In Vlaams-Brabant zorgen meer dan 100.000 mantelzorgers voor hun chronisch zieke partner, hun bejaarde (schoon)moeder/vader, hun kind met een handicap of hulpbehoevende vriend(in). Dankzij mantelzorgers kunnen duizenden mensen in hun vertrouwde omgeving blijven. De provincie subsidieert daarom zes mantelzorgprojecten voor een totaal van 50.500 euro

‘De informele zorg waarbij mensen zorgen voor een dierbare, wordt door de mantelzorgers als evident ervaren en men voelt zich geen mantelzorger of kent het woord niet. Men weet vaak niet dat men ondersteuning kan krijgen, bijvoorbeeld een mantelzorgpremie, zorgverzekering of mantelzorgvereniging. We willen hier meer aandacht voor’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor welzijn.

De provincie wil mantelzorg zichtbaar maken en mantelzorgers ondersteunen. Daarom moedigde ze mantelzorgorganisaties om projecten die mantelzorgers helpen in te dienen. De volgende zes projecten werden gesubsidieerd met 50.500 euro.

DEMENTIE VROEGTIJDIG HERKENNEN - 8.000 euro
Vzw Okra organiseert een voordrachtenreeks rond het vroegtijdig herkennen van beginnende dementie. De lezingen gaan niet alleen om vorming en sensibilisering,  maar roepen ook op om gepast (mild) om te gaan met de doelgroep, in houding en in taalgebruik. De Okra-afdelingen worden ook aangemoedigd om mensen met (beginnende) dementie zo lang mogelijk te betrekken bij de reguliere werking van de vereniging.

VERVOER VOOR NACHTOPPASSERS – 8.000 euro
Het project Nachtzorg Halle-Vilvoorde vervoert vrijwilligers die als nachtoppas willen werken in de Vlaamse rand en in de landelijke gemeenten. Op die manier kunnen heel wat extra cliënten uit Vlaams-Brabant nachtoppas krijgen en worden de mantelzorgers ontlast. De vereniging kreeg ook vroeger al een subsidie, die nu wordt verlengd.

BROCHURE GRENZEN STELLEN – 10.000 euro
Voor onbepaalde duur intensieve zorgtaken opnemen, kan erg zwaar zijn. Soms wordt het evenwicht draaglast-draagkracht zelfs verstoord. Ook de zorgbehoevende is daar niet bij gebaat. Steunpunt Thuiszorg wil daarom een brochure ontwikkelen over hoe je je grenzen kunt stellen, met vooral concrete tips voor de mantelzorger.

(GROOT)OUDERS ALS MANTELZORGER – 6.500 euro
Wie over mantelzorg spreekt, denkt vaak in de eerste plaats aan de hulp van kinderen voor hun hulpbehoevende (groot)ouders. Maar ook de omgekeerde situatie komt  vaker voor dan je denkt: (groot)ouders die voor (klein)kinderen zorgen, bijvoorbeeld omdat ze een handicap hebben. Het is een groep die vaak vergeten wordt en met specifieke vragen zit. Vzw Ons Zorgnetwerk wil daarom een brochure maken met getuigenissen en tips over hoe je dergelijke mantelzorg het best aanpakt.

BLINDE VLEKKEN – 8.000 euro
Er zijn in de provincie Vlaams-Brabant nog steeds blinde vlekken waar het moeilijker is om mantelzorgers te bereiken. Vzw Ziekenzorg Leuven heeft een project opgestart om die locaties op te sporen en er een reeks bijeenkomsten te organiseren voor een zo breed mogelijke groep mantelzorgers. Er wordt bij iedere bijeenkomst bijzondere aandacht besteed aan lotgenotencontact: er wordt tijd voorzien waarin de mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten en een praatje maken. Ook dit project kreeg vroeger al ondersteuning van de provincie.

MANTELZORG EN VRIJWILLIGERSWERK 10.000 euro
Mantelzorgers zijn soms onvoldoende vertrouwd met het zorglandschap. Vrijwilligers in de plaatselijke Ziekenzorg-afdelingen spelen een belangrijke rol als brugfiguren en kunnen mantelzorgers helpen in hun zoektocht naar hulp en ondersteuning. Vzw Ziekenzorg Sint-Michielsbond ontwikkelt een concreet hulmiddel in de doorverwijzing.