De provincie Vlaams-Brabant geeft een nieuwe brochure uit over luchtwassers. Luchtwassers zijn een hulpmiddel voor varkenshouders om geuremissies te beperken.

Porky Farm Tildonk, een luchtwasser, wat nu?De intensieve veehouderij in Vlaanderen is één van de belangrijkste economische landbouwsectoren. Met ongeveer 2,6% van de varkens en 3,2% van het pluimvee is Vlaams-Brabant de provincie die het minst rijk is aan veeteelt.

Maar onze provincie kent een sterke verstedelijking wat voor specifieke problemen zorgtOnze veehouders moeten boeren met steeds meer buren en moeten daarom meer dan ooit rekening houden met luchtemissies. Daarom investeren we in het project ‘Duurzame aanpak van geuremissies’ om meer kennis te krijgen over geurhinder in de veeteelt.

Duurzame aanpak geurhinder

Via het project ‘Duurzame aanpak van geuremissies’ wordt er meer kennis verkregen over geurhinder in de veeteelt. Haalbare maatregelen en systemen die zowel in bestaande als nieuwe stallen geur kunnen beperken werden in kaart gebracht.

Porky Farm Tildonk, een luchtwasser, wat nu?

De bekomen informatie werd reeds verspreid naar varkens- en pluimveehouders via studiedagen en artikels in vakbladen. De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt ook de werking van Vemis, een consortium dat werkt aan kennisopbouw rond luchtemissies in de veehouderij.

Brochure Een luchtwasser, wat nu?

Eén van deze haalbare systemen is de luchtwasser. Een luchtwasser werd ontwikkeld om ammoniak uit

de stallucht te wassen. Niet alleen ammoniak, maar ook geur en fijn stof zullen uit de lucht van de varkensstal gewassen worden. Zo zorgt de luchtwasser voor hoge reductiepercentage van 70 tot 95%. Voor een goede werking van deze systemen is het nodig dat  ze goed onderhouden en opgevolgd worden door de landbouwer en de leverancier.

In de nieuwe brochure ‘Een luchtwasser, wat nu?’ worden de verschillende types luchtwassers aangehaald en wordt er beschreven aan welke wettelijke verplichtingen de landbouwers en leveranciers zich dienen te houden. Met enkele praktijkvoorbeelden wordt gepolst naar de ervaringen van enkele varkenshouders

De basis van deze brochure bestaat uit een studie van bestaande literatuur en wetteksten, een reeks interviews met bevoegde instanties en een aantal bedrijfsbezoeken. Deze brochure werd geschreven door het Innovatiesteunpunt, Inagro en het Vlaams Coördinatiecentrum mestverwerking.

U kan de brochure hier downloaden.