4.325 Brusselse leerlingen leerden de voorbije weken witloof telen in hun klas. Het project Brussel Lust verdeelde 202 witloofboxen bij 40 Brusselse lagere scholen. Het Vlaams-Brabantse witloof komt van witlooftelers uit de rand van Brussel.
Met deze ludieke, educatieve actie wil het Steunpunt Korte Keten de Brusselse consument zin doen krijgen in het lokale voedselaanbod van boeren uit de rand. De witloofboxen brengen kinderen in contact met de boerenstiel en met dit typische streekproduct.
Ook de kinderen van de basisschool van het Koninklijk Atheneum Etterbeek gingen met deze witloofboxen aan de slag en kweekten elk een eigen witloofstronk. Met het zelf geteelde witloof maakten de kinderen een lekker witloofgerechtje klaar. De kinderen en hun leraren zijn alvast heel enthousiast over dit project. Wie weet worden zij binnenkort de (jonge) ambassadeurs van witloof uit eigen streek?
De provincie Vlaams-Brabant stelde de witloofboxen met plezier ter beschikking.
Kinderen zijn niet altijd zo gek op witloof maar wat je zelf teelt smaakt zoveel beter. Witloof is natuurlijk maar één heerlijk product van boeren in de rand rond Brussel. Het assortiment aan groenten, fruit, zuivel, vlees en andere producten is heel groot en gevarieerd en dat willen we de Brusselse consument tonen. Met het project Brussel Lust streven we naar een ruimere afzetmarkt voor deze lokale producten.
Volgens het Steunpunt Korte Keten kunnen de boeren uit de rand een grote bijdrage leveren aan het behalen van de Good Food Strategie-doelstellingen, die Brussel zichzelf tegen 2035 stelt. Het Steunpunt zet zelf in op meer marktkansen voor deze producten in Brussel, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Het Steunpunt Korte Keten van KVLV is promotor van het project Brussel Lust en werkt samen met het Innovatiesteunpunt en BioForum. Het project wordt gefinancierd door de EU, Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant. De provincie en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest promoten samen duurzame land- en tuinbouwproducten uit de regio in de hoofdstad.