Gedeputeerde Vlaams-Brabant

U bent hier

Foutmelding

Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /files/moniqueswinnen/www.moniqueswinnen.be/includes/common.inc).

posticon Unieke kinderopvang ook voor kinderen met speciale zorgnoden

Posted on ma, 02/10/2020 - 15:13 by Monique Swinnen

De Engelenburcht in Tildonk breidt haar Sociale campus uit. Koesterburcht gaat er officieel van start op woensdag 5 februari. Deze inclusieve kinderopvang in Tildonk is een unieke samenwerking tussen Ferm Kinderopvang vzw en Centrum Ganspoel vzw. “Kinderen met én kinderen zonder speciale zorgnoden zijn er hartelijk welkom”, zegt voorzitter Monique Swinnen van Ferm Kinderopvang.

Ferm Kinderopvang biedt in de gemeente Haacht 58 opvangplaatsen aan in Kinderdagverblijf Wespelaar en 131 plaatsen buitenschoolse kinderopvang in Tildonk, Wespelaar, Wakkerzeel, Haacht-Station. Koesterburcht is nieuw. In deze inclusieve kinderopvang krijgt elk kind zorg op maat.  Onthaalouders van Ferm Kinderopvang vangen er, samen met een begeleider van Centrum Ganspoel, dagelijks 18 kinderen op, waarvan 6 kinderen met extra zorgnoden. 

Centrum Ganspoel heeft jarenlange ervaring in zorg en onderwijs voor (jonge) kinderen met een visuele of meervoudige beperking. Vanuit de campus in Huldenberg bestrijkt Centrum Ganspoel het grootste deel van Vlaanderen. Koesterburcht  is het eerste project waarbij het actief inzet op inclusieve kinderopvang.

Afbeelding met persoon, groep, vloer, staandAutomatisch gegenereerde beschrijving

Zorg op maat 

De opvangruimtes van Koesterburcht zijn met zorg ingericht, zodat alle kinderen er zich thuis voelen. De vroegere klaslokalen heeft Ferm Kinderopvang grondig verbouwd i.s.m. architect A33 en aannemer Beneens. De begeleiders werken er met aangepast materiaal, afgestemd op de ontwikkeling van elk individueel kind. Kinderen met extra zorgen krijgen specifieke ondersteuning bij hun spel, taalontwikkeling en motorische vaardigheden. Er is ook therapieruimte voor externe hulpverleners, zoals kinesisten.

Inclusief 

Koesterburcht komt tegemoet aan de hoge nood van ouders op zoek naar aangepaste, inclusieve en kwaliteitsvolle opvang voor hun kind. Koesterburcht bouwt mee aan een inclusieve samenleving waar ‘bijzonder‘ ook heel gewoon mag zijn.  Kinderen groeien er samen op en leren dat verschil geen verschil maakt. Onthaalouder Valerie: “Elk kind vindt hier huiselijke en warme opvang, of het nu wel of geen speciale zorgnoden heeft.”

Mama van Alexander (2): “ Alexander heeft nood aan extra zorg omwille van ASS. Met de begeleiding van Centrum Ganspoel is er bij Koesterburcht voldoende expertise met ASS in huis en dat stelt me gerust. Dit is de ideale plek voor onze zoon. Ook omdat hij hier mag opgroeien samen met kinderen zonder extra zorgnoden..”

Acteur Joren Seldeslachts draagt  Koesterburcht een warm hart toe. Hij luisterde de lancering op met een toneelstuk, samen met Pieter Meynen (bekend van Down the road). 

Joren is peter en Pieter is pluspeter van deze unieke inclusieve kinderopvang.

Tags: 

posticon Kinderdagverblijf 'De Trapperkes' bestaat25 jaarl

Posted on vr, 09/13/2019 - 10:33 by Monique Swinnen

Het begon allemaal op 1 maart 1994. Onderzoek had uitgewezen dat er dringend nood was aan kinderopvang in Aarschot. VZW 'De hartjes' uit Tienen kreeg de toestemming van 'Kind en Gezin' om een kdv te bouwen op het terrein van het Medisch Centrum Aarschot. Ze kregen toestennming voor een kinderdagverblijf met 42 plaatsen. Van bij de start bleek dat de er "echt" nood was aan opvang, want binnen de 9 maanden zaten we aan een volledige bezetting. Onmiddellijk was de druk zeer hoog om meer kinderen op te vangen dan de erkenning toeliet. Vandaar dat vrijwel onmiddellijk de vraag voor uitbreiding van de erkenning tot 49 plaatsen bij 'Kind en Gezin' gesteld werd. In de loop van 1996 is de uitbreiding naar 49 plaatsen een feit.

Na wat meten, berekenen en breken in de jaren 2000 komen we tot de conclusie dat onze oppervlakte overeenkomt voor een opvang van 55 plaatsen. Die hebben we dan ook gekregen.

In 2009 besliste vzw 'De hartfes' om de 'Trapperkes' te verkopen en zo werden we op 1 januari 2010 officieel overgenomen door 'Landelijke Kinderopvang' waar we nu nog altijd deel van uit maken.

Tags: 

posticon Landelijke Kinderopvang en Landelijke Thuiszorg vinden nieuw onderdak in Hertogensite Tienen

Posted on vr, 05/03/2019 - 15:26 by Monique Swinnen

Landelijke Kinderopvang Hageland verhuist vanaf eind april naar de Hertogensite. Ook Landelijke Thuiszorg vindt er een onderdak. De ligging in dit gloednieuwe stadsvernieuwingsproject, dichtbij de Grote Markt van Tienen, is een grote troef. “Het verhoogt de bereikbaarheid van onze diensten”, klinkt het. Vanaf juni is er ook kinderopvang door een groep van samenwerkende onthaalouders.

Tags: 

posticon Stekelbees Korbeek-Lo bestaat 20 jaar

Posted on ma, 11/26/2018 - 11:00 by Monique Swinnen

Op vrijdag 23 november vierden we feest bij Stekelbees Korbeek-lo met onze medewerkers, ouders, kinderen en partners om samen met ons het glas te heffen op de voorbije 20 jaren.

Eind jaren '90 merkte de ouderraad van de Sint-Pietersschool dat er grote nood was aan kinderopvang, maar dat het niet evident was om hier alleen mee van start te gaan. Van daaruit is dan ook de vraag gekomen naar Landelijke Kinderopvang om dit uit te werken.

Eerst werd de opvang georganiseerd in een klaslokaal op school met een kinderbegeleidster, Cindy Dedecker. Zij heeft gedurende een jaar de voor- en naschoolse opvang gedaan.

Na dat jaar werd ze vervangen door haar zus, Sylvia. Al snel was er nood aan een extra kinderbegeleider, die dan ook van start ging.

Na enkele jaren werd er gezocht naar een andere locatie, dewelke gevonden werd in een huis aan de Diestsesteenweg. Omdat de afstand naar school te groot was, was het nodig om een wagen aan te kopen om de kinderen te vervoeren.

Doorheen de jaren werd de vraag naar opvang steeds groter, het team breidde dan ook snel uit naar 4 kinderbegeleiders. De groep kinderen werd te groot om het heen en weer rijden met de wagen nog te kunnen volhouden. De zoektocht naar een nieuwe locatie ging opnieuw van start.

Deze locatie werd gevonden in onze huidige opvang. Het 'Huis op de Tiensesteenweg' is sinds 2004 onze thuis geworden. Sindsdien is onze 'rij van kinderen' die tussen de school en de opvang pendelen, een vertrouwd beeld in de straat geworden. We hebben de kans gekregen om het huis, door de goede samenwerking met de huisbazen, volledig zelf in te richten. Eerst zijn we gestart met de benedenverdieping, maar al snel was deze te klein, waarna ook de bovenverdieping in gebruik werd genomen.

Onze fijne samenwerking met de Sint-Pietersschool draait ook al vele jaren mee! Doorheen de jaren werd de vraag naar opvang alleen maar groter, wat in 2010 leidde tot een vrijwel constante overbezetting van onze locatie. Van daaruit is dan een ander soort samenwerking met de school gestart, nl. de korte en lange opvang. De gezinnen die 'korte opvang' nodig hebben (tot 17u) kunnen sinds 2011 in de opvang op school terecht, gezinnen die 'lange opvang' nodig hebben, komen naar Stekelbees.

Vandaag de dag zijn we een team van 5 kinderbegeleiders, een administratief medewerker en een verantwoordelijke. Dit zorgt voor een leuke combinatie van verschillende talenten die we inzetten am van elke dag een toffe opvangdag te maken.

posticon Mamadepot Hageland

Posted on ma, 11/19/2018 - 13:34 by Monique Swinnen

Drie KVLV-groepen uit Tielt-Winge starten met het Mamadepot Hageland

In een Mamadepot komen mama's in spe, jonge mama's en jonge gezinnen niet alleen samen voor een leuk contact of een praktische workshop, ze vinden er ook heel wat mooie herbruikbare spullen voor hun kinderen zoals kleertjes, speelgoed, schoolgerei.

In Tielt-Winge is in elke deelgemeente een bloeiende KVLV-groep actief namelijk Sint Joris-Winge, TieIt O.L.V. en Meensel-Kiezegem. Samen goed voor ruim 250 activiteiten per jaar! Daarmee zijn ze veruit de actiefste vereniging in de gemeente Tielt-Winge.

Dat deze bijeenkomsten meer om het lijf hebben, bewijst een van hun nieuwste initiatieven, het Mamadepot Hageland. Al geruime tijd liepen enkele vrijwilligers rond met het idee om iets te doen voor vrouwen en gezinnen uit de regio die het financieel niet breed hebben. Bij de KVLV-groepen vonden ze een luisterend oor. Het opzet: herbruikbaar materiaal verzamelen (kledij, speelgoed,...) voor mama's in spe, jonge mama's en gezinnen met kinderen van 0 tot 18 jaar. De VZW parochiale werken stelde de kleuterschool ter beschikking en het Mamadepot Hageland was geboren. 

posticon Stekelbees Hoegaarden bestaat 25 jaar

Posted on di, 10/16/2018 - 14:22 by Monique Swinnen

Op 2 augustus 1993 opende Stekelbees Hoegaarden voor het eerst zijn deuren. De opvang bestond toen uit 1 begeleidster, Cindy De Decker die we vandaag nog steeds in ons midden hebben! Het eerste jaar werd er enkel vakantieopvang voorzien voor ongeveer 20 kinderen. Cindy werd in de werking ondersteund door vrijwilligers.

Vandaag staan we hier dan met een team van 17 kinderbegeleiders en 7 vrijwilligers paraat in 1 grote erkende locatie en 4 kleinere gemelde locaties. Op een gemiddelde avond vingen we eind vorig schooljaar ongeveer 185 kinderen op in de polder, 25 in het huiswerklokaal, 25 in de doelstraat, 20 in Outgaarden en 3 te Meldert. Dit brengt ons voor de avondopvang vlot over de grens van 250 kinderen. Voorschools komen we gemiddeld aan 95 kinderen over de locaties heen. Ook onze vakantiecapaciteit is met rasse schreden vooruit gegaan, zodat we de afgelopen zomermaanden afklokten op 110 kinderen per dag.

posticon Opening kinderdagverblijf Heintje

Posted on wo, 10/10/2018 - 21:18 by Monique Swinnen

Grimbergen wil een levendige gemeente zijn waar plaats is voor jonge ouders en hun kinderen. En daar hoort betaalbare en kwalitatieve kinderopvang bij.
Na renovatie van het pand in de Van der Nootstraat kan het kinderdagverblijf officieel openen. Heintje biedt plaats aan 36 kindjes van 0-3 jaar. Vzw Landelijke Kinderopvang was bouwheer en heeft de praktische voorbereiding voor de werken opgenomen, de uitbating zal ook verzorgd worden door de vzw.

Provincie Vlaams-Brabant subsidieert via Vlabzorginvest een deel van de infrastructuurwerken met een bedrag van 68.000 euro.

Tags: 

posticon 15 jaar Stekelbees Boutersem

Posted on ma, 09/17/2018 - 12:25 by Monique Swinnen

Reeds 15 jaar zorgt ons enthousiast team in nauwe samenwerking met de gemeente Boutersem voor kwalitatieve kinderopvang voor de schoolgaande kinderen in Boutersem. 
Stekelbees verwelkomt de kinderen dagelijks in een huiselijke sfeer met een accent op het (buiten)speelplezier van de kinderen. Ook op woensdagnamiddag en tijdens de schoolvakanties staan we paraat met met creatieve activiteiten en wervelende thema's.

Tijd om even stil te staan bij de voorbije 15 jaar, samen te vieren en vooruit te kijken.

posticon Mantelzorg vriendelijk ondernemen

Posted on wo, 07/04/2018 - 14:56 by Monique Swinnen

"Ons Zorgnetwerk coachte in het afgelopen jaar een 10-tal bedrijven van verschillende schaalgrootte en uiteenlopende sectoren op het vlak van een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. De praktijkervaringen van deze bedrijven en hun werknemers zijn zo waardevol en inspirerend, dat Ons Zorgnetwerk samen met Howest (Hogeschool West-Vlaanderen) en met de steun van de provincie Vlaams-Brabant een boek schreef: "Werken —Zorgen —Leven, naar een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid". Het boek inspireert en ondersteunt directies en HR-medewerkers van bedrijven, maar ook werkende mantelzorgers.", zegt Monique Swinnen.

Ons Zorgnetwerk lanceert het boek tijdens een persconferentie waarvoor u van harte bent uitgenodigd. Daarnaast maakt Ons Zorgnetwerk de resultaten bekend van de wedstrijd waarbij mantelzorgers hun werkgever konden nomineren om mee to dingen naar de Award 'Mantelzorgvriendelijk bedrijf 2018'. Deze award wordt uitgereikt door Kris Peeters, vice-eerste minister en minister van Werk, Economie en Consumentenzaken.

Tags: 

Pagina's