Sinds de Eerste Wereldoorlog zijn er onophoudelijk miljoenen mensen op de vlucht. Weg van het geweld en de oorlog, op zoek naar veiligheid en een nieuwe thuis. Kinderen, mannen en vrouwen, jong en oud. Vandaag zijn ze met 66 miljoen. Waarvoor zijn ze op de vlucht? Hoe ziet hun toekomst eruit?
‘In de ogen van een vluchteling’ vertelt in 4 modules en 1 workshop hun verhalen in het Belevingscentrum ’14-’18 in Tildonk. Ze werd ontwikkeld door Art+Design Studio Luk van der Hallen.

Oorlog is de wereld nog lang niet uit. Mensen die het geweld in hun land ontvlucht zijn, maken de oorlog hier bij ons heel tastbaar. Met deze uitbreiding van het Belevingscentrum willen we de link leggen tussen WOI en  oorlog en vrede vandaag. Want jammer genoeg is oorlog voor heel wat mensen ook vandaag nog bittere realiteit.


Vlucht-weg

Sinds de Eerste Wereldoorlog volgen de oorlogen elkaar op. De Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog, Vietnam, de Balkan, Syrië … Een installatie van koffers vertelt de verhalen van de miljoenen vluchtelingen, van toen en van nu. En er is plaats voor nog een koffer, want zolang er oorlog woedt, slaan mensen op de vlucht.

Ora Mundi

Vandaag zijn er 66 miljoen vluchtelingen. Ze verlieten hun thuis, hun streek of land op zoek naar een toekomst voor zichzelf en hun gezin. Een licht- en geluidsspel neemt de bezoeker mee onderweg, van hun geboorteland naar hun nieuwe thuisland. Een emotionele beleving.    

Tabula rasa

In de module Tabula rasa wordt stilgestaan bij het gevoel dat men zijn huis moet verlaten maar niet weet of men er nog ooit zal kunnen terugkeren en, indien wel, in welke toestand het huis zich bevindt.

Onomwonden

Men kan de chatconversatie van vijf doodgewone kinderen, elk met een ander hoofddeksel, over hun vluchttraject, hun leven in een nieuw land, hun toekomstdromen volgen.

Nomadlab

Naar aanleiding van ‘In de ogen van een vluchteling’ ontwikkelde de jonge productdesigner Emma Ribbens het project Nomadlab, waarin kinderen met bouwpakketten uit ‘afvalmaterialen’ als doeken en karton hun eigen, veilige speelruimtes knutselen. Een workshop voor kinderen van de lagere school.

Praktische info:

Deze 4 modules en workshop maken vanaf 19 juni permanent deel uit van het Belevingscentrum ’14-’18 in Tildonk. De toegangsprijs blijft ongewijzigd: 3 euro voor personen vanaf 26 jaar. Gratis voor -12 jaar. 12-25 jaar: 1 euro.