Voor heel wat landbouwers was deze warme en droge zomer allesbehalve positief. Maar bij slakkenkwekerij Het Slakkenhof in Langdorp zijn de eigenaars in de wolken met de resultaten. “Dit warme seizoen is een zegen geweest voor onze slakkenkweek. Ze groeiden hierdoor als kool”, zeggen slakkenboerin en -boer Ingrid en Danny. Na een jaar van wat minder slakken kunnen ze nu op een zeer geslaagd kweekseizoen rekenen. “Waar heel wat mensen steen en been klaagden vanwege de hoge temperaturen en droogte deze zomer, wordt dat hier net bejubeld.”
Ingrid en Dany kozen bij de start van hun toch wel bijzonder bedrijf bewust voor de Algerijnse segrijnslak, een soort die niet kan overleven bij onze winterse temperaturen. “Mochten er ondanks al onze veiligheidsmaatregelen om het ontsnappen van deze beestjes tegen te gaan, toch enkele exemplaren de weg naar buiten vinden, dan zouden ze de winter niet overleven en geen ravage kunnen aanrichten in de omliggende tuinen”, zegt Ingrid, die als biologe de levenswijze van de beestjes maar al te goed kent.
Deze soort doet het dan ook beter bij omstandigheden zoals in het land van herkomst. “En dat is net deze zomer het geval”, reageert kweker Danny. “Er overleefden jonge slakken vanuit de winterperiode en ze hadden een sterkere groei. Dankzij deze warme zomermaanden kunnen we niet alleen meer, maar ook veel vroeger 'oogsten'. In plaats van de grootste slakken pas vanaf half oktober te kunnen verwerken in lekkers, konden we al medio augustus beginnen.”
De warme en droge zomer leverde bovendien mooie en kwalitatieve slakken op. Maar ook een experiment met bloemkool heeft de kweek geholpen. Door bloemkolen tussen de bakken te planten, hebben de jonge slakjes onmiddellijk voedsel ter beschikking, wat hun groei sterk versnelt. “Een droomjaar voor onze kwekerij”, besluiten Ingrid en Dany, die inmiddels aan heel wat gerenommeerde restaurants en bistro's hun slakken slijten. Ook particulieren kunnen er terecht om slakken te kopen.