Het Belevingscentrum ’14-’18 in Tildonk was van 20 tot 28 februari gastheer voor het project ‘ComingWorldRememberMe’ en de CosmoGolem. CWxRM wil tussen 2014 en 2018  600.000 beeldjes in klei laten maken als symbool voor de 600.000 gesneuvelden op Belgisch grondgebied tijdens de Eerste Wereldoorlog. Meer dan 1.000 bezoekers maakten in Tildonk de voorbije week een beeldje. Ook de CosmoGolem mocht tientallen wensen in ontvangst nemen. 

1.127 Vlaams-Brabantse beeldjes voor gesneuvelden

CWxRM zet van 2014 tot 2018 de Eerste Wereldoorlog op een creatieve manier in de kijker. Curator  Jan Moeyaert en kunstenaar Koen Vanmechelen willen op 4 jaar tijd 600.000 beeldjes in klei laten maken als symbool voor de 600.000 gesneuvelden op Belgisch grondgebied. Die beeldjes worden in 2018 in Ieper op een stuk niemandsland geplaatst in een ‘land art’ installatie van Koen Vanmechelen. De beeldjes worden in vaste ateliers gemaakt, verspreid over heel België.

‘De organisatie beschikt ook over een mobiel atelier waardoor de Engelenburcht in Tildonk van 20 tot 28 februari werd omgetoverd tot een heuse werkplaats’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme. ‘Meer dan 1.000 bezoekers maakten in Tildonk de voorbije week een beeldje en droegen zo letterlijk hun steentje bij aan het project. Een resultaat om trots op te zijn’.  

Mooie wensen in het hart van de Cosmogolem

De voorbije weken vond de CosmoGolem een plekje in de kloostertuin van het Belevingscentrum. De Cosmogolem is een 4 meter hoge houten reus van kunstenaar Koen Vanmechelen. Iedereen die dit wilde, kon via een klepje bij het hart van het beeld zijn of haar wensen voor een betere wereld in de reus deponeren.

‘In het hart van de reus werden tientallen wensen gedropt’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme. ‘De mooiste wensen kan je in de maand maart in het Belevingscentrum bezichtigen’.  

Meer info: www.vlaamsbrabant14-18.be/cwrm

Tags: