Toerisme Vlaams-Brabant en het Regionaal Landschap Brabantse Kouters zijn gisteren met de plaatsing van houten palen en de wit-rode knooppunt-borden, de bewegwijzering van het nieuwe wandelnetwerk Brabantse Kouters, gestart.
Toerisme Vlaams-Brabant en het Regionaal Landschap Brabantse Kouters hebben samen met zeven gemeenten van de Brabantse Kouters, Londerzeel, Opwijk, Meise, Asse, Affligem, Merchtem en Wemmel, een wandelknooppuntennetwerk in deze regio ontwikkeld.
Van juni tot september zullen steeds meer houten palen met de typische wit-rode knooppunt-bordjes in het landschap verschijnen, waarbij zoveel mogelijk bestaande palen gerecupereerd worden. In het totaal komt dit neer op 300 houten palen en 3.400 bordjes. Er worden 15 startplaatsen ingericht verspreid over het gebied.risme.
De plaatsing van de wegwijzers op het terrein is één van de laatste stappen in de hele ontwikkeling van het netwerk. Er ging heel wat denk-, terrein-, en inventarisatiewerk aan vooraf, waarbij zoveel mogelijk lokale partners en organisaties betrokken en geraadpleegd werden. In het totaal zijn een 700-tal km aan wegen in het gebied gescreend op toegankelijkheid, juridisch statuut, beleving en veiligheid. Hiervan werden uiteindelijk 365 km weerhouden om effectief te bewegwijzeren.
Dit wandelnetwerk gaat ook de provinciegrenzen over. Zo komen er nog 115 km bij in de gemeenten Aalst en Buggenhout. Verder kan men in Londerzeel naadloos doorwandelen op het bestaande wandelnetwerk Stille Waters. Het netwerk takt ook aan op de Groene Wandeling in Laarbeekbos. Op 3 plaatsen werd ervoor gezorgd dat men de A12 kan doorsteken en verder kan wandelen in het oostelijk deel van de Brabantse Kouters op digitale knooppunten via een routeplanner en een app.
De infogids en de kaart van het wandelnetwerk Brabantse Kouters-West is vanaf half september te koop in de boekhandels en toeristische infokantoren of online via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties
Op zondag 23 september wordt het wandelnetwerk feestelijk ingewandeld in Oppem tijdens ‘Feest in het Landschap”.
Het project werd mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van Toerisme Vlaanderen en het Europese Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPO III 2014-2020) – omgevingskwaliteit.