Gedeputeerde Vlaams-Brabant

U bent hier

posticon 30.000ste Last Post, ook in Tildonk

Posted on ma, 07/13/2015 - 14:23 by Monique Swinnen

Last Post Engenburcht TildonkHet Belevingscentrum ’14-’18 in Tildonk (Haacht) sloot aan bij het wereldwijde herdenkingsinitiatief en blies op 9 juli ook de Last Post.

In het Britse en andere legers kondigde vroeger klaroengeschal, oftewel de Last Post, het einde van de werkdag aan. Die traditie wordt al sinds 1928 (met uitzondering van de oorlogsjaren 1940-1944) in ere gehouden door de Last Post Association in Ieper. Elke avond weerklinkt het klaroengeschal onder de Menenpoort. Het is hun doel om die traditie eeuwig in stand te houden. Op die manier blazen vrijwilligers telkens opnieuw hun vaarwel aan de gesneuvelden. Bovendien zal op donderdag  9 juli 2015 om 20 uur de 30.000ste Last Post worden geblazen. Niet alleen in Ieper, maar wereldwijd zal de Last Post live worden herdacht.
 
Het is de gewoonte dat de klaroeners van de Last Post Association gerekruteerd worden bij de lokale brandweer en ook het brandweeruniform dragen. Op 9 juli wordt er dus ook een ode gebracht aan de wereldwijde solidariteit onder brandweerlieden, die al 30.000 keer hun ode hebben gebracht aan de gesneuvelden.

posticon Veelzijdig programma in Engelenburcht tijdens de Erfgoeddag

Posted on do, 04/23/2015 - 14:51 by Monique Swinnen

Veelzijdig programma in Engelenburcht te Tildonk (Haacht) tijdens de Erfgoeddag,  nu zondag 26 april 
Kruikeikestraat 5
 
Rondleidingen: het kloosterleven tijdens de Groote Oorlog van 10 tot 17 uur
 
Gratis rondleidingen van 60 minuten (vertrek op het uur)  
In het voormalige ursulinenklooster maak je kennis met de verhalen van de kloosterzusters over de Eerste Wereldoorlog. Honderd jaar geleden hielden zij dag aan dag bij wat er gebeurde. Hoe werd hun leven en dat van de andere bewoners beïnvloed door de oorlogsgebeurtenissen? De Gidsenbond Dijleland leidt je rond en brengt alle anekdotes weer tot leven.   
Inschrijven kan  >>>hier

 
Evocatie : Onderhandelingen in het voormalige klooster in WOI van Herman Moons van  14 uur tot 17 uur 
Tijdens de Eerste Wereldoorlog vormde het klooster van Tildonk het decor voor belangrijke onderhandelingen die uiteindelijk zouden leiden tot de overgave van Antwerpen. Aan de hand van het nodige beeldmateriaal én een door Herman Moons geschreven scenario evoceren we deze invloedrijke gebeurtenis.  

Informatie over archieven, stambomen en bevolkingsregisters van 13 tot 18 uur 
De Haachtse Geschiedkundige en Oudheidkundige Kring (HAGOK) licht zijn archieven toe en houdt een boekenstand open. Wil je weten waarom het zo belangrijk is dat deze archieven worden bewaard? Mis deze kans niet en kom het ontdekken!

Wipschieten en Concert
van 14.15 tot 18 uurErfgoeddag zondag 26 april

De Sint-Sebastiaansgilde van Wespelaar leert je wipschieten en toont wat ze in haar mars heeft. We zetten het doorgeven en het bewaren van deze traditie in de kijker. Wie durft?! Een bluegrassband geeft alles een hedendaagse invulling.
14 15 uur: Koninklijke Harmonie Sint Cecilia, 
15 tot 16 uur: BASH,16 tot 17 uur: Koninklijke Harmonie Sint Cecilia, 
17 tot 18 uur: BASH

Meer info : www.erfgoeddag.be

posticon Autoroutes en wandeling ontsluiten verder de Groote Oorlog in Vlaams-Brabant

Posted on ma, 03/09/2015 - 16:30 by Monique Swinnen

Wandeling en Autoroutes ontsluiten verder de Grote Oorlog in Vlaams-BrabantToerisme Vlaams-Brabant stelt, met autoroutes langs de Dijle- en Getelinies, een Lipsewandeling en  een tentoonstelling, een nieuw aanbod voor over de Groote Oorlog in onze regio.

We hebben het voorbije jaar hard ingezet op de herdenking van de Groote Oorlog in onze provincie. Het Belevingscentrum In Tildonk en de fietsroutes langs de Dijle- en Getelinies zijn daar mooie voorbeelden van. We gaan op dit elan verder en hebben, samen met onze partners, nieuwe projecten uitgewerkt.
 
De nieuwe projecten zijn:
-          Lipsewandeling langsheen het Belevingscentrum ’14-’18

-          Toeristische autoroutes langs Dijlelinie en Getelinie

-          Gasttentoonstelling met fietsen over de Groote Oorlog in de Brabantse Kouters

 

posticon Begeleiderspas Tildonk

Posted on ma, 10/06/2014 - 14:54 by Monique Swinnen
Personen met een handicap ook welkom in belevingscentrum Tildonk.

Begeleiderspas Tildonk

Mensen met een handicap moeten volwaardig kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven. Ook zij hebben nood aan culturele, toeristische, en sportieve activiteiten.

Daarom lanceerde de provincie Vlaams-Brabant in 2001 de begeleiderspas. Met de begeleiderspas kunnen personen met een handicap hun begeleider gratis meenemen naar een brede waaier aan culturele en sportieve activiteiten. De persoon met een handicap betaalt de gewone toegangsprijs.

Dat deze formule na 13 jaar nog steeds niet versleten is, bewijst het Belevingscentrum in Tildonk door als 100ste organisatie aan te sluiten. Er zijn ondertussen ook al zo’n 3000 begeleiderspasjes afgeleverd.

Extra handig is dat het pasje op naam van de persoon met een handicap staat. Zo hoeft die niet altijd dezelfde begeleider mee te nemen. Ter ondersteuning kregen nieuwe organisaties van de provincie ook de kans om zich gratis te laten screenen op hun toegankelijkheid. 

De begeleiderspas wordt op naam van de persoon met een handicap gemaakt, dit heeft als voordeel dat de begeleider niet steeds dezelfde persoon moet zijn.

Tags: 

posticon nieuw aanbod over eerste wereldoorlog

Posted on vr, 10/03/2014 - 11:39 by Monique Swinnen
Provincie pakt uit met nieuw aanbod over eerste wereldoorlog.

De provincie Vlaams-Brabant zet dit jaar fors in op de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Zo opende in juni het provinciale Belevingscentrum ’14-’18 in Tildonk en werden er themafietsroutes in de Dijle- en Getevallei uitgewerkt. 

Het aanbod wordt nu verder aangevuld met een reeks voordrachten, een educatief pakket voor het basis- en secundair onderwijs en een themanummer van OKV (Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen) over de Groote Oorlog.

 

Vlaams-Brabants oorlogserfgoed in themanummer van OKV

‘Op onze vraag wijdt het tijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen (OKV) in september een themanummer aan het Vlaams-Brabantse WOI-verhaal en de WOI-erfgoedcollecties uit de regio. Het themanummer focust op het provinciale Belevingscentrum ‘14-’18 in het Ursulinenklooster van Tildonk’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.

 

posticon Bloednacht

Posted on do, 08/28/2014 - 09:13 by Monique Swinnen

Evocatie van een oorlogsdrama

Wanneer de Duitse kolonel Johannes Stenger op 19 augustus 1914 dodelijk wordt getroffen door een kogel, neemt het Duitse leger meteen vergeldingsmaatregelen. Dit is het begin van één van de donkerste bladzijden uit de Aarschotse geschiedenis. Regisseur Ronny Verheyen (Sint-Rochusevocatie) herwerkt een tekst van Koen Huybens tot een niet te missen openluchtvoorstelling.

 

posticon Herdenking 100 jaar Groote Oorlog

Posted on wo, 08/20/2014 - 09:28 by Monique Swinnen

Hoog bezoek voor herdenking 100 jaar Groote Oorlog in Aarschot
Officiële vertegenwoordiging Duitse overheid op 18 augustus 2014

100 jaar geleden kreeg Aarschot het zwaar te verduren tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op 19 en 20 augustus 1914 werden 173 burgers in koelen bloede geëxecuteerd en meer dan 400 huizen in lichterlaaie gezet. Vele Aarschottenaren sloegen op de vlucht. Onze stad herdenkt 100 jaar Groote Oorlog op gepaste wijze met tal van activiteiten.

Pakkend herdenkingsconcert op de Grote Markt
Zo staat de Sint-Rochusverlichting dit jaar volledig in het teken van de herdenking van de Groote Oorlog. De dag erna, op zaterdag 16 augustus, herinnert een pakkend concert van Scala & Kolacny Brothers op de Grote Markt ons aan de bloedige augustusdagen van 1914. Aansluitend brengt een indrukwekkend lichtspel het oorlogsverleden tot leven via videomapping op de gevels van de Grote Markt. 

Hulde aan de oorlogsslachtoffers
Ook op maandag 18 augustus verwachten we hoog bezoek in Aarschot. De ambassadeur van Duitsland en brigade-generaal D’Hoest als officieel vertegenwoordiger van het kabinet van minister De Crem.

Foto © Dirk van de gaer

posticon 1000ste bezoeker in belevingscentrum WOI

Posted on di, 06/24/2014 - 15:34 by Monique Swinnen

José Stas uit Tildonk is de 1.000ste bezoeker van het Belevingscentrum over de Eerste Wereldoorlog in Tildonk. Ze kreeg daarom van Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme, een streekproductenpakket als geschenk.

Naar aanleiding van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog bouwde de provincie Vlaams-Brabant een Belevingscentrum uit in het Ursulinenklooster van Tildonk. Dit centrum opende op zaterdag 14 juni haar deuren voor het publiek.

‘Een kleine twee weken later staat de teller al op 1.000’We hadden wel een goede respons verwacht, maar dit overtreft onze verwachtingen. In het belevingscentrum ligt de aandacht dan ook op mensen, emoties en het leven tijdens de bezetting, naast de oorlogsfeiten. Er wordt gebruik gemaakt van interactie en veel geluids- en beeldmateriaal.

Meer infowww.vlaamsbrabant14-18.be

posticon Herdenking neergestort vliegtuig in Langdorp 1943

Posted on za, 06/21/2014 - 00:00 by Monique Swinnen

Herdenking neergestort vliegtuig in Langdorp 1943

Koninklijk Verbond der Veteranen van Koning Leopold III herdenkt neergestort vliegtuig in Langdorp 1943.

Bloemenruikers voor de bemanningsleden
Na de kerkdienst volgde een serene hulde op het ereperk van het kerkhof waar de zeven bemanningsleden van het neergestorte vliegtuig begraven liggen. Brgemeester André Peeters, vertegenwoordigers van de ambassades van Australie, Nieuw-Zeeland, Denemarken en Engeland, en tal van andere personaliteiten legden bloemenruikers neer bij het ereperk: Luitenand-Kolonel Stafbrevethouder Van Genechten namens het ministerie van Landsverdediging, Major Jesper Lyngholm, Danish Military Respresentative Lt. Gen. Kiersgaard, Mrs. Jana Kralikova en Rebecca Villareal namens de Australische ambassade, OCMW-voorzitster Julie Mellaerts namens de ambassade van Nieuw-Zeeland, gedeputeerde Monique Swinnen namens de provincie Vlaams-Brabant en David Curry, vertegenwoordiger van de 208 Squadron Association.

Pagina's