In Proefcentrum Herent werden dit najaar de eerste zoete aardappelen geoogst. Ondanks zijn naam is de zoete aardappel geen familie van de aardappel. De knollen van de zoete aardappel of bataat zijn langwerpig van vorm, met een witte, rode, oranje of paarse schil. Het vruchtvlees varieert van wit tot oranje en is lichtzoet van smaak. De interesse voor de zoete aardappel is de laatste tijd fors gestegen.

Eerste oogst zoete aardappelen

De interesse voor de zoete aardappel, een zetmeelhoudende knol, is de laatste tijd sterk toegenomen bij consumenten en landbouwers.
Van oorsprong komt de knol uit Zuid-Amerika. Momenteel wordt hij vooral ingevoerd uit de VS, Honduras, Israël, Egypte en Spanje.

In ons Proefcentrum Herent lieten we veldproeven uitvoeren om na te gaan of dit gewas ook in onze regio kan geteeld worden. De eerste resultaten zijn alvast veelbelovend. Deze proeven kaderen in het onderzoek rond innovatieve teelten waarbij verder ook hennep, miscanthus, quinoa en goudsbloem onder de loep worden genomen.

 

Proefcentrum blijft inzetten op witloof

Proefcentrum Herent blijft verder dé referentie op het vlak van praktijkonderzoek rond witloof. Deze traditioneel Vlaams-Brabantse teelt vormt een unieke uitdaging omdat het eigenlijk over twee teelten gaat: de witloofwortelteelt en de witloofforcerie.

‘Momenteel is de rooi van witloofwortels volop aan de gang. Met deze nieuwe wortels worden onmiddellijk al de eerste rassenproeven opgezet. Verder vormen deze witloofwortels de basis voor alle verdere proeven in 2017’, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.

Op lange termijn is het voor de witloofsector belangrijk om ook aan verjonging te werken. Zo is er in Herent een nauwe samenwerking met provinciale tuinbouwschool De Wijnpers, waarbij leerlingen uit het 5de secundair het intafelen en oogsten van witloof in de praktijk zetten.

 

1.000 witloofboxen voor scholen

Het blijft ook een uitdaging om witloof in de smaak te laten vallen bij jonge consumenten. De gratis witloofbox, het pakket met alle teeltmateriaal voor witloof,  wordt voor de 7de keer aan scholen uitgedeeld. Deze box zal op 23 november verspreid worden naar de leerlingen van bijna 1000 lagere schoolklassen.