De provincie Vlaams-Brabant en de stad Diest geven een brochure uit over de citadel van Diest. De bedoeling is de mogelijkheden van de site te schetsen met het oog op een herbestemming.
De citadel staat sinds het vertrek van het eerste bataljon parachutisten in 2011 leeg. De provincie Vlaams-Brabant en de stad Diest zoeken naar een nieuwe invulling voor de site. Deze kan, met haar grote historische en landschappelijke waarde, bijdragen aan het imago van de stad Diest als cultuurhistorische stad en toeristische trekpleister. Daarom moet de nieuwe invulling zorgen voor voldoende publiek en levendigheid.
Onze haalbaarheidsstudie toont aan dat er een groot ontwikkelingspotentieel is op de site. Per deelgebied is onderzocht welke mogelijkheden er zijn voor concrete ruimtelijk invullingen. Zo wordt het paradeplein behouden als grootschalige publieke ruimte. De ligging op wandelafstand van de Grote Markt en de bijzondere schaal bieden tal van mogelijkheden zoals markten, concerten en theatervoorstellingen. De omliggende historische gebouwen bieden ongeveer 10 000 m² die ingevuld kan worden met nieuwe functies. Momenteel wordt er onderzocht of er een jeugdherberg, OCMW-kantoren met een Sociaal Huis en de Hagelandse Academie voor Beeldende Kunst in ondergebracht kunnen worde.
Het verdwenen stadsbastion is door zijn strategische ligging tussen het paradeplein en de stadszijde een belangrijke projectzone. Het uitgangspunt hier is de afbraak van de niet-originele gebouwen en de ontwikkeling van kwaliteitsvolle nieuwe bebouwing die het verdwenen stadsbastion terug in herinnering brengt. De projectzone van het stadsbastion wordt voorbehouden voor het Algemeen Ziekenhuis Diest, waardoor de twee campussen M. Theysstraat en Hasseltsestraat kunnen ondergebracht worden in één campus.
Het stedelijk front is de belangrijkste schakel tussen de historische stadskern en de citadel. Het wachtlokaal zou kunnen dienen als toegangsgebouw en in de toren zouden publieke functies kunnen worden ondergebracht.
Het parkgebied rondom de citadel vormt een belangrijk groengebied in het stadscentrum. Het uitgangspunt is de historische landschapsstructuur te herstellen en het bos om te vormen tot een toegankelijk parkgebied. Er komen routes voor fietsers en voetgangers tussen de citadel met het park en het stadscentrum.
De brochure is onder meer te verkrijgen in het stadhuis van Diest. Men kan ze ook online raadplegen of downloaden via www.vlaamsbrabant.be/de-citadel-van-diest