Provincie houdt modderstromen tegen.
De provincie Vlaams-Brabant keurde de ‘samenwerkingsovereenkomst erosiecoördinator’ met de stad Scherpenheuvel-Zichem goed. Hierdoor kan de gemeente een beroep doen op de provinciale erosiecoördinatoren voor de bestrijding van erosie. Zo komt er om te beginnen een tijdelijke dam van strobalen aan de Kwalijkstraat.
De provincie Vlaams-Brabant is momenteel erosiecoördinator voor 33 Vlaams-Brabantse gemeenten. Met Scherpenheuvel-Zichem erbij komt de teller op 34. De provinciale erosiecoördinatoren helpen de gemeenten bij de administratieve voorbereiding en het ontwerp van maatregelen.
Daarnaast geeft de provincie ook subsidies voor de uitvoering van de werken.
Bij hevige onweersbuien ondervindt Scherpenheuvel-Zichem op verschillende plaatsen modder- en wateroverlast, afkomstig van hoger gelegen akkers, die straten en woningen bedreigen. Vooral de zone ten zuiden van de Demer en de Laarbeek, waar er sterke reliëfverschillen zijn, heeft te kampen met de meeste overlast.
Tijdelijke strobalen dam voor de Kwalijkstraat
Tijdens de hevige regenval van juni 2016 waren er meldingen van modder-en wateroverlast ter hoogte van het voetbalveld en woningen aan de Kwalijkstraat, afkomstig van bovenliggende akkers..
Er is reeds een ontwerp gemaakt voor een langgerekte erosiepoel onderaan de akker, langs de Kwalijkstraat, om de overlast te verminderen. Het afstromende water kan dan tijdelijk worden gebufferd en vertraagd worden doorgelaten naar de riolering. Het sediment kan in de poel bezinken en komt niet meer op de straat en in de riolering terecht.
In afwachting van de aanleg van dit bufferbekken is er met de landbouwer een akkoord bereikt om in mei een tijdelijke strobalendam aan te leggen met een lengte van 50 meter, in afwachting op de definitieve maatregel.
Strobalendammen zijn eenvoudige en goedkope constructies die heel doeltreffend zijn. Met houten palen worden de strobalen vastgezet tot een dam die de modderdeeltjes tegenhoudt en het water vertraagd doorlaat.
De provincie Vlaams-Brabant betaalt hier 4.500 euro voor.
Provincie is streekmotor in strijd tegen erosie
Van de vijf Vlaamse provincies heeft Vlaams-Brabant de meeste erosiegevoelige bodem. Telkens als het fel regent, stroomt met het water ook de goede landbouwgrond van de akkers weg. De modder komt terecht op straten en in woningen. Grachten en beken slibben dicht zodat het risico op overstromingen toeneemt.
Daarom maken we van erosiebestrijding een prioriteit. We stellen niet alleen de erosiecoördinatoren kosteloos ter beschikking van de gemeenten, we dragen ook financieel bij in de werken.
Bovenop de gewestelijke subsidie van 75 procent, geeft de provincie nog eens een bijkomende subsidie van 15 procent voor de uitvoering van grotere erosieprojecten. Zo moet de gemeente maar 10 procent uit eigen middelen betalen.