Uit een nieuw onderzoek bij vakantiegangers in de 16 Vlaamse groene regio’s blijkt dat de regio’s in Vlaams-Brabant zich sterk onderscheiden. Niet alleen wandelen en fietsen, maar ook de bier- en wijnbeleving zijn de belangrijkste reden om te kiezen voor een vakantie in het Hageland. In de Groene Gordel zijn vooral de wandelmogelijkheden doorslaggevend om te kiezen voor een vakantie in één van de gastenkamers.

Deze bevindingen maken deel uit van een nieuw onderzoek gevoerd bij Belgische en Nederlandse vakantiegangers. Zij verbleven in hotels, gastenkamers, vakantiewoningen, campings en vakantieparken in één van de 16 Vlaamse regio’s, dat is Vlaanderen zonder de Kust en de kunststeden.

Van de 2,3 miljoen Belgische en Nederlandse vakantiegangers in Vlaamse regio’s kiest 2% voor het Hageland en 7% voor de Groene Gordel. In het Hageland trekken de hotels en gastenkamers de meeste vakantiegangers. In de Groene Gordel realiseren de hotels veel overnachtingen voor zakenreizigers en richten de gastenkamers zich meer op de vakantiegangers die de regio willen verkennen.
 

Wandelen en fietsen, maar ook de bier- en wijnbeleving trekken vakantiegangers

Hageland

De belangrijkste redenen om te kiezen voor een vakantie in het Hageland zijn de mogelijkheden om te fietsen (42%) en te wandelen (40%).
In tweede instantie komen de mensen ook voor de rust (33%), het landschap en de omgeving (33%). Volgens de vakantiegangers in de regio beantwoordt het Hageland het best aan het kenmerk “Mooi landschap, natuur”.

90% van de vakantiegangers is uiterst tot zeer tevreden over het Hageland als vakantiebestemming. De tevredenheid over natuur en omgeving scoort goed, net als de tevredenheid over het vakantiegevoel.

In vergelijking met de rest van Vlaanderen kan het aanbod van restaurants en cafés nog verbeterd worden. Opvallend is dat voor 6% van de vakantiegangers de bier- en wijnbeleving dé belangrijkste activiteit tijdens de vakantie was.

31% van de vakantiegangers bezoekt tijdens zijn verblijf een andere toeristische regio; vooral Leuven is populair (10%).

De toeristen zijn zeer tevreden over hun verblijf in het Hageland, 97% zou de regio aanbevelen bij familie en vrienden en 83% laat weten binnen de 3 jaar terug te keren.

Groene Gordel

Bij de vakantiegangers in gastenkamers in de Groene Gordel zijn de mogelijkheden tot wandelen (49%), het landschap en de omgeving (47%) de belangrijkste redenen voor een vakantie in de regio. De Groene Gordel is voor 34% een nog te ontdekken regio.

Volgens de vakantiegangers in gastenkamers beantwoordt de Groene Gordel het best aan het kenmerk “Gezellig”. Kindvriendelijk wordt minder geassocieerd met de regio.

92% is uiterst tot zeer tevreden over de Groene Gordel als vakantiebestemming. Net als bij de regio Hageland scoort de tevredenheid over natuur en omgeving goed en is er nog mogelijkheid tot verbetering bij het aanbod van restaurants en cafés. Ook de faciliteiten en animatie voor kleine kinderen kunnen nog iets beter.

Vooral wandelen is een populaire activiteit: 66% maakt tijdens de vakantie één of meerdere wandeltochten van meer dan één uur.

De wandelaars in de Groene Gordel hebben er vooral gebruikt gemaakt van de knooppunten van het wandelnetwerk Pajottenland en Zuid-Dijleland.
Het onderzoek bij vakantiegangers in commerciële logies in de Vlaamse regio's in 2017 werd uitgevoerd door Westtoer in samenwerking met Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Vlaams-Brabant, Toerisme Provincie Antwerpen en Toerisme Limburg. Naast de specifieke resultaten voor een bepaalde Vlaamse regio zijn er ook globale resultaten voor alle Vlaamse regio’s samen.

Tags: