Kinderen met streken. Workshops met streekproducten.
Tijdens de Week van de Smaak organiseren de provincie Vlaams-Brabant, de vzw Streekproducten Vlaams-Brabant, stad Leuven en Brasserie Improvisio workshops voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar met streekeigen groenten.
De Week van de Smaak is een tiendaags evenement in november rond smaak en eetcultuur en vindt plaats in heel Vlaanderen en Brussel. Het thema van dit jaar is duurzame voeding.
In het kader hiervan hebben de provincie Vlaams-Brabant, de vzw Streekproducten Vlaams-Brabant, stad Leuven en Brasserie Improvisio de handen in elkaar geslagen. Ze organiseerde op 18 en 19 november educatieve workshops voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van de Leuvense scholen met lokale voeding.
In deze workshops staan de streekproducten centraal. Zo leerden de leerlingen meer over het duurzame aspect van producten uit eigen regio en krijgen ze een beter zicht op de levensloop van een product van in het veld tot op het bord. Zo komen ze veel meer te weten over de witloofteelt en het grondwitloof.
Tijdens de workshop werden de leerlingen in 5 groepjes verdeeld die via een doorschuifsysteem met de verschillende aspecten van duurzame voeding te maken krijgen:
1. Uitleg over wat onze provincie te bieden heeft aan lokale lekkernijen. Wat zijn nu juist hoeveproducten en streekproducten? En welke streken staan bekend voor welke producten?
2. Uitleg over hoe een hoeveproduct wordt geteeld. Een grondwitloofproducent (Monique Goovaerts uit Bierbeek) geeft uitleg over de teeltwijze van grondwitloof, de smaak en de weg die het aflegt tot bij de eindverbruiker.
3. Uitleg over het beroep van een horeca-uitbater. Wat komt er allemaal kijken bij het runnen van een restaurant? Hoe werken ze samen met lokale producenten?
4. Samen met de barman een verse fruitsmoothie maken met lokaal fruit.
5. Samen met de kok een lekker lokaal hapje maken met streekeigen groenten.
Elk groepje blijft zo’n 15 minuten bij elk thema alvorens door te schuiven naar het volgende thema. Nadien kan er met de ganse groep genoten worden van de hapjes en de smoothie die ze zelf hebben gemaakt.