De provincie Vlaams-Brabant geeft in totaal 54.287 euro steun aan 9 erfgoedprojecten uit Aarschot, Grimbergen, Halle, Leuven, Tervuren en Tienen.
In het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Vlaams-Brabant worden volgende projecten gesubsidieerd:
- De Werkgroep voor Aarschotse Geschiedenis, Documentatie en Informatie (Wagdi vzw) krijgt 4.000 euro voor de eerste uitgave in de driedelige reeks over 'Aarschot tijdens de woelige oorlogsjaren 1914-1918’. De gebeurtenissen in Aarschot bij het begin van de oorlog, van augustus 1914 tot januari 1915 komen aan bod: de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog, de doortocht van de Duitsers in ons land, de Slag van Aarschot, de bezetting van de stad met brandstichting en moordpartijen en de ontgraving van de slachtoffers.
- Voor het boek over ‘De burgerslachtoffers en hun families van Aarschot in de Eerste Wereldoorlog’ ontvangt deHertogelijke Aarschotse Kring voor Heemkunde vzw een bedrag van 4.000 euro.
Op 9 augustus worden beide boeken in Aarschot voorgesteld.
- De stad Tienen ontvangt 3.750 euro voor de theaterwandeling ‘Het oorlogsleven herbeleven’.
Om op een originele en speelse manier een breed publiek te laten kennismaken met het oorlogsleven in augustus 1914 in de streek rond Tienen, werkte de stad Tienen met vrijwillige acteurs een begeleide theaterwandeling uit die plaatsvindt op vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 augustus.
De wandeling is een lus van ongeveer 7 kilometer langs veldwegen in Sint-Margriete-Houtem en Oplinter waarlangs verschillende taferelen zullen opgevoerd worden.
- Voor de vernieuwing van de website van het Museum voor Oudere Technieken in Grimbergen (MOT) ontvangt Heemschut vzw 12.500 euro. Deze website is een belangrijk instrument voor de ontsluiting van de collectie van het museum. De museumwebsite wordt zowel bezocht door specialisten en vorsers die de collectie als bron gebruiken als geïnteresseerden.
- KU[N]ST Leuven ontvangt 6.250 euro voor het project over Vesalius en het menselijk lichaam. De 500ste verjaardag van de wereldberoemde anatoom Andreas Vesalius wordt gevierd met een stadsbreed project. Centraal daarin staat de tentoonstelling ‘Lijf en leden. Vesalius en het theater van de anatomie’ in M- Museum Leuven.
- Cultureel Erfgoed Annuntiaten Heverlee vzw ontvangt 4.000 euro voor de uitwerking van ‘Erfweg’. Deze culturele archiefinstelling wil met dit project via app wandel- en fietsroutes ontwikkelen in de regio ten zuiden van Leuven.
- Voor de realisatie van een project over het verleden en het erfgoed van STUK ontvangt STUK Kunstencentrumvzw uit Leuven een subsidie van 12.500 euro. Het project bestaat uit de uitgave van een publicatie, een multimediale tentoonstelling, een feestweek en een kleinschalig artistiek programma dat enkele belangrijke stukken uit het STUK verleden opnieuw laat opvoeren voor het publiek van vandaag.
- De gemeente Tervuren krijgt een subsidie van 5.287,50 euro voor het project ‘Wat met ons architectonisch patrimonium?’ Naar aanleiding van Open Monumentendag 2014 werkt Tervuren een project uit op basis van de stedenbouwkundige en architectonische inventaris van de gemeente van het Sint-Lukasarchief met: een openingsfeest, een tentoonstelling, openstelling van vier erfgoedrelicten, een gezinsactiviteit, een geleide fietstocht, een publicatie, OMD-junior, een lessenreeks en een architectuurwandeling.
- Voor de ontsluiting van de ‘Mouterij van Roye’ ontvangt vzw MET een subsidie van 2000 euro.
Vanaf oktober wordt deze site het kloppend hart van het Halse erfgoed. Via een industrieel erfgoedparcours wordt de site toegankelijk gemaakt voor het publiek.