Van 20 juni tot 11 november wordt de Panquinkazerne in Tervuren omgetoverd tot een vredessite.
De klaprozeninstallatie ‘Maaiveld’ herdenkt er het einde van de Eerste Wereldoorlog.

De Eerste Wereldoorlog joeg een schokgolf door de wereld. Nog nooit had een oorlog de hele wereld in de ban en was de omvang zo groot. Na de gruwel werden de wonden gelikt en kwam er hoop.

In Tervuren herdenkt het kunstwerk ‘Maaiveld’ het einde van deze Groote Oorlog.
De indrukwekkende en ingetogen installatie op het hoefijzerplein van de Panquinkazerne maakt de bezoeker stil. Het plein werd omgevormd tot een graanveld, bezaaid met klaprozen als symbool voor het leed en de hoop. In het midden is er een 100 meter lange loopgraaf van gestapelde boomstammen waar men kan doorwandelen en aan het einde heeft men een unieke kijk op de ruïne van het voormalige hertogelijk paleis en de vijvers in het park.

Landschapsarchitecten Sven Vangodtsenhoven en Hans Tuerlinckx van Art-Ex ontwierpen deze unieke landart-installatie.

Het herdenkingsmonument, dat al op de Panquinsite staat, wordt opnieuw in de aandacht geplaatst. Het nieuwe pleintje aan het herdenkingsmonument, dat in zwarte kiezel wordt aangelegd, contrasteert sterk met de rode loopgraaf balken waar de bezoekers door wandelen.

De bezoekers zullen ook de mogelijkheid krijgen om hun boodschap van vrede en hoop neer te schrijven en te posten in een aantal holtes die in de loopgraaf worden ingewerkt. ‘Zo staat ‘Maaiveld’ niet enkel symbool voor de herdenking van de Groote Oorlog, maar ook voor hoop en vrede. Want ook vandaag is oorlog jammer genoeg nog bittere realiteit voor heel wat mensen.  

Bezoekers kunnen de site van 20 juni tot 11 november 2018 dagelijks gratis ontdekken.

Tags: