Klein in de Groote Oorlog. Inspiratiegids en boekentrolley voor scholen.

Dit jaar wordt de 100ste verjaardag van de start van de Eerste Wereldoorlog herdacht. De provincie Vlaams-Brabant heeft hierover een ruim aanbod uitgewerkt, ook voor jongeren en scholen.

klein in de Groote Oorlog. Inspiratiegids en Boekentrolley voor scholen. WOI 1914-1918

We vinden het belangrijk dat leerkrachten in hun klas en school over de Groote Oorlog aan de slag kunnen. Daarom ontwikkelden we voor hen de inspiratiegids ‘Klein in de Groote Oorlog’ en de bijhorende boekentrolley.
Klein in de Groote Oorlog. Inspiratiegids voor het 4e, 5e en 6e leerjaar
Heel wat scholen willen werken over de Groote Oorlog en zijn hiervoor op zoek naar inspiratie. Met de gids ‘Klein in de Groote Oorlog’ helpt de provincie Vlaams-Brabant leerkrachten van de 2de en 3de graad van het basisonderwijs om WOI een plaats te geven in de klas.

In de gids vinden leerkrachten tientallen concrete lesideeën die hun leerlingen een kijk geven op het leven tijdens de Groote Oorlog. De gids biedt een menu waaruit de leerkrachten kunnen kiezen op basis van wat zijn leerlingen interesseert. De inspiratiegids is een nuttige aanvulling op de handboeken. In de lesideeën worden ook linken gelegd met de concrete schoolomgeving, de familiegeschiedenis van leerlingen, de wereld van lokale erfgoedactoren, zoals archief, heemkundige kring of erfgoedcel, en de maatschappelijke actualiteit. De gids telt vier grote hoofdstukken:

  1. WOI historisch bekeken, door een Vlaams-Brabantse bril
  2. Leven in oorlog
  3. Bronnen in de schoolbuurt
  4. Extra muros in Vlaams-Brabant

Het authentieke verhaal van Clementine, een meisje dat 13 jaar was in 1914 en op de vlucht sloeg na de gruwel in Aarschot, wordt als extra publicatie bij de inspiratiegids gevoegd. Clementine noteerde jaren later hoe zij als meisje de oorlog ervaren heeft. Het verhaal biedt een kijk op de gruweldaden in Aarschot, geeft weer hoe ze op de vlucht moest met haar moeder en zussen, hoe ze na enkele maanden in Groot-Brittannië terechtkwam en daar een nieuw leven trachtte op te bouwen, en hoe ze pas na vele maanden vernam dat haar vader in Aarschot om het leven werd gebracht.
‘Het relaas van Clementine is zo beklijvend voor leerlingen dat elke leerkracht er zeker mee aan de slag zal willen gaan’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene.

Elke basisschool uit Vlaams-Brabant krijgt in de loop van de maand mei één exemplaar van de gids toegestuurd. Leerkrachten kunnen een extra exemplaar aanvragen via cultuur@vlaamsbrabant.be

Boek jouw boekentrolley

De Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei werkte, in samenwerking met de lokale bibliotheken uit de regio, een boekentrolley uit over de Groote Oorlog.
‘We zorgen ervoor dat ook scholen in de rest van de provincie gratis een boekentrolley kunnen ontlenen in hun openbare bibliotheek. De boekentrolleys zijn namelijk een ideale manier om in aanvulling op de inspiratiegids mee aan de slag te gaan in de klas’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene.

De volgende boeken vind je in de trolley terug:

Dagboek van Marie / Lize Feryn

De allerlaatste getuigen van WOI / Philip Vanoutrive

De grote verliezer / Karen Dierickx

De karabijn / P. Biegel

De slagvelden van Wereldoorlog I / P. Barton

Een geschiedenis van België voor nieuwsgierige kinderen (en hun ouders)/Benno Bernard

Haal de oorlog uit het kind / Miriam Samson

Het droommuseum van Dre / W. Chielens

Het meisje en de soldaat / Aline Sax

Kind van de Westhoek / Wouter Sinaeve

Milans Groote Oorlog / Patrick Lagrou

Niet welkom / D. Verreydt

Ten Oorlog - Een reis langs het front van WOI / Johanna Spaey & Arnout Hauben

Toen mijn vader een struik werd / Joke van Leeuwen

Vriend over vijand / Paul Vandamme

Waar ik woon, is het oorlog: verhalen over kinderen in oorlogsgebieden / Evelien Pullens

Warhorse / Michael Morpurgo

Ule. Ik was veertien in 1914 / Marc de Bel

DVD Patatje Oorlog

Scholen kunnen de boekentrolleys vanaf juni 2014 in alle openbare bibliotheken in de provincie ontlenen.
Groep T lerarenopleiding ontwikkelde boeiende lestips bij de boeken.

Tags: