Gedeputeerde Vlaams-Brabant

U bent hier

Foutmelding

Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /files/moniqueswinnen/www.moniqueswinnen.be/includes/common.inc).

posticon Rondje Vlaams-Brabant

Posted on za, 08/15/2020 - 09:39 by Monique Swinnen

Rondje Vlaams-Brabant’ daagt je uit om deze zomer 5 sportieve fietsroutes in Vlaams-Brabant te rijden.

 

Vakantie in eigen land! Ontdek tijdens de zomermaanden de mooiste plekjes van de provincie Vlaams-Brabant vanop je fiets. Toerisme Vlaams-Brabant vzw en Golazo sloegen de handen in elkaar en dagen je uit om deze zomer 5 prachtige en sportieve fietsroutes te komen rijden. Daag jezelf uit op de pittige klimmetjes én scherprechters van de Brabantse Pijl, ontdek het trainingsparcours van Sven en Thibau Nys, of rij langsheen de kleine, schilderachtige baantjes van het glooiende Pajottenland.

 

Toerisme Vlaams-Brabant en Golazo dagen met ‘Rondje Vlaams-Brabant’ sportieve fietsers uit om tussen 22 juli en 30 september de volgende 5 fietsroutes te rijden, goed voor 429km in totaal. Elke 2 weken wordt een nieuwe uitdaging gelanceerd.

  • Brabantse Pijl Cycling Route – 98km
  • Dwars door het Hageland – 80km
  • Eddy Merckx Cycling Route – 70km
  • Sven Nys Cycling Route – 93km
  • Flandrienroute Pajottenland – 88km

Wie één van de routes tot een goed einde brengt, krijgt niet alleen een “virtuele medaille” die via social media kan gedeeld worden, maar ook info over de volgende routes mét tips over leuke adresjes om te gaan overnachten of te gaan eten en drinken langs die routes. Bovendien maakt men ook kans op één van de 1.000 beleefbonnen die in Vlaams-Brabant kunnen ingeruild worden bij diverse toeristische attracties.

Wie alle routes gereden heeft, ontvangt de speciale medaille van Rondje Vlaams-Brabant en maakt kans op één van de 100 originele fietstruitjes.

“Met ‘Rondje Vlaams-Brabant’ ontdekken fietsers niet alleen de sportieve en toeristische parels van de provincie Vlaams-Brabant maar maakt men ook nog eens kans op toffe prijzen zoals een toeristische beleefbon of één van onze originele fietstruitjes”, zegt een trotse Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.  “‘Rondje Vlaams-Brabant’: dat is sport, ontspanning, én genieten van de vele toeristische troeven die onze provincie te bieden heeft. De perfecte manier om te ‘Zomeren in Vlaams-Brabant’!”

Rondje Vlaams-Brabant start met de Brabantse Pijl Cycling Route als eerste uitdaging. Dit is een gloednieuwe route door het Dijleland waarbij de benen meteen warm zullen draaien. Smeer de kuiten in voor een tocht vol variatie waar alleen de echte grote wielerhelden floreren.

 “Met de insteek “vakantie in eigen land” spelen we met “Rondje Vlaams-Brabant” in op deze actualiteit door de sportieve fietser de mogelijkheid te geven om de komende weken, en dit tot het einde van de zomer, 5 prachtige en verschillende fietsroutes te gaan rijden in de provincie Vlaams-Brabant. Via het Keep Moving platform kunnen deelnemers zich registreren voor deze fietschallenge waarbij de uitdaging erin bestaat om de 5 verschillende routes allemaal tot een goed einde te brengen voor eind september en dit helemaal op eigen tempo. Vanuit Keep Moving motiveren en informeren we elke deelnemer door hen te voeden met leuke content, weetjes en informatie (logies, parcours, bezienswaardigheden,…) langs het parcours waardoor deelnemers op een interactieve manier een fantastische en leuke fietszomervakantie kunnen beleven in eigen land!” zegt Kristof De Smet van Keep Moving/Golazo.

