Wordt de insectenteelt binnenkort een nieuwe sector in de Vlaamse land- en tuinbouw? Onderzoek naar het gebruik van insecten als alternatieve duurzame grondstof is alvast in volle opmars.
Teeltverbreding door insectenkweek laat landbouwers hun reststromen optimaal benutten en verkleint hun afvalberg.
Met het Platteland Plus-project “Witloofwortels: ook insecten lusten er wel pap van” koppelden de Nationale Proeftuin voor Witloof vzw en de onderzoeksgroep Radius van Thomas More Kempen vzw onderzoek naar een traditionele groente als witloof aan de interesse die insecten opwekken als alternatieve duurzame grondstof.
De onderzoekers hebben een haalbaarheidsstudie uitgewerkt waarbij individuele landbouwers de haalbaarheid van insectenteelt op hun eigen bedrijf kunnen nagaan. Aan de hand van 4 voorbeeldscenario’s illustreren de onderzoekers de mogelijke knelpunten en drempels die deze teeltverbreding met zich kan meebrengen. Met de bijhorende rekentool worden de mogelijke kosten en opbrengsten duidelijk zichtbaar en kunnen landbouwers virtueel spelen met hun bedrijfsspecifieke situatie. Dankzij deze instrumenten kunnen landbouwers een geïnformeerde beslissing nemen. Als ze daadwerkelijk overgaan tot de opstart van een insectenkweek, vinden ze zeer gedetailleerde teeltinformatie in het draaiboek, waarbij de focus ligt op de praktische teeltbegeleiding en zelfs teeltregistratietools werden voorzien.
Het vervolgproject Introsect wil dit innovatieve werk verderzetten door landbouwers individueel te begeleiden bij het opstarten van een insectenkweek. Daarbij wordt niet enkel gefocust op meelwormen, maar ook gekeken naar zwarte soldatenvlieg, sprinkhanen en krekels.