Gedeputeerde Vlaams-Brabant

U bent hier

Foutmelding

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /files/moniqueswinnen/www.moniqueswinnen.be/includes/file.phar.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /files/moniqueswinnen/www.moniqueswinnen.be/includes/common.inc).

posticon 750ste veulenpremie voor Brabants trekpaard.

Posted on ma, 01/06/2020 - 14:24 by Monique Swinnen

Na veulen nu ook bekwaamheidspremie

De provincie Vlaams-Brabant is de streekmotor voor het behoud van het Brabants trekpaard. Eén van de middelen hiertoe is de veulenpremie. De veulenpremie is succesvol. Dit jaar werd ‘Lana van het Struyselhof van Vlaams-Brabant’, het 750ste veulen geboren. Omdat de opleiding  en verzorging ook belangrijk zijn om het trekpaardenbestand op peil te houden, wordt de ‘veulenpremie’ nu hervormd naar een ‘veulen- en bekwaamheidspremie’.

Sinds 2011 speelt de provincie Vlaams-Brabant een trekkersrol in het behoud van het Brabants trekpaard door middel van onder andere een veulenpremie. Sindsdien zijn er honderden veulens geboren die de naam ‘van Vlaams-Brabant’ dragen.

We zijn heel trots dat dit jaar ‘Lana van het Struyselhof van Vlaams-Brabant”, het 750ste veulen, werd geboren”. Dat betekent dat mede dankzij onze inspanningen en de inzet van de vele kwekers en menners van Brabantse trekpaarden het ras in stand gehouden wordt. 
Sinds 2018 is de Belgische trekpaardencultuur erkend immaterieel erfgoed. De cultuur van het Brabants trekpaard is een krachtig stukje levend erfgoed. Vele eigenaars, menners, fokkers, landbouwers en erfgoedactoren koesteren dagelijks de kennis, technieken en gebruiken die deze traditie vormgeven. We houden het Brabants trekpaard zichtbaar in het Vlaams-Brabantse landschap via tal van evenementen.

Met de veulenpremie wilde de provincie Vlaams-Brabant het kweken van Brabantse trekpaarden aanmoedigen, maar omdat het opleiden en verzorgen ook een belangrijk aspect vormen om het trekpaardenbestand op peil te houden, wordt de ‘veulenpremie’ nu hervormd naar een ‘veulen- en bekwaamheidspremie’. Zowel het kweken als het opleiden en houden van veulens worden op deze manier aangemoedigd.

Bij de geboorte van het veulen wordt een eerste deel uitbetaald aan de kweker. Vanaf de leeftijd van 3 jaar kan het paard deelnemen aan een bekwaamheidsproef. Na het slagen van deze proef, ontvangt de eigenaar het tweede deel van de premie.

De provincie Vlaams-Brabant huldigt ook het Museum van het Belgisch trekpaard. Dit museum in Vollezele, de bakermat van het Brabants trekpaard, is een bron van informatie voor iedereen die het ras wil leren kennen.

posticon Craenenskapel in Langdorp gerenoveerd

Posted on do, 09/19/2019 - 08:21 by Monique Swinnen

De provincie Vlaams-Brabant, Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw en kerkteam Christus Koning hebben de Craenenskapel in Langdorp (Aarschot) gerenoveerd en haar omgeving opgefrist. Vandaag, 18 september, werd het resultaat van de restauratie voorgesteld.

Na de cholera-epidemie van 1866-1877, die veel slachtoffers maakte op het Schaluin, richtte mr. Craenenrond 1870 deze kapel op ter ere van O.L.Vr-van-Troost. Hij bezat enkele gronden en huizen rond de Doornberg en het Schaluin.
In 1995 werd ze gerestaureerd. Na vele jaren was er echter een lekkend dak ontstaan, waardoor er aan de binnenkant van de kapel vochtproblemen ontstonden.

‘We wilden de kapel al enige tijd herstellen’, zegt Ludo Nijs, kerkteam Christus Koning. ‘Regionaal Landschap Noord-Hageland bleek hiervoor de ideale partner om dit met het 360°-erfgoedproject uit te voeren’.

De experten van Monumentenwacht Vlaams-Brabant maakten een verslag op van de uit te voeren werken aan de kapel. Naast een nieuw zinken dak, werd ook de bezetting in het portaal en de opstaande voegen van de buitenmuur hersteld. Door een verbeterde luchttoevoer in de nis en raam kan het vocht in de muren beter ontsnappen. Rondom de kapel werden de kasseien herlegd en kreeg de trap nieuwe treden en leuningen.