 

Praktisch:
Registreer je vandaag nog op www.keepmoving.eu
Of download de gpx van De Brabantse Pijl cycling route op www.toerismevlaamsbrabant.be/debrabantsepijl

Tags: 

posticon Druiventro(t)s. Een seizoen vol pittige activiteiten

Posted on do, 08/13/2020 - 00:00 by Monique Swinnen

De serrist centraal in campagne met maar liefst 2 nieuwe Druivenboeken

“Het seizoen van de tafeldruif loopt van augustus tot oktober en dit jaar stellen we de beleving bij de serristen centraal. Er is niets heerlijker dan het authentieke persoonlijke contact te ervaren en de tafeldruiven te proeven bij onze gastvrije serristen”, zegt Monique Swinnen gedeputeerde voor landbouw en toerisme.

Tijdens deze periode bundelt Toerisme Vlaams-Brabant onder de noemer “Druiventro(t)s” op www.toerismevlaamsbrabant.be/druif fiets- en wandeltochten en beleefactiviteiten.

FERM vzw realiseerde twee boeken in kader van een plattelandsproject: “Proef de passie. Ontdek de Vlaams-Brabantse tafeldruif!“ en “Zelfgeknipt. Alle tips & tricks voor het telen van (tafel)druiven”.
"Het eerste boek heeft een toeristische inslag en trekt een blik geschiedenis open terwijl het tweede boek een teeltgids is voor iedereen die serredruiven wil aanplanten en verzorgen.", zegt Monique De Dobbeleer, directeur van FERM.

Een veilige beleving voor de perfecte vakantie in eigen land langs vernieuwde Druivenfietsroute

De druivencampagne speelt in op de nieuwe trend van vakantie in eigen land door Druiventrots mee te nemen in een nationale campagne van Vlaanderen Vakantieland. Ook worden diverse kleinschalige belevingen uitgespeeld in het kader van de campagne “Zomeren in Vlaams Brabant”. De tafeldruiven zijn trekkers binnen een streekeigen verhaal dat men kan terugvinden op www.zomereninvlaamsbrabant.be

“Kosten noch moeite werden gespaard om dit jaar een veilige Druivenbeleving te waarborgen”, zegt gedeputeerde Monique Swinnen. “De campagne zal iets minder op het feest gegeven focussen maar teruggrijpen naar de essentie met bijzondere aandacht voor het bezoekerscentrum Druif, de serristen, een vernieuwde Druivenfietsroute en de talrijke Druiven gerelateerde wandelingen”.

Vlaamse media campagne met beleefbonnen en Druiventrots pakketten

“De Druivenstreek dat is een unieke beleving met echte topproducten. Deze trots dragen we graag uit in gans Vlaanderen en we voorzien specifieke toeristische Druiventrots programma’s op de Vlaamse regionale zenders met Ben Roelants”, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.

Met 300 specifieke “Druiventrots” pakketten ter waarde van 50 euro, halen wij toeristen uit heel het land naar de druivenregio. Binnen deze pakketten spelen de beleefbonnen van Toerisme Vlaams-Brabant een zeer belangrijke rol.

Toerisme Vlaams-Brabant hoopt dankzij ‘Druiventro(t)s’ de nodige impulsen te geven aan de lokale economie. De organisatie werkte nauw samen met Toerisme Vlaanderen, logiesuitbaters, fietscafés, serristen en verkooppunten van streekproducten.

“We zijn dan ook uiterst blij om Michaël Van Droogenbroeck en Annelies Van Herck, presentatoren van het VRTNieuws, de eerste tafeldruiven van het seizoen te mogen overhandigen” besluit Leo Vandenwijngaert, schepen van Overijse.

Meer info: www.toerismevlaamsbrabant.be/druif

Tags: 

posticon Leuven cultuurstad, Dirk Bouts en de Sint-Pieterskerk PRACHTIG!

Posted on wo, 03/04/2020 - 11:22 by Monique Swinnen

Bleef Bouts in de Sint-Pieterskerk in Leuven.

Na meer dan 30 jaar restauratie is de Sint-Pieterskerk in zijn gehele glorie terug zichtbaar als en plaats waar kunst, bezinning, liturgie, de Leuvense identiteit en allerlei evenementen elkaar kunnen ontmoeten. Met de blijvende tentoonstelling van Bouts krijgt de kerk nog meer aanzien. Een prachtige collectie wordt er op een unieke manier tentoon gespreid. Je bekijkt niet alleen het laatste avondmaal van Bouts maar beleeft het ook echt! Deze samenwerking tussen de provincie Vlaams-Brabant, de stad Leuven, Museum M en Toerisme Vlaanderen zorgt voor een prachtige resultaat. Kom zeker eens een kijkje nemen op het openingsweekend https://www.mleuven.be/nl/openingsweekend

‘Toeristische promotie is een werk van lange adem en als je een duurzaam product hebt, dan loont zo’n investering. We hebben geen Noordzee kust, maar gelukkig hebben wij in onze provincie Vlaams Brabant, de kunststad Leuven! Deze plek met het stadhuis en de Sint Pieterskerk heeft eeuwigheidswaarde, hiervoor wil je als toerist een omweg maken en vanuit deze ankerplaats laten wij graag de Groen Gordel en het Hageland ontdekken.

De beleving in de kerk is hierrond opgebouwd. Via Ipad’s en de bijhorende koptelefoons krijg je informatie over het kunstwerk, maar er gebeurt ook iets. Bij het prachtige beeld ‘hoofd van de Kromme Christus’, krijg je niet alleen uitleg maar wanneer je de Ipad richt, zie je tijdens het verhaal plots heel de kerk in vuur en vlam gaan, zoals dat gegaan is in de eerste wereldoorlog. Je wordt echt meegezogen in het verhaal! Van hieruit maken we de link naar belevingscentrum in Tildonk, zo sturen we de toerist doorheen heel Vlaams Brabant. Bij de Fiere Margriet, zie je de Dijle zo binnenstromen in de Sint Pieterskerk. We leggen daar ook meteen de link naar het wandelnetwerk rond Demer en Dijle. Zo nemen we heel de regio mee. Deze verschillende doorkijkjes vind je ook terug in de gids in op het kaartje.

Ja wij willen een slimme provincie zijn, daarom investeren wij ook hier in digitale producten. Nu zijn er reeds 50 Ipads voorhanden. Tegen de zomer gaan we nog een stap verder. Digitaal is belangrijk, dit zorgt voor een grotere beleving. Tegen de zomer zullen er dan ook hololenzen bijkomen voor nog meer geïntegreerde beleving.’

Tags: 

posticon Provincie steunt activiteiten met Brabantse trekpaarden

Posted on wo, 03/04/2020 - 11:14 by Monique Swinnen

Boomsleepdag

De provincie Vlaams-Brabant zet zich in voor het behoud van het Brabantse trekpaard. Zo krijgen activiteiten met deze paarden een provinciale premie. Eén van deze activiteiten was de boomsleepdag van de vzw De Voermannen van Nu in Wezemaal op 1 maart.

De provincie Vlaams-Brabant is de streekmotor voor het behoud en de herwaardering van het Brabants trekpaard. Ze wil dit ras een nieuwe toekomst geven.

Hiervoor maken we werk van een stevig draagvlak bij het grote publiek. Met de activiteitenpremie moedigen we, met succes, de organisatie van activiteiten met Brabantse trekpaarden aan. Op deze manier kan het brede publiek in contact komen met onze Brabantse trots op stoeten, vormingen, jaarmarkten en andere activiteiten.

De ‘activiteitenpremie Brabantse trekpaarden’ kent een groeiend succes.
In 2019 ondersteunde de provincie Vlaams-Brabant 23 activiteiten, in 2020 zijn er dat al 30.
 

De lijst van activiteiten in 2020 die een provinciale premie krijgen:

Tags: 

posticon (H)Echte biermomenten tijdens nieuw Rondje Vlaams-Brabant

Posted on ma, 01/27/2020 - 14:07 by Monique Swinnen

Vlaams-Brabant is de bierprovincie bij uitstek. Daarom zet Toerisme Vlaams-Brabant een heel jaar lang het aanbod in de kijker met een nieuwe bierkalender tijdens de campagne ‘Rondje Vlaams-Brabant’. Lenny & De Wespen maakten ook speciaal hiervoor een nieuw bierlied.

Waar anders dan in Vlaams-Brabant vind je zo’n diversiteit aan streekbieren, (hoeve)brouwerijen, bruine kroegen en volkscafés? Maar liefst 30 brouwerijen en 250 streekbieren is de provincie rijk. Van de allergrootste wereldspeler tot de kleine ambachtelijke brouwer. Hier worden brouwtradities gekoesterd en overgedragen van generatie op generatie. Voor ieders smaak en stijl wat wils. Pils-, amber-, geuze-, kriekbieren.

Met de biercampagne: ‘Rondje Vlaams-Brabant’ wil Toerisme Vlaams-Brabant opnieuw tijdens het ganse jaar het toeristisch belang, de diversiteit van de Vlaams-Brabantse biertraditie en het vakmanschap van de brouwers extra in de kijker plaatsen en levendig houden. Dit door de uitgave van een bierkalender.

Op de bierkalender die vandaag wordt gelanceerd kan je gedurende het ganse jaar (H)echte biermomenten vinden. Sluit aan voor een brouwerijbezoek, fiets of wandel langs sfeervolle brouwpubs of typische bruine cafés. Breng een bezoekje aan een lokaal streekbierenfestival of neem deel aan de hoppluk. Je degusteert het allemaal in Vlaams-Brabant en je zorgt er daarenboven voor dat de lokale horeca en brouwers er beter van worden.

Speciaal voor de aftrap van deze campagne maakte de muziekgroep Lenny & De Wespen ‘Genieten’, een Vlaams-Brabants bierlied. Het lied doet goesting krijgen om naar Vlaams-Brabant te komen en te genieten van een streekbiertje en het brouwerfgoed.

Toerisme Vlaams-Brabant legt in de campagne ook de nadruk op het permanente karakter van deze bierbeleving. Zo wordt de Geuze- en Lambik cultuur verder bekend gemaakt bij de vele internationale bezoekers die hiervoor nu al speciaal naar het Pajottenland afzakken.

Tags: 

posticon 750ste veulenpremie voor Brabants trekpaard.

Posted on ma, 01/06/2020 - 14:24 by Monique Swinnen

Na veulen nu ook bekwaamheidspremie

De provincie Vlaams-Brabant is de streekmotor voor het behoud van het Brabants trekpaard. Eén van de middelen hiertoe is de veulenpremie. De veulenpremie is succesvol. Dit jaar werd ‘Lana van het Struyselhof van Vlaams-Brabant’, het 750ste veulen geboren. Omdat de opleiding  en verzorging ook belangrijk zijn om het trekpaardenbestand op peil te houden, wordt de ‘veulenpremie’ nu hervormd naar een ‘veulen- en bekwaamheidspremie’.

Sinds 2011 speelt de provincie Vlaams-Brabant een trekkersrol in het behoud van het Brabants trekpaard door middel van onder andere een veulenpremie. Sindsdien zijn er honderden veulens geboren die de naam ‘van Vlaams-Brabant’ dragen.

We zijn heel trots dat dit jaar ‘Lana van het Struyselhof van Vlaams-Brabant”, het 750ste veulen, werd geboren”. Dat betekent dat mede dankzij onze inspanningen en de inzet van de vele kwekers en menners van Brabantse trekpaarden het ras in stand gehouden wordt. 
Sinds 2018 is de Belgische trekpaardencultuur erkend immaterieel erfgoed. De cultuur van het Brabants trekpaard is een krachtig stukje levend erfgoed. Vele eigenaars, menners, fokkers, landbouwers en erfgoedactoren koesteren dagelijks de kennis, technieken en gebruiken die deze traditie vormgeven. We houden het Brabants trekpaard zichtbaar in het Vlaams-Brabantse landschap via tal van evenementen.

Met de veulenpremie wilde de provincie Vlaams-Brabant het kweken van Brabantse trekpaarden aanmoedigen, maar omdat het opleiden en verzorgen ook een belangrijk aspect vormen om het trekpaardenbestand op peil te houden, wordt de ‘veulenpremie’ nu hervormd naar een ‘veulen- en bekwaamheidspremie’. Zowel het kweken als het opleiden en houden van veulens worden op deze manier aangemoedigd.

Bij de geboorte van het veulen wordt een eerste deel uitbetaald aan de kweker. Vanaf de leeftijd van 3 jaar kan het paard deelnemen aan een bekwaamheidsproef. Na het slagen van deze proef, ontvangt de eigenaar het tweede deel van de premie.

De provincie Vlaams-Brabant huldigt ook het Museum van het Belgisch trekpaard. Dit museum in Vollezele, de bakermat van het Brabants trekpaard, is een bron van informatie voor iedereen die het ras wil leren kennen.

posticon Warmste Toertocht in Sven Nys Cycling Center brengt 4.531,9 euro op voor Join2Bike

Posted on zo, 12/22/2019 - 15:18 by Monique Swinnen

Toerisme Vlaams-Brabant, de gemeente Tremelo en Bikeservice Balenberg organiseerden op 21 december de ‘Warmste Toertocht’ in het  Sven Nys Cycling Center in Baal. Daarmee namen ze deel aan de Warmste Week van Studio Brussel. De opbrengst van deze actie, 4.531,9 euro, gaat naar Join2Bike, een Leuvense vzw die zich inzet om mensen met en zonder beperking op de fiets te krijgen.

Op 21 december kon men aan het Sven Nys Cycling Center terecht voor een mountainbiketocht van 20, 30 of 40 kilometer door het Hageland.

Deze Warmste Toertocht was een mooie gelegenheid om in eigen gemeente de Warmste Week te steunen. Het Sven Nys Cycling Center is het mekka voor de fietsliefhebber en het is dan ook logisch dat we, net als twee jaar geleden, tijdens onze actie opnieuw de kaart van de fiets trokken.

Het Sven Nys Cycling Center zet fel in op toegankelijkheid.  Daarom kozen we ervoor om deze actie te organiseren voor Join2Bike, een vzw die zich inzet om ook mensen met een beperking de kans te bieden om te fietsen.

De opbrengst van 'De Warmste Toertocht’ gaat volledig naar de Leuvense vzw Join2Bike by Belgian Power.
In het beweegproject Join2Bike krijgt inclusie van andersvaliden sportief kleur. Validen en andersvaliden gaan wekelijks samen met de fiets op pad om letterlijk en figuurlijk hoge toppen te scheren. Dankzij de fiets-o-theek Niko kan iedere andersvalide met een gepaste tandem, driewieler of handbike Bij de activiteiten aansluiten.
Belgian Power vzw koopt deze aangepaste fietsen aan en stelt deze ter beschikking aan de leden.

Tags: 

posticon 2019 wordt opnieuw een recordjaar voor het toerisme in Vlaams-Brabant..

Posted on ma, 12/16/2019 - 14:11 by Monique Swinnen

Na het recordjaar van 2018 wordt 2019 terug een recordjaar voor het toerisme in Vlaams-Brabant. Het aantal aankomsten en overnachtingen in Vlaams-Brabant stijgt sterker dan het gemiddelde in Vlaanderen.

We zetten al heel wat jaren in op Vlaams-Brabant als bestemming voor een korte trip of uitstap en dat merken we in de cijfers. Zo is het binnenlands toerisme, waar wij als provincie op inzetten, sterk gestegen. Sinds dit najaar zetten we Vlaams-Brabant in de markt als #dewandelprovincie met een promotiecampagne die onder meer focust op verblijfstoerisme. Gezien het succes van de campagne verwachten we een verdere stijging van het aantal overnachtingen.

Logies doen het goed
Uit de voorlopige cijfers van Toerisme Vlaanderen blijkt dat in Vlaams-Brabant het aantal overnachtingen in 2019 toeneemt ten opzichte van 2018. In de eerste 8 maanden werden er 1.577.085 overnachtingen geregistreerd, wat overeenkomt met een toename van 1,9% ten opzichte van 2018. Hiermee doet provincie Vlaams-Brabant het beter dan het gemiddelde van Vlaanderen (+0,5%). 

In absolute cijfers is het binnenlands toerisme het sterkst gestegen. Zo waren er in de eerste 8 maanden van 2019 bijna 50.000 overnachtingen meer geregistreerd van Belgen die naar Vlaams-Brabant kwamen voor een overnachting. Dit komt overeen met een stijging van 6,4%.

Voorjaar was topperiode

Zowel in het Hageland als de Groene Gordel, de twee groene regio’s van Vlaams-Brabant was er een stijging merkbaar. Naast de zomerperiode is er in het Hageland een piek in het voorjaar. In die periode liep er een grote thematische campagne B(l)oeiend Hageland. Een samenwerking met 11 bloesemgemeenten, met o.a. een speciale picknick-actie bij de logies. 

Toerisme Vlaams-Brabant werkt de laatste jaren nauwer samen met de gemeenten via een thematische aanpak. Deze formule blijkt aan te slaan. Zowel de toeristen, de gemeenten als de ondernemers zijn tevreden en gaan verder op de ingeslagen weg

Succesvolle samenwerking

Toerisme Vlaams-Brabant is klaar voor 2020. Voor de lokale economie biedt binnenlands toerisme een belangrijke meerwaarde, zowel voor de logies, reca als streekproducenten. Sinds 2013 promoot Toerisme Vlaams-Brabant, samen met de andere Vlaamse provincies, vakantie in eigen land onder de naam ‘Logeren in Vlaanderen Vakantieland’. 

Op de website www.logereninvlaanderenvakantieland.be vind je intussen al meer dan 800 leuke logeeradresjes. Het ‘Vlaanderen Vakantieland’ logiesboek blijft nog steeds een vaste waarde met in 2020 meer dan 430 Vlaamse logeeradresjes voor een dichtbijvakantie. 

Het nieuwe logiesboek is gratis verkrijgbaar bij alle Diensten voor Toerisme in Vlaanderen. Of je kan het logiesboek online bestellen op www.logereninvlaanderenvakantieland.be

Tags: 

posticon Bekkevoortse ommetjes

Posted on ma, 12/09/2019 - 15:11 by Monique Swinnen

Wandelingen op maat van senioren.

De gemeente Bekkevoort ontwikkelde, met steun van de provincie Vlaams-Brabant en met Europese middelen, de Bekkevoortse ommetjes, enkele wandelroutes op maat van senioren. Ook in Bekkevoort staat men voor de uitdaging van een stijgende vergrijzing. Om senioren actief en gezond te houden, wil de gemeente hen aanzetten meer te bewegen

De gemeente Bekkevoort ontwikkelde per deelgemeente twee wandelommetjes op maat van senioren. In totaal gaat het dus om acht wandelingen met aangepaste bewegwijzering en voldoende banken voor een rustmoment. Ze lopen langs rustige plattelandswegen, weiden en fruitboomgaarden. De ommetjes bevatten bovendien een knipoog naar het verleden, het heden en de toekomst.
Om de wandelingen te promoten werd een brochure aangemaakt met enkele bezienswaardigheden en gezondheidsinformatie voor senioren.

Langsheen de Bekkevoortse ommetjes genieten senioren op eigen tempo van het mooie Hagelandse landschap. Dit is voor hen een mooie aanvulling op het bestaande vrijetijdsaanbod.

Het initiatief werd als plattelandsproject door de gemeente Bekkevoort ingediend bij het Europees programma voor plattelandsontwikkeling LEADER in het Hageland en ontvangt hiervoor 13.200 euro subsidies.

Tags: 

Pagina's