Gedeputeerde Vlaams-Brabant

U bent hier

Foutmelding

Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /files/moniqueswinnen/www.moniqueswinnen.be/includes/common.inc).

posticon Witloofkunst

Posted on ma, 06/17/2019 - 09:43 by Monique Swinnen

Planten zijn altijd al een bron van inspiratie geweest voor kunstenaars. In de barok werd het stilleven immens populair in Nederland en Vlaanderen. Jan Brueghel de Oude, die een zoon was van Pieter Bruegel en ook wel de Fluwelen Brueghel genoemd werd, was een van de grondleggers van het bloemstilleven. Hij schilderde met veel detail. Het was toen gebruikelijk om een zeer brede selectie van bloemen af te beelden, maar vaak konden die geschilderde boeket-ten niet echt bestaan, omdat de bloemen niet op hetzelfde moment bloeiden. Andere vertegenwoordigers waren onder meer Roelant Savery, Ambrosius Bosschaert de Oude en Jan Davidsz. de Heem. Maar ook enkele vrouwelijke schil-ders blonken hierin uit, bijvoorbeeld Rachel Ruysch en Maria van Oosterwijck.Het genre kende een heropleving in de romantiek. Kort daarop gebruikte de jugendstil (art nouveau in Frankrijk en België) vaak langstelige, gracieus gesti-leerde planten en bloemen, dieren en ranke vrouwen als motief in schilderijen, in smeedwerk en op tegels en gebouwen. Bij ons waren Victor Horta en Henry Van de Velde de belangrijkste vertegenwoordigers, maar misschien bezocht je ooit Gaudi’s nog steeds niet afgewerkte Sagrada Familiain Barcelona.Verder bouwend op dat roemruchte verleden hebben leerlingen van het vijfde jaar Artistieke Opleiding van de Leuvense Wijnpers tijdens hun projectweek een wel bijzonder origineel kunstwerk gemaakt voor het Proefcentrum Herent. Ze maakten linosneden op basis van blad- en bloemmotieven van gewassen waarvoor in Herent onderzoek loopt, zoals witloof en goudsbloem, maar ook bruine mosterd, hennep, koriander en soja. Die linosneden werden nadien gedigitaliseerd en uitvergroot en vervolgens met een lasercutter uitgesneden in hout. Het werk symboliseert de samenwerking tussen het proefcentrum en de school. Leerlin-gen van de land- en tuinbouwafdeling van De Wijnpers komen al langer voor praktijklessen naar het proefcentrum en nu zijn de beide provinciale instellingen ook op een andere manier verbonden met elkaar.
Bron: Boer&Tuinider

posticon Trots van Vlaams-Brabant.

Posted on ma, 06/17/2019 - 09:18 by Monique Swinnen

Voorstelling realisaties Brabants trekpaard

De provincie Vlaams-Brabant zet zich blijvend in om het rijke cultureel erfgoed van het Brabants trekpaard levend te houden en door te geven aan volgende generaties.

De cultuur van het Brabants trekpaard, trots van Vlaams-Brabant, is een krachtig stukje levend erfgoed. Eigenaars, menners en fokkers geven deze tradities dagelijks vorm.
De provincie Vlaams-Brabant zet zich in om dit rijke immaterieel cultureel erfgoed levend te houden en door te geven aan volgende generaties.

Brabants trekpaard, samen erfgoed een toekomst geven

Het Brabants trekpaard is al tientallen jaren zijn landbouwfunctie verloren. Om het ras en de tradities in stand te houden is het belangrijk om het verleden te bewaren en de tradities over te dragen aan jongere generaties. Samen met de trekpaardenverenigingen en -gebruikers selecteerden we drie traditionele trekpaardentechnieken die ook in de toekomst hun waarde kunnen bewijzen.

Het gaat om het mennen op kordeel  (het besturen van het paard met één leidsel en op stem), het ploegen met een Brabantse wentelploeg en het boomslepen. Al deze functies zijn vandaag nog toepasbaar in duurzame landbouw en bosbeheer.

De provincie Vlaams-Brabant realiseerde een documentaire, in samenwerking met het Centrum Agrarische Geschiedenis,  waarin deze technieken voor de toekomst bewaard werden. Zelfs als de generatie van oudere gebruikers mocht uitsterven, zal een audiovisueel archief blijven.
Naast deze documentaire werkte de provincie ook aan de actieve overdracht van deze technieken aan een nieuwe generatie van trekpaardengebruikers en –liefhebbers via een opleidingsdag boomslepen in Wezemaal en het onderhoud van een bosperceel in Molenstede.

>>>

posticon EXPO "De Groote Oorlog van Eugeen Van Mieghem"

Posted on ma, 06/18/2018 - 14:34 by Monique Swinnen

Opening van de expo "De Groote Oorlog van Eugeen Van Mieghem" van zaterdag 16 juni tot en met donderdag 30 augustus in het Stedelijk Museum Aarschot. Tentoonstelling van oorlogskunstenaar Eugeen Van Mieghem. 69 kunstwerken uit privécollecties en het Eugeen Van Mieghem Museum, zijn samengebracht en aan het publiek getoond voor de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

posticon 'Getekend Damiaan'

Posted on ma, 10/16/2017 - 15:46 by Monique Swinnen

'Getekend Damiaan', het levensverhaal van onze Grootste Belg in stripvorm. Dit fantastische werk is van de hand van auteur Ruben Boon en een van Vlaanderens beste en bekendste striptekenaars Jan Bosschaert.

posticon Open Monumentendag Tildonk

Posted on ma, 09/11/2017 - 13:39 by Monique Swinnen

Restanten van obus naar Belevingscentrum ’14-’18 tijdens Open Monumentendag

In het voormalige Ursulinenklooster in Tildonk richtte de provincie Vlaams-Brabant een Belevingscentrum in ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Hoewel de nadruk ligt op mensen, emoties en het leven tijdens de bezetting, met gebruik van veel geluids- en beeldmateriaal, zijn er ook enkele unieke voorwerpen aanwezig. Nu wordt daar iets bijzonders aan toegevoegd. Het gaat om de restanten van een obus uit de Eerste Wereldoorlog, die opgegraven werden bij de werken aan een nieuwbouw in Wespelaar.

 

posticon Gerestaureerd Wijnpershuis opent deuren

Posted on vr, 09/08/2017 - 10:44 by Monique Swinnen

 

De provincie Vlaams-Brabant heeft door een respectvolle restauratie en functionele uitbreiding nieuw leven geblazen in een stuk waardevol Leuvens erfgoed. Op 6 september wordt het vernieuwde 16de-eeuwse Wijnpershuis ingehuldigd, de bijbehorende bouwhistorische publicatie voorgesteld en het aansluitende programma van Open Monumentendag onthuld.

Het Wijnpersgebouw, gelegen op de site van de provinciale school De Wijnpers, werd in 1551 door de Sint-Geertrui-abdij gebouwd. Het deed dienst als pershuis bij het verbouwen van de druiven die op de heuvelflanken werden geteeld. Sindsdien kreeg het gebouw verschillende functies om in 2003 zijn deuren te sluiten. 

We zagen al snel dat dit mooi bewaarde, unieke gebouw in Vlaams-renaissance-stijl een nieuw leven verdiende. We zijn blij dat de restauratie nu afgelopen is.

De open herbestemming van het beschermde gebouw vroeg om een verzoening tussen functionaliteit, veiligheid en toegankelijkheid, en maximaal behoud van kenmerkende elementen met getuigeniswaarde. Zo werd de weg geëffend voor een ontwerp van restauratie met een minimale uitbreiding met een afzonderlijk volume van één bouwlaag dat nauw samenwerkt met het historisch pand. 

Tijdens Open Monumentendag op 10 september stelt de provincie Vlaams-Brabant het gerestaureerde Wijnpershuis in de kijker. Het publiek kan het pand op die dag exclusief bezoeken tijdens gegidste rondleidingen

 

Tags: 

posticon Inspiratiegids en boekentrolley voor scholen WOI

Posted on di, 05/13/2014 - 11:07 by Monique Swinnen

Klein in de Groote Oorlog. Inspiratiegids en boekentrolley voor scholen.

Dit jaar wordt de 100ste verjaardag van de start van de Eerste Wereldoorlog herdacht. De provincie Vlaams-Brabant heeft hierover een ruim aanbod uitgewerkt, ook voor jongeren en scholen.

klein in de Groote Oorlog. Inspiratiegids en Boekentrolley voor scholen. WOI 1914-1918

We vinden het belangrijk dat leerkrachten in hun klas en school over de Groote Oorlog aan de slag kunnen. Daarom ontwikkelden we voor hen de inspiratiegids ‘Klein in de Groote Oorlog’ en de bijhorende boekentrolley.
Klein in de Groote Oorlog. Inspiratiegids voor het 4e, 5e en 6e leerjaar
Heel wat scholen willen werken over de Groote Oorlog en zijn hiervoor op zoek naar inspiratie. Met de gids ‘Klein in de Groote Oorlog’ helpt de provincie Vlaams-Brabant leerkrachten van de 2de en 3de graad van het basisonderwijs om WOI een plaats te geven in de klas.

In de gids vinden leerkrachten tientallen concrete lesideeën die hun leerlingen een kijk geven op het leven tijdens de Groote Oorlog. De gids biedt een menu waaruit de leerkrachten kunnen kiezen op basis van wat zijn leerlingen interesseert. De inspiratiegids is een nuttige aanvulling op de handboeken. In de lesideeën worden ook linken gelegd met de concrete schoolomgeving, de familiegeschiedenis van leerlingen, de wereld van lokale erfgoedactoren, zoals archief, heemkundige kring of erfgoedcel, en de maatschappelijke actualiteit. De gids telt vier grote hoofdstukken:

  1. WOI historisch bekeken, door een Vlaams-Brabantse bril
  2. Leven in oorlog
  3. Bronnen in de schoolbuurt
  4. Extra muros in Vlaams-Brabant

Het authentieke verhaal van Clementine, een meisje dat 13 jaar was in 1914 en op de vlucht sloeg na de gruwel in Aarschot, wordt als extra publicatie bij de inspiratiegids gevoegd. Clementine noteerde jaren later hoe zij als meisje de oorlog ervaren heeft. Het verhaal biedt een kijk op de gruweldaden in Aarschot, geeft weer hoe ze op de vlucht moest met haar moeder en zussen, hoe ze na enkele maanden in Groot-Brittannië terechtkwam en daar een nieuw leven trachtte op te bouwen, en hoe ze pas na vele maanden vernam dat haar vader in Aarschot om het leven werd gebracht.
‘Het relaas van Clementine is zo beklijvend voor leerlingen dat elke leerkracht er zeker mee aan de slag zal willen gaan’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene.

Elke basisschool uit Vlaams-Brabant krijgt in de loop van de maand mei één exemplaar van de gids toegestuurd. Leerkrachten kunnen een extra exemplaar aanvragen via cultuur@vlaamsbrabant.be

Boek jouw boekentrolley

Tags: