Gedeputeerde Vlaams-Brabant

U bent hier

posticon Koninklijk bezoek voor 20ste verjaardag Vlaams-Brabant

Posted on vr, 02/27/2015 - 10:27 by Monique Swinnen

Koninklijk Bezoek Foto Radio2Vandaag ontvangen de gemeentebesturen van Haacht en Kampenhout samen met de provincie Vlaams-Brabant, Hunnen Majesteiten de Koning en de Koningin. Aanleiding voor dit koninklijk bezoek is de 20ste verjaardag van de provincie Vlaams-Brabant.

Ontstaan uit Brabant in 1995

De provincie Vlaams-Brabant is de jongste provincie in het Vlaams Gewest. Ze ontstond op 1 januari 1995 als gevolg van de splitsing van de unitaire provincie Brabant in Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze splitsing was het gevolg van het St.-Michielsakkoord van 1992 waarbij de Belgische staat formeel werd omgevormd tot een federale staat.

Sinds 1995 hebben we als provincie een hele weg afgelegd. Eerst was het wat zoeken en aftasten maar al snel groeiden we uit tot een zelfverzekerde provincie met unieke troeven.

Permanent in evolutie

Door de jaren heen is er heel wat veranderd. Het Vlaams regeerakkoord zorgt voor een nieuwe toekomst. Zo zullen de persoonsgebonden instellingen zoals welzijns-, cultuur- en sportinstellingen overgedragen worden dragen gemeenten, zoals Haacht en Kampenhout.

Maar het regeerakkoord bevestigt alleszins ook de belangrijke rol van de provincie in grondgebonden beleid. Ons beleid rond water, ruimtelijke ordening, mobiliteit en noem maar op wordt de komende jaren verder versterkt. Ook in onze provinciedomeinen blijven we investeren.

posticon Vernieuwd 'PARK DEN BREUGHEL' in Haacht.

Posted on wo, 06/04/2014 - 16:17 by Monique Swinnen

Vernieuwd park "den breughel" in Haacht

 

Op zondag 1 juni werd het vernieuwde park Den Breughel in Haacht feestelijk geopend. Het project kreeg 60.000 euro financiële steun van het Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling.

Het park Den Breughel kent een lange geschiedenis en  staat gegrift in het collectieve geheugen van de inwoners van Haacht.
Het werd onlangs heringericht. Het park kreeg een betere ontsluiting en werd aantrekkelijker gemaakt voor de gebruiker. Bovendien biedt het park nu ook meer plaats voor de evenementen van het Cultuurhuis.
De restauratie van het park werd ingediend als een project bij het Europese Fonds voor Plattelandsontwikkeling. De herinrichting van het park kreeg zo Europese, Vlaams en Vlaams-Brabantse steun.
 

Met een fraai gerestaureerd park als hernieuwde ontmoetingsruimte voor elke Haachtenaar draagt dit plattelandsproject zijn steentje bij aan de bevordering van de sociale samenhang en de ontsluiting van het cultuurhistorisch erfgoed.