Na het recordjaar van 2018 wordt 2019 terug een recordjaar voor het toerisme in Vlaams-Brabant. Het aantal aankomsten en overnachtingen in Vlaams-Brabant stijgt sterker dan het gemiddelde in Vlaanderen.

We zetten al heel wat jaren in op Vlaams-Brabant als bestemming voor een korte trip of uitstap en dat merken we in de cijfers. Zo is het binnenlands toerisme, waar wij als provincie op inzetten, sterk gestegen. Sinds dit najaar zetten we Vlaams-Brabant in de markt als #dewandelprovincie met een promotiecampagne die onder meer focust op verblijfstoerisme. Gezien het succes van de campagne verwachten we een verdere stijging van het aantal overnachtingen.

Logies doen het goed
Uit de voorlopige cijfers van Toerisme Vlaanderen blijkt dat in Vlaams-Brabant het aantal overnachtingen in 2019 toeneemt ten opzichte van 2018. In de eerste 8 maanden werden er 1.577.085 overnachtingen geregistreerd, wat overeenkomt met een toename van 1,9% ten opzichte van 2018. Hiermee doet provincie Vlaams-Brabant het beter dan het gemiddelde van Vlaanderen (+0,5%). 

In absolute cijfers is het binnenlands toerisme het sterkst gestegen. Zo waren er in de eerste 8 maanden van 2019 bijna 50.000 overnachtingen meer geregistreerd van Belgen die naar Vlaams-Brabant kwamen voor een overnachting. Dit komt overeen met een stijging van 6,4%.

Voorjaar was topperiode

Zowel in het Hageland als de Groene Gordel, de twee groene regio’s van Vlaams-Brabant was er een stijging merkbaar. Naast de zomerperiode is er in het Hageland een piek in het voorjaar. In die periode liep er een grote thematische campagne B(l)oeiend Hageland. Een samenwerking met 11 bloesemgemeenten, met o.a. een speciale picknick-actie bij de logies. 

Toerisme Vlaams-Brabant werkt de laatste jaren nauwer samen met de gemeenten via een thematische aanpak. Deze formule blijkt aan te slaan. Zowel de toeristen, de gemeenten als de ondernemers zijn tevreden en gaan verder op de ingeslagen weg

Succesvolle samenwerking

Toerisme Vlaams-Brabant is klaar voor 2020. Voor de lokale economie biedt binnenlands toerisme een belangrijke meerwaarde, zowel voor de logies, reca als streekproducenten. Sinds 2013 promoot Toerisme Vlaams-Brabant, samen met de andere Vlaamse provincies, vakantie in eigen land onder de naam ‘Logeren in Vlaanderen Vakantieland’. 

Op de website www.logereninvlaanderenvakantieland.be vind je intussen al meer dan 800 leuke logeeradresjes. Het ‘Vlaanderen Vakantieland’ logiesboek blijft nog steeds een vaste waarde met in 2020 meer dan 430 Vlaamse logeeradresjes voor een dichtbijvakantie. 

Het nieuwe logiesboek is gratis verkrijgbaar bij alle Diensten voor Toerisme in Vlaanderen. Of je kan het logiesboek online bestellen op www.logereninvlaanderenvakantieland.be

 

Tags: