De provincie Vlaams-Brabant geeft 28.477,35 euro aan de gemeente Kortenaken voor haar hemelwaterplan. Kortenaken heeft het derde afgewerkte hemelwaterplan van Vlaams-Brabant.
Vlaams-Brabant kreeg de laatste jaren af te rekenen met ernstige wateroverlast. De provincie hecht veel belang aan de bestrijding van wateroverlast en overstromingen.
Hemelwaterplan voor strijd tegen wateroverlast
‘De aanleg van overstromingsgebieden en bufferbekkens is hierbij niet voldoende. Er zijn meer maatregelen nodig. Zo moedigen we gemeenten aan om via de opmaak van een hemelwaterplan een integrale visie uit te werken om het water maximaal ter plaatse te houden en niet versneld af te voeren.
Bij de opmaak van het hemelwaterplan onderzoekt de gemeente hoe het water, afkomstig van bestaande en geplande wegen, woningen en (on)verharde oppervlakten, ter plaatse kan gehouden worden, infiltreren en vertraagd afgevoerd worden.
Kortenaken heeft derde hemelwaterplan
Kortenaken heeft als derde Vlaams-Brabantse gemeente, na Herent en Zemst, een afgewerkt plan. Zij ontvangt daarvoor een tussenkomt van 28.477,35 euro van de provincie.
Door de toenemende verhardingsgraad en de klimaatsopwarming is een toename van het risico op wateroverlast te verwachten. Het doel van dit hemelwaterplan is dit risico zo goed mogelijk proberen te beperken.
Zo wordt er zone per zone bekeken naar waar het hemelwater in de toekomst kan afwateren bij de aanleg van een gescheiden regenwaterstelsel. Hierbij werd rekening gehouden met hoe het water zoveel mogelijk ter plaatse kan gehouden worden door het regenwater te hergebruiken, te infiltreren en/of te bufferen. Als dit niet mogelijk is, werd elders gezocht naar ruimte voor infiltratie- en bufferbekkens zodat vertraagd kan afgevoerd worden naar grachten en beken en de druk op deze waterlopen verminderd wordt.
Het hemelwaterplan van Kortenaken omvat een beknopte omschrijving van de waterhuishouding in de gemeente.
Verschillende aspecten, zoals de situering van de waterlopen, de afstromingskaart, het rioleringsstelsel en infiltratiepotentieel, komen hierbij aan bod.
Daarnaast verdeelt het hemelwaterplan Kortenaken in een aantal deelzones waarvoor de waterhuishouding verder wordt toegelicht en een aantal maatregelen ter remediëring van de bestaande problemen worden voorgesteld. Het gaat hierbij onder andere om het plaatselijk bufferen van afstromend water om instroom in het rioleringsstelsel te verminderen, inrichten van overstromingszones, aanpassingen aan het rioleringsstelsel, aanleg van gescheiden rioleringsstelsels en aanpassingen aan grachtenstelsels en waterlopen om het waterbufferend vermogen te verhogen.