Na veulen nu ook bekwaamheidspremie

De provincie Vlaams-Brabant is de streekmotor voor het behoud van het Brabants trekpaard. Eén van de middelen hiertoe is de veulenpremie. De veulenpremie is succesvol. Dit jaar werd ‘Lana van het Struyselhof van Vlaams-Brabant’, het 750ste veulen geboren. Omdat de opleiding  en verzorging ook belangrijk zijn om het trekpaardenbestand op peil te houden, wordt de ‘veulenpremie’ nu hervormd naar een ‘veulen- en bekwaamheidspremie’.

Sinds 2011 speelt de provincie Vlaams-Brabant een trekkersrol in het behoud van het Brabants trekpaard door middel van onder andere een veulenpremie. Sindsdien zijn er honderden veulens geboren die de naam ‘van Vlaams-Brabant’ dragen.

We zijn heel trots dat dit jaar ‘Lana van het Struyselhof van Vlaams-Brabant”, het 750ste veulen, werd geboren”. Dat betekent dat mede dankzij onze inspanningen en de inzet van de vele kwekers en menners van Brabantse trekpaarden het ras in stand gehouden wordt. 
Sinds 2018 is de Belgische trekpaardencultuur erkend immaterieel erfgoed. De cultuur van het Brabants trekpaard is een krachtig stukje levend erfgoed. Vele eigenaars, menners, fokkers, landbouwers en erfgoedactoren koesteren dagelijks de kennis, technieken en gebruiken die deze traditie vormgeven. We houden het Brabants trekpaard zichtbaar in het Vlaams-Brabantse landschap via tal van evenementen.

Met de veulenpremie wilde de provincie Vlaams-Brabant het kweken van Brabantse trekpaarden aanmoedigen, maar omdat het opleiden en verzorgen ook een belangrijk aspect vormen om het trekpaardenbestand op peil te houden, wordt de ‘veulenpremie’ nu hervormd naar een ‘veulen- en bekwaamheidspremie’. Zowel het kweken als het opleiden en houden van veulens worden op deze manier aangemoedigd.

Bij de geboorte van het veulen wordt een eerste deel uitbetaald aan de kweker. Vanaf de leeftijd van 3 jaar kan het paard deelnemen aan een bekwaamheidsproef. Na het slagen van deze proef, ontvangt de eigenaar het tweede deel van de premie.

De provincie Vlaams-Brabant huldigt ook het Museum van het Belgisch trekpaard. Dit museum in Vollezele, de bakermat van het Brabants trekpaard, is een bron van informatie voor iedereen die het ras wil leren kennen.