‘Naast de kapel zelf zorgen we als regionaal landschap ook steeds dat de rest van het landschap onder handen wordt genomen. De lindes die de kapel flankeren, werden vakkundig gesnoeid. Zo zorgen we ervoor dat de kapel in de toekomst niet beschadigd raakt door overhangende takken  en behouden we het groene karakter rond de kapel’, zegt Julien Delauré, voorzitter Regionaal Landschap Noord-Hageland.

‘We willen het behoud van klein waardevol erfgoed, dat meestal niet beschermd is, stimuleren en ondersteunen. Met onze ‘360°-erfgoedprojecten’ herwaarderen we ook de landschappelijke omgeving. We ondersteunen dit project financieel, maar zetten ook de inhoudelijke en technische expertise van Monumentenwacht Vlaams-Brabant in’, besluit Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed.

Tags: 

posticon Trots van Vlaams-Brabant.

Posted on ma, 06/17/2019 - 09:18 by Monique Swinnen

Voorstelling realisaties Brabants trekpaard

De provincie Vlaams-Brabant zet zich blijvend in om het rijke cultureel erfgoed van het Brabants trekpaard levend te houden en door te geven aan volgende generaties.

De cultuur van het Brabants trekpaard, trots van Vlaams-Brabant, is een krachtig stukje levend erfgoed. Eigenaars, menners en fokkers geven deze tradities dagelijks vorm.
De provincie Vlaams-Brabant zet zich in om dit rijke immaterieel cultureel erfgoed levend te houden en door te geven aan volgende generaties.

Brabants trekpaard, samen erfgoed een toekomst geven

Het Brabants trekpaard is al tientallen jaren zijn landbouwfunctie verloren. Om het ras en de tradities in stand te houden is het belangrijk om het verleden te bewaren en de tradities over te dragen aan jongere generaties. Samen met de trekpaardenverenigingen en -gebruikers selecteerden we drie traditionele trekpaardentechnieken die ook in de toekomst hun waarde kunnen bewijzen.

Het gaat om het mennen op kordeel  (het besturen van het paard met één leidsel en op stem), het ploegen met een Brabantse wentelploeg en het boomslepen. Al deze functies zijn vandaag nog toepasbaar in duurzame landbouw en bosbeheer.

De provincie Vlaams-Brabant realiseerde een documentaire, in samenwerking met het Centrum Agrarische Geschiedenis,  waarin deze technieken voor de toekomst bewaard werden. Zelfs als de generatie van oudere gebruikers mocht uitsterven, zal een audiovisueel archief blijven.
Naast deze documentaire werkte de provincie ook aan de actieve overdracht van deze technieken aan een nieuwe generatie van trekpaardengebruikers en –liefhebbers via een opleidingsdag boomslepen in Wezemaal en het onderhoud van een bosperceel in Molenstede.

>>>

posticon Opening wandelpad WOI

Posted on wo, 10/10/2018 - 20:50 by Monique Swinnen

Project, Den Groote Oorlog in Kortenberg kreeg 5000 euro voor tal van initiatieven zoals speurneuzentocht, geocache naar verborgen schatten van WOI, gegidste fietstocht tussen Kortenberg en Tervuren, tentoonstelling 'WOI, een kruispunt in alledaagse leven', een boekpresentatie en opening van wandelpad WOI en nog veel meer.

Tags: 

posticon Kijkkast toont archeologische vondsten uit Landen

Posted on ma, 09/24/2018 - 16:27 by Monique Swinnen

De provincie Vlaams-Brabant toont met de kijkkast ‘Schatten uit het depot, archeologie in je buurt’ van 22 september tot en met 18 oktober in het stadhuis van Landen een selectie van archeologische vondsten. 

Tijdens opgravingen op een smalle strook langs de Kleine Gete vonden archeologen voorwerpen uit de jonge steentijd, de ijzertijd en de Romeinse tijd.   

Een selectie van deze vondsten presenteren we nu voor het eerst aan het brede publiek via een pop-uptentoonstelling in een speciaal hiervoor ontworpen ‘kijkkast’. Deze compacte tentoonstellingskast laat geïnteresseerden van alle leeftijden kennismaken met de opgravingsresultaten met de behulp van originele objecten, kaartmateriaal en foto’s. Door de lades open te trekken ontdekt men het verhaal achter de gevonden voorwerpen.

De kijkkast ‘Archeologie in je buurt’ kan van 22 september tot 18 oktober in het stadhuis van Landen bezocht worden tijdens de openingsuren.

Tags: 

posticon 'Door de lens van de bezetter'

Posted on vr, 06/30/2017 - 12:06 by Monique Swinnen

Van 29 juni tot 11 november kan men de unieke openluchttentoonstelling ‘Door de lens van de bezetter’ bezoeken in de kloostertuin van de Engelenburcht in Tildonk.  Het gaat om een selectie van foto’s die Duitse kunsthistorici, fotografen en architecten tijdens de Eerste Wereldoorlog namen van Belgisch erfgoed.

In 1917, exact honderd jaar geleden, trokken 30 Duitse kunsthistorici, fotografen en architecten door ons land voor een uitzonderlijk project. Ze namen meer dan 10.000 foto’s van kerken, begijnhoven, kastelen, kunstwerken, burgerwoningen, interieurs en gedenktekens?

Van 29 juni tot 11 november kan men een uitgelezen selectie van dit buitengewone fotomateriaal uit Vlaams-Brabant bewonderen als een openluchttentoonstelling in de kloostertuin van de Engelenburcht in Tildonk.

Adres: Kloostertuin Engelenburcht, Kruineikestraat 5a in Tildonk

posticon 25 jaar Monumentenwacht

Posted on ma, 06/26/2017 - 16:11 by Monique Swinnen

Al 25 jaar springt Monumentenwacht Vlaams-Brabant in de bres voor ons erfgoed. Dagelijks zijn er 2 interieurwachters en 8 bouwkundige wachters op pad. Zij staan ten dienste van 640 eigenaars of beheerders van beschermde én waardevolle gebouwen, als lid van Monumentenwacht. Zo'n 1000 gebouwen nemen zij onder hun hoede. De wachters gaan op zoek naar verborgen gebreken en geven advies om dit patrimonium in de beste omstandigheden te bewaren.

Op het programma stond een brede waaier van aktiviteiten: 

  • Escape room op een unieke locatie. Wie het snelst de raadsels kan oplossen, kan een afdaling met de wachters winnen. Hier op de foto 2 jonge dames die dit aandurven.
  • Bouw een (spits)boog
  • Begeleid bezoek aan de zolder die uitzonderlijk toegankelijk is
  • Optreden door koor Moi Kochani
  • Luchtacrobatie
  • Circus in Beweging - doorlopend

posticon Provincie herstelt waardevol erfgoed in volle glorie

Posted on di, 05/31/2016 - 09:58 by Monique Swinnen

Het gerestaureerde kruis op het Ourodenbergkerkhof in Aarschot werd ingehuldigd. Alsook de Grote Kapel in Alsemberg. Beide kregen de steun van de provincie Vlaams-Brabant in het kader van de 360°-erfgoedprojecten.

Met de restauratie van het kruis in Aarschot en de kapel in Alsemberg zorgen we voor een herwaardering van het niet-beschermd klein historisch erfgoed in het omringende landschap, dat meestal onlosmakelijk met het erfgoed verbonden is. 

Opnieuw kruis op Ourodenbergkerkhof in Aarschot
 
In 2014 werd het gietijzeren kruis op het kerkhof van Ourodenberg weggehaald. Het kruis verkeerde immers in zo’n slechte staat dat het een potentieel gevaar betekende voor de bezoekers. Ondertussen werd het kruis gerestaureerd en  prijkt het weer als nieuw op zijn sokkel.

De vele mooie kerken van het Hageland bezitten vaak pareltjes van orgels en zijn omgeven door unieke plattelandskerkhoven. Om dit unieke 'kleinere' erfgoed extra in de kijker te plaatsen, heeft een projectgroep op initiatief van de Kerkfabriek Sint-Antonius Abt Wolfsdonk en met de steun van de Provincie Vlaams-Brabant een nieuwe fietstocht uitgewerkt "Langs kerken, kerkhoven en orgels tussen Leuven en Averbode". Met twee lussen (en een Leuvense uitbreiding) worden 20 sites met waardevolle orgels en kerkhoven met elkaar verbonden. Een rijk geïllustreerde publicatie brengt de verhalen van deze sites verder tot leven. Via QR-bordjes langsheen het traject wordt nog extra informatie aangereikt.

Op zondag 5 juni, de laatste zondag van de Week van de begraafplaatsen en Open Kerkendagen, wordt deze nieuwe fietsroute ingereden. Kaarten en een gedetailleerde routebeschrijving zijn die dag gratis te verkrijgen in de deelnemende kerken.