Gedeputeerde Vlaams-Brabant

U bent hier

posticon DAMIAAN BEWEEGT

Posted on vr, 05/17/2019 - 10:41 by Monique Swinnen
 
30 mei groots volksfeest op de Damiaansite in Tremelo
 
Pater Damiaan is in 2019 tien jaar heilig. In het vernieuwde Damiaanmuseum in Tremelo en in Leuven wordt de Grootste Belg van april tot oktober uitgebreid herdacht. In Tremelo ligt het zwaartepunt van de festiviteiten op 30 mei met Damiaan Beweegt. Op het programma: een heuse Damiaanrun, een volksfeest en wereldmarkt, wandelingen, fietstochten, en heel wat meer!
Tags: 

posticon Tien jaar heiligverklaring Pater Damiaan

Posted on ma, 05/13/2019 - 00:00 by Monique Swinnen

Tien jaar geleden werd Pater Damiaan heilig verklaard. Op 11 oktober wordt deze verjaardag gevierd. Tijdens dit Damiaanjaar zijn er tal van activiteiten over deze Grootste Belg. 

Damiaanmuseum vzw organiseert, samen met haar partners, waaronder de provincie Vlaams-Brabant, de stad Leuven en de gemeente Tremelo, naar aanleiding van de 10de verjaardag van de heiligverklaring van Pater Damiaan, een jaar vol activiteiten in Tremelo en Leuven.
‘Damiaan inspireert’ startte op 15 april en loopt tot 11 oktober 2020.

Tags: 

posticon Iedereen Toerist-dag

Posted on ma, 05/06/2019 - 00:00 by Monique Swinnen

Zondag 16 juni, Provinciedomein Halve Maan in Diest

Heel wat mensen ervaren drempels in hun vrijetijdsbeleving. Niet alleen een fysieke of mentale beperking kan je beleving in de weg staan, ook een beperkt budget of een beperkte mobiliteit. Tijdens de Iedereen Toerist-dag werken we samen met vier vrijetijdszorgorganisaties maximaal hindernissen weg voor zoveel mogelijk mensen. Kunnen we op jou rekenen om dit event mee bekend te maken via je website, gemeentelijk infoblad, sociaalnetwerksites etc.? 
 
PROGRAMMA IEDEREEN TOERISTDAG

 

posticon Fietstoerisme in het Hageland populairder dan ooit

Posted on wo, 04/24/2019 - 11:12 by Monique Swinnen

Sterke stijging aantal recreatieve fietsers op vernieuwde fietsnetwerk

Uit de recentste cijfers van het fietsmonitoringsproject van Toerisme Vlaams-Brabant blijkt dat het aantal recreatieve fietsers in 2018 is gestegen tot een recordaantal van 949.119. Het fietspad op de Demerdijk in Werchter blijkt het populairste van het Hageland.

Nieuw fietsnetwerk zorgt voor record aantal fietsers

Het fietsnetwerk van het Hageland en Leuven werd in 2017-2018 volledig vernieuwd met als kers op de taart een nieuwe ‘fietskaart Vlaams-Brabant’ met 2.000 km fietsplezier.

Er werden nieuwe trajecten geselecteerd en extra verbindingen gemaakt en dat valt duidelijk in de smaak

Met fietstellers werd een inschatting gemaakt van het aantal recreatieve fietsers op het netwerk.
Zo zijn het aantal fietstochten op het fietsnetwerk van het Hageland in 2018 gestegen tot 949.119.
Dit is een stijging van 4,7% ten opzichte van 2017, wat reeds een topjaar was.
Hiermee is 2018 een nieuw recordjaar geworden sinds de metingen gestart zijn in 2011.
De vernieuwing van het fietsnetwerk Hageland-Leuven en de nieuwe fietskaart hebben dus duidelijk gezorgd voor een extra aantrekking van het aantal fietsers.

Tags: 

posticon Toerisme Vlaams Brabant lanceert eerste toeristische ‘augmented reality’ brochure in België

Posted on ma, 04/08/2019 - 14:05 by Monique Swinnen

Toerisme Vlaams-Brabant geeft een nieuwe thematische regiobrochure voor de Groene Gordel uit. In ‘Groene Gordel, Verbazend Buitengewoon’  worden de hoogtepunten van deze toeristische regio gebundeld. De grote, sprekende beelden in de publicatie laten toe om via augmented reality informatie over de streek te ontdekken.

Innovatief concept

Met deze nieuwe brochure zorgen we via duidelijke boodschappen dat de toerist concreet weet wat er in de Groene Gordel te beleven valt. Een thematische opbouw is de ideale aanpak om de regio te verbinden over de gemeentegrenzen heen en stelt de troeven van deze mooie groene regio rond Brussel voorop.

De inhoud van de brochure is een smaakmaker voor de campagnes (H)Op Smaak, Druiventro(t)s, Mysterieuze Bossen, Gracieuze Parken en Tuinen, Witte Goud, (H)echte Biermomenten en van Stal.

Tijdloze aanpak, potentieel bereik van diverse doelgroepen

Groene Gordel, Verbazend Buitengewoon' sluit naadloos aan op het gewijzigde zoekgedrag van de toerist. De brochure bevat geen websites, telefoonnummers of andere concrete informatie van partners. Zo geraakt de informatie niet snel gedateerd in het steeds veranderende toeristische landschap. 

Toerisme Vlaams-Brabant trekt de kaart van de digitalisering en zorgt via haar website dat de juiste informatie op het juiste moment bij het juiste doelpubliek terecht komt.
Dit biedt in de toekomst kansen om ook deze brochure inclusief te maken naar diverse doelgroepen, zoals bijvoorbeeld blinden.

Om dit mogelijk te maken ging Toerisme Vlaams Brabant in zee met Group Joos uit Turnhout, die de applicatie veeew ontwikkelden.  
Na het downloaden van deze gratis applicatie kan de lezer op een vlotte manier elke bladzijde van de publicatie scannen en genieten van promotiefilmpjes, diepte interviews of terecht komen op de juiste thematische pagina die een schat aan praktische informatie ontsluit.
 

Ecologisch, budgetvriendelijk en onafhankelijk.  

Een eenvoudige brochure van 20 bladzijden zorgt ervoor dat de lezer zeer goed weet waarom hij de streek absoluut een bezoek moet brengen. In deze commerciële tijden maakt onafhankelijk advies van toeristische experten echt nog het verschil.  Hierdoor geven we de regio Groene Gordel een eerlijk, onafhankelijk en duidelijk gezicht met een interactief tintje.

 Meer info: de nieuwe brochure kan men lezen of downloaden via https://www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties/verbazend-buitengewoon.html

Tags: 

posticon Nieuw bestuur voor Toerisme Vlaams-Brabant

Posted on ma, 04/08/2019 - 13:38 by Monique Swinnen

Toerisme Vlaams-Brabant vzw heeft een nieuwe algemene vergadering en raad van bestuur. Het nieuwe team wil het toeristisch succesverhaal van Vlaams-Brabant verder zetten. Uit de meest recente overnachtingscijfers blijkt immers dat Vlaams-Brabant de snelste groeier in Vlaanderen is. Ook recente fietscijfers bevestigen deze positieve trend.

Vlaams-Brabant grootste stijger in Vlaanderen

Toerisme zit in Vlaams-Brabant duidelijk in de lift. Met meer dan 2,3 miljoen overnachtingen werden in 2018 alle records verbroken.

We telden ook bijna 1 miljoen fietsers op ons vernieuwd Hagelands netwerk en onze recente wandelnetwerken Brabantse Kouters en Demer en Dijle bleken een onmiddellijk succes. Daarmee verwierf Vlaams-Brabant de status van sterkste Vlaamse groeier.
 

Nieuw ambitieus bestuur

Bij de samenstelling van de nieuwe algemene vergadering en raad van bestuur van de vzw Toerisme Vlaams-Brabant werd de ambitie uitgesproken om ook in de volgende periode op hetzelfde elan verder te gaan. 

De algemene vergadering bestaat uit 13 vertegenwoordigers van de provincieraad van Vlaams-Brabant, 52 vertegenwoordigers vanuit de gemeenten die via een convenant met de provincie samenwerken, één vertegenwoordiger per erkende toeristische structuur, het diensthoofd toerisme en de directeur vrije tijd van de provincie Vlaams-Brabant. Toerisme Vlaanderen zetelt als waarnemer.

Deze algemene vergadering stelde ook de nieuwe raad van bestuur samen.
Daarbij werd rekening gehouden met een evenwichtige geografische spreiding van de bestuursmandaten over de toeristische regio’s en met aandacht voor de genderquota.

De nieuwe raad van bestuur werd als volgt samengesteld:

Tags: 

posticon Toerisme Vlaams-Brabant zet in op autisme

Posted on wo, 04/03/2019 - 10:27 by Monique Swinnen

Daguitstappen en reizen zijn voor mensen met autisme niet vanzelfsprekend. Om de deelname van deze mensen aan vrijetijdsactiviteiten te verhogen, werkt Toerisme Vlaams-Brabant en Toerisme voor Autisme samen. Zo komen er visuele stappenplannen voor 11 toeristische attracties. Hiermee kunnen mensen met autisme zich optimaal voorbereiden op hun bezoek. Het eerste visuele stappenplan, voor het Belevingscentrum ’14-’18 in Tildonk, is klaar.

Onder de noemer ‘Iedereen Toerist’ zetten we volop in op inclusief en toegankelijk toerisme in Vlaams-Brabant. Iedereen moet, ongeacht zijn specifieke noden of budget, kunnen genieten van de troeven die onze provincie te bieden heeft. Ook mensen met autisme.

Autismevriendelijkheid wordt steeds belangrijker. Daguitstappen en reizen zijn voor deze mensen niet vanzelfsprekend. Ze komen vaak terecht in een nieuwe omgeving met onverwachte prikkels en onduidelijke sociale regels. Dit strookt niet met hun nood aan structuur en voorspelbaarheid. Dit verschil zorgt voor heel wat stress zowel voor als tijdens de activiteit en heeft bijgevolg ook een negatieve impact op de beleving van zowel de persoon met autisme als zijn omgeving. Hierdoor gaan ze zo’n activiteiten vaak vermijden.

Voor de toeristische sector is het echter niet altijd gemakkelijk om zonder kennis van deze problematiek in te spelen op de noden van mensen met autisme. Hier spelen we op in door visuele stappenplannen te ontwikkelen voor attracties. Dankzij het visueel stappenplan kunnen mensen met autisme hun bezoek aan een attractie optimaal voorbereiden en zo een meer kwaliteitsvolle en belevingsvolle daguitstap meemaken.  Deze stappenplannen zijn bovendien ook nuttig voor andere doelgroepen, zoals scholen, gezinnen met jonge kinderen of mensen met een mentale beperking.

Toerisme Vlaams-Brabant werkt daarom samen met de organisatie Toerisme voor Autisme. Concreet ontwikkelen ze stappenplannen voor 11 attracties en staan ze in voor de vorming van de medewerkers van deze 11 attracties.

 

Naast het visuele stappenplan voor het Belevingscentrum ’14-’18, dat reeds klaar is, worden de komende maanden stappenplannen ontwikkeld voor de volgende 10 attracties:

 • Africamuseum  in Tervuren 
 • Belevingscentrum Rufferdinge in Landen
 • Bezoekerscentrum Dru!f  in Overijse
 • Damiaanmuseum in Tremelo
 • Druivenserre & wijnkelder Soniën in Overijse
 • Kasteel van Gaasbeek in Lennik
 • Museum M in Leuven
 • Sportimonium in Zemst
 • Stal ’t Solleveld in Dilbeek
 • Sven Nys Cycling Center in Tremelo

Samen met deze 11 attracties maken we van onze provincie een autismevriendelijke provincie waar deze mensen zich welkom voelen en volwaardig toerist kunnen zijn.

Tags: 

posticon B(l)oeiend Hageland. 14 dagen genieten van bloesems

Posted on wo, 03/27/2019 - 16:28 by Monique Swinnen

Toerisme Vlaams-Brabant organiseert van 10 tot en met 28 april de campagne ‘B(l)oeiend Hageland, een 14-daagse in het teken van de bloesem. Nieuw dit jaar zijn de kunstzinnige vertelfietstochten, de kunstbabbels, de tijdelijke kunstinstallaties, de picknickactie bij de deelnemende logies en het iedereen toerist aanbod.

Binnenkort staan de fruitgaarden in bloei en wordt het Hageland gehuld in een geurende sfeer van appel-, peren- en andere bloesems die deze streek nog interessanter maken om te bezoeken.


Toerisme Vlaams-Brabant organiseert, in samenwerking met de gemeenten Zoutleeuw, Glabbeek, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Tienen, Tielt-Winge, Bekkevoort, Geetbets, Lubbeek en Linter, van 10 april tot en met 28 april een bloesem 14-daagse in het Hageland.

‘B(l)oeiend Hageland’ omvat een uitgebreid programma van familievriendelijke bloesemactiviteiten. 

Op verschillende plaatsen staan er bloesemcamera’s zodat men het ontluiken van de bloesems live kan volgen via www.toerismevlaamsbrabant.be/bloesemfluisteraar 

De talrijke bloesemactiviteiten werden gebundeld in drie thema’s:

 • Vuurmagie: nocturnewandelingen bij valavond
 • Picknickpret: huifkar-, fiets-, en wandeltochten en open fruitbedrijven
 • Kunst op pad: evenementen in het teken van de fruitbeeldige bloesemkunstwerken
  Nieuw zijn de begeleide en kunstzinnige vertelfietstochten in Zoutleeuw, Tielt-Winge en Tienen, de kunstbabbels op 14, 20 en 28 april en tijdelijke kunstinstallaties in Hoegaarden, Linter en Tienen, geselecteerd door curator Dirk Lambrechts bekend van Tempus Arti

De organisatoren maakten een selectie van de mooiste bloesemwandel- en fietsroutes:

posticon Je eigen fiets herstellen langs de F3 kan vanaf nu

Posted on wo, 03/13/2019 - 14:11 by Monique Swinnen

Fietsherstelzuilen langs fietssnelweg Leuven-Brussel

De provincie Vlaams-Brabant plaatste herstelzuilen langs de fietssnelweg Leuven-Brussel (F3). Aan het station van Herent, Erps-Kwerps en Kortenberg kunnen fietsers voortaan hun banden oppompen en kleine herstellingen aan hun fiets doen.

Vorig jaar werd de F3 volledig bewegwijzerd zodat de fietser de fietssnelweg eenvoudig kan volgen en herkennent. Nu komen daar ook enkele herstelzuilen bij. Zo bieden we de fietser de mogelijkheid om zelf kleine herstellingen te doen. Een zadel bijregelen, een rem aanspannen of een band bijpompen kan nu gemakkelijk onderweg.

De herstelzuilen op de F3 worden gerealiseerd met middelen van de provincie Vlaams-Brabant en het Europese Interreg-project CHIPS.
Binnen CHIPS werken de provincie Vlaams-Brabant, de stad Leuven en de gemeenten Herent, Kortenberg en Zaventem, aan een betere zichtbaarheid, samenhang en aan het comfort van de F3-fietssnelweg.

Pagina's