Gedeputeerde Vlaams-Brabant

U bent hier

posticon EXPO "De Groote Oorlog van Eugeen Van Mieghem"

Posted on ma, 06/18/2018 - 14:34 by Monique Swinnen

Opening van de expo "De Groote Oorlog van Eugeen Van Mieghem" van zaterdag 16 juni tot en met donderdag 30 augustus in het Stedelijk Museum Aarschot. Tentoonstelling van oorlogskunstenaar Eugeen Van Mieghem. 69 kunstwerken uit privécollecties en het Eugeen Van Mieghem Museum, zijn samengebracht en aan het publiek getoond voor de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

posticon 'Getekend Damiaan'

Posted on ma, 10/16/2017 - 15:46 by Monique Swinnen

'Getekend Damiaan', het levensverhaal van onze Grootste Belg in stripvorm. Dit fantastische werk is van de hand van auteur Ruben Boon en een van Vlaanderens beste en bekendste striptekenaars Jan Bosschaert.

posticon Open Monumentendag Tildonk

Posted on ma, 09/11/2017 - 13:39 by Monique Swinnen

Restanten van obus naar Belevingscentrum ’14-’18 tijdens Open Monumentendag

In het voormalige Ursulinenklooster in Tildonk richtte de provincie Vlaams-Brabant een Belevingscentrum in ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Hoewel de nadruk ligt op mensen, emoties en het leven tijdens de bezetting, met gebruik van veel geluids- en beeldmateriaal, zijn er ook enkele unieke voorwerpen aanwezig. Nu wordt daar iets bijzonders aan toegevoegd. Het gaat om de restanten van een obus uit de Eerste Wereldoorlog, die opgegraven werden bij de werken aan een nieuwbouw in Wespelaar.

 

posticon Gerestaureerd Wijnpershuis opent deuren

Posted on vr, 09/08/2017 - 10:44 by Monique Swinnen

 

De provincie Vlaams-Brabant heeft door een respectvolle restauratie en functionele uitbreiding nieuw leven geblazen in een stuk waardevol Leuvens erfgoed. Op 6 september wordt het vernieuwde 16de-eeuwse Wijnpershuis ingehuldigd, de bijbehorende bouwhistorische publicatie voorgesteld en het aansluitende programma van Open Monumentendag onthuld.

Het Wijnpersgebouw, gelegen op de site van de provinciale school De Wijnpers, werd in 1551 door de Sint-Geertrui-abdij gebouwd. Het deed dienst als pershuis bij het verbouwen van de druiven die op de heuvelflanken werden geteeld. Sindsdien kreeg het gebouw verschillende functies om in 2003 zijn deuren te sluiten. 

We zagen al snel dat dit mooi bewaarde, unieke gebouw in Vlaams-renaissance-stijl een nieuw leven verdiende. We zijn blij dat de restauratie nu afgelopen is.

De open herbestemming van het beschermde gebouw vroeg om een verzoening tussen functionaliteit, veiligheid en toegankelijkheid, en maximaal behoud van kenmerkende elementen met getuigeniswaarde. Zo werd de weg geëffend voor een ontwerp van restauratie met een minimale uitbreiding met een afzonderlijk volume van één bouwlaag dat nauw samenwerkt met het historisch pand. 

Tijdens Open Monumentendag op 10 september stelt de provincie Vlaams-Brabant het gerestaureerde Wijnpershuis in de kijker. Het publiek kan het pand op die dag exclusief bezoeken tijdens gegidste rondleidingen

 

Tags: 

posticon Inspiratiegids en boekentrolley voor scholen WOI

Posted on di, 05/13/2014 - 11:07 by Monique Swinnen

Klein in de Groote Oorlog. Inspiratiegids en boekentrolley voor scholen.

Dit jaar wordt de 100ste verjaardag van de start van de Eerste Wereldoorlog herdacht. De provincie Vlaams-Brabant heeft hierover een ruim aanbod uitgewerkt, ook voor jongeren en scholen.

klein in de Groote Oorlog. Inspiratiegids en Boekentrolley voor scholen. WOI 1914-1918

We vinden het belangrijk dat leerkrachten in hun klas en school over de Groote Oorlog aan de slag kunnen. Daarom ontwikkelden we voor hen de inspiratiegids ‘Klein in de Groote Oorlog’ en de bijhorende boekentrolley.
Klein in de Groote Oorlog. Inspiratiegids voor het 4e, 5e en 6e leerjaar
Heel wat scholen willen werken over de Groote Oorlog en zijn hiervoor op zoek naar inspiratie. Met de gids ‘Klein in de Groote Oorlog’ helpt de provincie Vlaams-Brabant leerkrachten van de 2de en 3de graad van het basisonderwijs om WOI een plaats te geven in de klas.

In de gids vinden leerkrachten tientallen concrete lesideeën die hun leerlingen een kijk geven op het leven tijdens de Groote Oorlog. De gids biedt een menu waaruit de leerkrachten kunnen kiezen op basis van wat zijn leerlingen interesseert. De inspiratiegids is een nuttige aanvulling op de handboeken. In de lesideeën worden ook linken gelegd met de concrete schoolomgeving, de familiegeschiedenis van leerlingen, de wereld van lokale erfgoedactoren, zoals archief, heemkundige kring of erfgoedcel, en de maatschappelijke actualiteit. De gids telt vier grote hoofdstukken:

  1. WOI historisch bekeken, door een Vlaams-Brabantse bril
  2. Leven in oorlog
  3. Bronnen in de schoolbuurt
  4. Extra muros in Vlaams-Brabant

Het authentieke verhaal van Clementine, een meisje dat 13 jaar was in 1914 en op de vlucht sloeg na de gruwel in Aarschot, wordt als extra publicatie bij de inspiratiegids gevoegd. Clementine noteerde jaren later hoe zij als meisje de oorlog ervaren heeft. Het verhaal biedt een kijk op de gruweldaden in Aarschot, geeft weer hoe ze op de vlucht moest met haar moeder en zussen, hoe ze na enkele maanden in Groot-Brittannië terechtkwam en daar een nieuw leven trachtte op te bouwen, en hoe ze pas na vele maanden vernam dat haar vader in Aarschot om het leven werd gebracht.
‘Het relaas van Clementine is zo beklijvend voor leerlingen dat elke leerkracht er zeker mee aan de slag zal willen gaan’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene.

Elke basisschool uit Vlaams-Brabant krijgt in de loop van de maand mei één exemplaar van de gids toegestuurd. Leerkrachten kunnen een extra exemplaar aanvragen via cultuur@vlaamsbrabant.be

Boek jouw boekentrolley

Tags: