EERSTE SPADESTEEK SOCIALE CAMPUS DILBEEK

eerste spade steek sociale campus Dilbeek

De bouw van de sociale campus in Dilbeek gaat van start. Met deze campus wil de provincie Vlaams-Brabant de welzijnsachterstand in Halle-Vilvoorde wegwerken en de welzijnsinitiatieven aanzwengelen.

Op het gebied van zorg en welzijn is de provincie Vlaams-Brabant altijd een buitenbeentje geweest. Onze provincie heeft een historische achterstand in te halen. Vlaams-Brabant heeft daarom een dubbele uitdaging. Enerzijds moeten we meer zorg- en welzijnsvoorzieningen uitbouwen om de achterstand in het aanbod in te halen. Anderzijds moeten we ook zorgen dat er genoeg mensen zijn om in die organisaties te werken, en moeten ze ook kwaliteit

svolle zorg bieden. In de streek rond Leuven zien we het zorg- en welzijnsaanbod sterk toenemen. In de regio Halle-Vilvoorde is er ook groei, maar de prijs van de grond en de immobiliën swingt de pan uit, wat het niet eenvoudig maakt om hier zorgvoorzieningen te bouwen en uit te baten. De krimpende arbeidsmarkt is ook erg voelbaar in Halle-Vilvoorde. We zijn ervan overtuigd dat de sociale campus Dilbeek de welzijnssector in deze regio een impuls kan geven.

Achterstand in welzijn in Halle-Vilvoorde

In Halle-Vilvoorde is er een schrijnend en structureel tekort aan welzijnsvoorzieningen. Deze achterstand is historisch ontstaan en heeft meerdere oorzaken. Zo is er geen centrumstad in Halle-Vilvoorde, zijn de woning- en grondprijzen hoog en krijgen enkel bestaande initiatieven subsidies. Alhoewel er de laatste jaren in onze provincie een inhaalbeweging is, zijn er nog ernstige achterstanden in bepaalde sectoren zoals de bijzondere jeugdbijstand.

Sociale campussen nemen drempel weg

Het gebrek aan geschikte en betaalbare huisvesting is één van de oorzaken van de structurele tekorten aan voorzieningen. Om deze drempel weg te nemen, richten we sociale campussen op. Hierbij delen welzijnsvoorzieningen samen één gebouw of locatie. Door het schaaleffect worden vaste kosten verminderd en wordt de ruimte betaalbaar. Bovendien stimuleert het de samenwerking tussen voorzieningen en sectoren.

Begin 2010 lanceerde de provincie een oproep naar partners uit de verschillende welzijnssectoren. Meer dan 59 organisaties uit 4 regio's reageerden op de oproep. Daarop besliste de provincie om campussen uit te bouwen in Vilvoorde, Dilbeek/Asse, Haacht/Tildonk, en Halle.

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) betoelaagde elke campus met 275.000 euro. De provincie co-financierde met een bedrag van 759.000 euro het OCMW van Dilbeek voor de bouw van de sociale campus.

De volgende partners zullen gebruik maken van de sociale campus:

Dagelijks gebruik:

  • Kind en Gezin (uitbreidingsstrategie naar Huis van het Kind)
  • VDAB
  • 3WPLUS

Deeltijds gebruik:

  • Solidariteit voor het gezin: CKG Het sloebernest
  • Rode kruis Dilbeek
  • Basiseducatie Halle-Vilvoorde
  • Huis van het Nederlands
  • Groep intro zoekt samenwerking op basis van sociaal economie project
  • Er lopen nog contacten met CAW delta, De poel vzw, dienstenonderneming Dilbeek, CGG Passant vzw, de huisartsenkring.

Vermits de campus vergaderzalen en onder meer een computerklas bevat zullen wellicht tal van andere organisaties gebruik maken van deze faciliteiten.