NIEUWE BEDDING VOOR DE MOLENBEEK IN SINT-GENESIUS-RODE
De provincie Vlaams-Brabant heeft ervoor gezorgd dat de Molenbeek in Sint-Genesis-Rode in een nieuwe bedding stroomt. De nieuwe bedding bevindt zich op de site waar tot voor enkele jaren de papierfabriek Novarode stond.
Tot voor enkele jaren lagen langs de Stationsstraat in Sint-Genesius-Rode de bedrijfsterreinen van de voormalige papierfabriek Novarode. Voor deze site werd een Bijzonder Plan van Aanleg opgemaakt waarbij het hoofdzakelijk tot woongebied heringericht wordt. Op ons aandringen kreeg de Molenbeek, een waterloop van de tweede categorie, tijdens de herinrichting van de site een heel nieuwe bedding.Het is ook een mooi voorbeeld van hoe de overheid en de privé kunnen samenwerken om mooie projecten te verwezenlijken.
Molenbeek als voormalige fabrieksriool
De Molenbeek stroomde onder de fabrieksterreinen door een lange overwelving van bijna 350 meter. Aan de stroomopwaartse zijde bevond zich een schuif waarmee de Molenbeek kon opgestuwd worden om het water naar hoger gelegen spaarbekkens te leiden. Die spaarbekkens waren voorzien van een noodoverlaat waar langs het water terug naar de Molenbeek kon stromen. Op het terrein bevond zich verder een netwerk van bufferbekkens en afvoergoten.
Door de slechte toestand van de bekkens, verbindingen en regelkunstwerken was het onmogelijk uit te maken waarlangs het water werkelijk stroomde en hoeveel er gebufferd werd tijdens periodes met verhoogde afvoer.
Nieuwe bedding volgens principes van integraal waterbeheer
Als beheerder van de Molenbeek was de provincie Vlaams Brabant nauw betrokken bij
de uitwerking van het project door ontwerpbureau Immpact.
Het nieuwe vak van de beek werd haast volledig in open bedding aangelegd. De bestaande vismigratieknelpunten zijn opgelost en er werden geen nieuwe gecreëerd. Bovendien werden de buffermogelijkheden van het terrein optimaal benut.
De nieuw aangelegde bedding is licht meanderend. Ze heeft een lengte van ongeveer 600 meter vanaf de Termeulenstraat tot het Gemeentehuis. De nieuwe bedding heeft een ondiep getrapt profiel, met een bodembreedte die varieert tussen 1 en 3 meter. De bedding kon overal in onverstoorde, niet aangevulde, grond worden uitgegraven.
Dwars op de nieuwe bedding werden drie dijken aangelegd. Onder deze dijken loopt de Molenbeek door een betonnen vierkante koker met afmetingen 1 bij 1 meter. De dijken zelf hebben een breedte van 2 meter en een hoogte van maximaal 1,5 meter. Omdat de dijken gebouwd zijn met flauwe hellingen zijn ze onderaan ongeveer van 8 meter breed.
Zo is in het landschap een cascade gecreëerd van drie, door een lage gronddijk omsloten compartimenten, die onderling verbonden zijn met een knijpconstructie. De kruinhoogte van de ringdijken rond de drie buffergebieden bedraagt, van stroomopwaarts naar stroomafwaarts, 72.5 meter, 71.5 meter en 70,5 meter boven de zeespiegel.