witloofbox verdelingDe provincie Vlaams-Brabant verdeelt deze week een 1000-tal witloofboxen in de scholen. 20.000 kinderen maken zo op een speelse manier kennis met deze streekgroente. En met het zelf geteelde witloof kunnen ze tijdens De Warmste Week koken voor Music for Life.

Voor het zesde jaar op rij krijgen 356 Vlaams-Brabantse scholen en initiatieven voor buitenschoolse kinderopvang een gratis witloofbox van de provincie Vlaams-Brabant. Deze box bestaat uit een teeltkit, handleiding en lesmateriaal. Het ludieke figuurtje Wimmeke W(itloof) maakt de leerlingen en leerkrachten wegwijs. Daarna gaan ze ermee aan de slag en na drie tot vier weken kunnen ze hun witte kropjes oogsten en proeven.
 
Zo maken opnieuw 20.000 kinderen kennis met dit lekkere en gezonde streekproduct uit Vlaams-Brabant. Witloof is de lievelingsgroente van heel wat fijnproevers. Maar kinderen durven er al eens hun neus voor op te halen. Ze hebben immers meer smaakpapillen en de wat bittere smaak van witloof schrikt hen af. Maar dankzij onze box is witloof niet enkel meer voor de durvers. Door de groente zelf te telen, leren de kinderen witloof waarderen. En wat je zelf teelt, dat smaakt
 
Witloofbox kent succes
 
De witloofbox is een groot succes. De eerste vijf jaren verdeelde de provincie Vlaams-Brabant 4.452 witloofboxen. Daarmee teelden en proefden al 92.681 kinderen dit ‘witte goud’.
 
Het Warmste Witloof
 
Dit jaar roept de provincie Vlaams-Brabant de scholen op om met het geteelde witloof een warm witloofgerecht te maken en daarmee geld in te zamelen voor een goed doel tijdens de Warmste Week van Music for Life. 
Deze solidariteitsactie van Studio Brussel loopt dit jaar van 18 tot 24 december.
 
We helpen de deelnemende scholen graag op weg. 20 klassen maken kans op een waardebon van 50 euro waarmee ze extra ingrediënten en benodigdheden kunnen kopen.
 
Naar het Proefcentrum Herent
 
Vanaf 18 november kunnen klassen een kijkje nemen achter de schermen van het Proefcentrum Herent. In dit centrum doet de provincie Vlaams-Brabant onderzoek naar witloof en andere gewassen. Hoe verbeteren we de teelt? Hoe vermijden de landbouwers plaaginsecten? Hoe bewaren we witloof het best? De leerlingen komen het allemaal te weten en voeren enkele boeiende proefjes uit.
 
 
Overzicht verspreiding witloofboxen
 
De leerkrachten komen hun witloofboxen afhalen op woensdag 18 november tussen 14 en 16 uur op volgende verdeelpunten:

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/witloofbox

Aarschot - Stedelijk Museum
Elisabethlaan 103
3200 Aarschot
 
Beersel - Provinciedomein Huizingen
Torleylaan 100
1654 Beersel
 
Diest - Provinciedomein Halve Maan - Bezoekerscentrum Webbekoms Broek
Omer Vanaudenhovelaan 48
3290 Diest
 
Herent – Proefcentrum Herent
Blauwe Stap 25
3020 Herent
 
Kampenhout - Witloofmuseum
Leuvensesteenweg 22
1910 Kampenhout
 
Merchtem - Bedrijf LV Vanderstraeten
Koeweidestraat 25
1785 Merchtem
 
Roosdaal – Proefcentrum Pamel
Molenstraat 26
1760 Roosdaal
 
Tienen - PISO
Alexianenweg 2
3300 Tienen
 
Zoutleeuw - Provinciedomein Het Vinne - Bezoekerscentrum
Ossenwegstraat 70
3440 Zoutleeuw
 
 
Meer info: www.vlaamsbrabant.be/witloofbox

Tags: