Vijf huifkartochten met Brabantse trekpaarden

De provincie Vlaams-Brabant heeft van 25 tot 27 mei op vijf locaties huifkartochten met Brabantse trekpaarden aangeboden. Met het evenement ‘Op de kar’ zette de provincie het Brabants trekpaard, onlangs erkend als Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed, op een leuke wijze in de kijker. ‘Op de kar’ vindt plaats in het kader van de Week van de Korte Keten. 

Op de kar met Brabantse trekpaarden

De 5 activiteiten waren:

  • Lokale producten proeven op de Vinnemarkt in Zoutleeuw
  • Rabarberkok-wedstrijd in Ternat
  • Bezoek aan de Papiermolen van Herisem in Alsemberg
  • Bezoek aan unieke karren en antieke meubels in De Botermolen van Keerbergen
  • Lekker Lokaal in Hof ten Dormaal en Porky Farm in Tildonk

Trekpaard, samen erfgoed een toekomst geven

Op de kar’ kadert in het Europese PDPO III project ‘Brabants Trekpaard, samen erfgoed een toekomst geven’. Na het wegvallen van de landbouwfunctie van het trekpaard zoeken we naar nieuwe bestemmingen om dit erfgoed op lange termijn in stand te houden.

De drie technieken zijn mennen op kordeel, ploegen met een Brabantse wentelploeg en het boomslepen.

De provincie Vlaams-Brabant bekijkt ook of trekpaarden kunnen ingezet worden in de sociale zorg en bij openbare diensten, zoals afvalophaling of groenbeheer.

De provincie wil ook een bekwaamheidsproef in het leven roepen. Hierdoor worden de paarden niet meer alleen gekeurd op hun uiterlijk, zoals tijdens de prijskampen, maar ook op hun functionele nut.
De eerste officiële proef vindt plaats tijdens de Dag van het Brabants trekpaard op 21 oktober 2018.

Tenslotte gaat de provincie  een kruispuntplatform creëren dat innoverende projecten, vormingen of activiteiten met Brabantse trekpaarden verzamelt. Potentiële aanbieders en afnemers van trekpaarddiensten komen via deze weg met elkaar in contact.

Nieuwe folder voor Heemmuseum De Botermolen in Keerbergen

Met de organisatie van een ‘Op de kar’-activiteit in het Heemmuseum De Botermolen in Keerbergen plaatst de provincie Vlaams-Brabant het belang en de rijkdom van kleine musea in de kijker.

De Botermolen in Keerbergen is een mooi voorbeeld van een museum met een indrukwekkende collectie en interessante verhalen over de gemeente. In het museum wordt de geschiedenis van de streek in de kijker gezet, met aandacht voor het alledaagse leven. Men vindt in de collectie materiaal dat werd gebruikt bij traditionele ambachten, een woonkamer uit het begin van vorige eeuw en een unieke verzameling antieke karren. Het museum bezit immers één van de grootste karrencollecties van Vlaanderen.

We investeerden ook in de werking van de Botermolen en brachten zonet een nieuwe folder uit over het museum. Hierin staat in geuren en kleuren beschreven waarom een bezoek aan de Botermolen zeker de moeite waard is. Daarnaast willen we ook met evenementen deze prachtige locaties in de kijker zetten.

Tags: