschillende locaties en beginnende imkers het vak leren om de bijensterfte terug te dringen.

Meer info en overzicht van de acties van gemeenten en Regionale Landschappen:

www.vlaamsbrabant.be/bloemenakker

 

Tags: