Gedeputeerde Vlaams-Brabant

U bent hier

posticon Landelijke Kinderopvang laat 750 ballonnen op !

Posted on di, 05/26/2015 - 10:45 by Monique Swinnen

In Vlaams-Brabant tellen we 336 onthaalouders en 96  kinderbegeleiders (buitenschoolse opvang Stekelbees)
In 2014 vingen we in Vlaams-Brabant in totaal 1461 baby’s en peuters op en 587 kinderen in buitenschoolse opvang.
 
Landelijke Kinderopvang laat 750 ballonnen op!Tijdens de  week van de opvoeding  brachten  we  een positieve boodschap.
De rode loper werd uitgerold en de onthaalouders en kinderbegeleiders vertelden aan de  ouders wat zij aan hen waarderen als opvoeder, waarom zij het leuk vinden dat deze ouders naar de opvang komen, welke talenten zij opmerken, ….
Ouders konden op hun beurt complimenten, wensen en  leuke boodschappen formuleren die samen met 750 ballonnen de lucht in gestuurd werden.
 
Voor Landelijke Kinderopvang zijn ouders de eerste opvoeders.
Met o.a. als concrete uitgangspunten  :
·         Alle ouders voelen zich hier welkom
·         Wij werken aan wederzijds respect en vertrouwen
·         Wij praten samen met ouders over de opvoeding van hun kinderen.
 
Om nog meer opvang in de buurt te kunnen aanbieden, delen we graag mee dat we nog ruimte hebben om extra onthaalouders aan te werven maar ook extra baby’s en peuters op te vangen.
 
In de gemeentes Boutersem, Hoegaarden en Geetbets is er grote vraag naar opvang en kunnen we 9 extra onthaalouders aanwerven.
In het centrum van Diest is er nog plaats voor 4 extra onthaalouders.
Daarnaast zijn er onthaalouders in Zoutleeuw en Glabbeek die nog 8 plaatsen vrij hebben om kinderen op te vangen.

  

posticon Zinvolle dagbesteding en permanent wonen

Posted on do, 08/28/2014 - 14:40 by Monique Swinnen

Provincie steunt zinvolle dagbesteding en permanent wonen voor mensen met autisme spectrum stoornissen en een mentale beperking. 

De Provincie Vlaams-Brabant geeft elk jaar 500.000 euro aan welzijnsorganisaties die een vernieuwend project uitwerken. In 2013 was het jaarthema ‘welzijn op het platteland’ en gaf de provincie 24.750 euro steun aan vzw ’t Alternatief in Glabbeek.

‘Als ouder van twee kinderen met een mentale handicap en autisme richtten we t’Alternatief op. 

We kiezen voor een persoonsgerichte dagbesteding en vrijetijdsbeleving op maat van mensen met een autisme spectrum stoornis en een mentale beperking’, aldus Ingrid Caes, medeoprichtster van ‘t Alternatief.

Om het project verder uit te werken krijgt ‘t Alternatief in 2014 een extra budget van 10.000 euro. ‘Zinvolle dagbesteding en vrijetijdsbeleving op maat in een kleinschalige context met de nodige professionele begeleiding en ondersteuning komt tegemoet aan het recht op een menswaardig bestaan zoals dit voor elke mens geldt‘ aldus gedeputeerde Monique Swinnen. Vandaar dat de provincie twee jaar op rij kiest voor de ondersteuning van dit mooi alternatief voor personen met ASS en een mentale beperking.

Er werd reeds een boerderij en gronden aangekocht en deze werd gedeeltelijk aangepast naar de noden van de doelgroep. In september 2014 start de dagopvang om uiteindelijk door te groeien naar een permanente woonvorm.

Op 20 september organiseert ’t Alternatief een opendeurdag zodat alle geïnteresseerden een kijkje kunnen nemen.

Ik overhandig een symbolische cheque aan ’t Alternatief. De cheque vertegenwoordigt een bedrag van 34.750 euro, met name de initiële subsidie van 24.750 euro van 2013 en 10.000 euro voor de verlenging van het project in 2014.