Het nieuwe aspergeseizoen is weer van start gegaan. Het ‘witte goud’ is een seizoensproduct van eigen bodem met een verhaal. Ook in Vlaams-Brabant.
De start van het aspergeseizoen verdient de nodige aandacht. Het is een seizoensproduct van eigen bodem met een sterk verhaal.
Nu het wat warmer wordt, kan de oogst van de asperges beginnen. Tot en met 24 juni, het feest van Sint-Jan, kan de consument genieten van deze bijzondere groente.
Asperge, groente met een verhaal
De asperge is een seizoensproduct van eigen bodem met een sterk verhaal. De oogstwijze gebeurt hoofdzakelijk met de hand. Per hectare kruipen er honderden manuren in het oogsten en marktklaar maken van de groente. Daarom spreekt men van ‘asperges steken’ in plaats van oogsten.
Dat doet men net op het moment dat het kopje van de groente boven de grond zou uitkomen. Er wordt een gleufje van 10 cm vrijgemaakt rond de asperge, om dan de asperge zorgvuldig en zo laag mogelijk met een speciaal mes af te snijden. Voor men het mes kan bovenhalen, moet de landbouwfolie van de aspergebedden verwijderd worden. De afdekking met plastic houdt de asperges die hun kopje boven steken immers wit.
Asperges in Vlaams-Brabant
In Vlaams-Brabant zijn er 23 ha aspergeteelt geregistreerd. Dat komt overeen met zo’n 10% van het Vlaamse areaal. De asperges worden voornamelijk geteeld in Londerzeel. Er zijn ook heel wat kleinere percelen in de regio Aarschot-Haacht.
We zijn blij dat er zich ook in Vlaams-Brabant nog steeds telers aandienen om ‘asperges te steken.
Tuinbouwer Goossens teelt verfijnde asperges
Het familiale tuinbouwbedrijf van Marc Goossens ligt in Malderen, vlakbij Klein-Brabant, de bakermat van de aspergeteelt. De lichte zandgronden lenen zich uitstekend voor de teelt van asperges.
Deze ideale ligging en de teloorgang van deze culinaire groente vormde voor hem de grootste motivatie om met asperges te starten.
Door de goede bodemsamenstelling heeft de Malderse asperge een uiterst volle en verfijnde smaak.
Bovendien is de asperge een heel arbeidsintensieve groente, wat de teelt ervan een echte uitdaging maakt. Er wordt constant gestreefd naar een optimalisatie van de teelt en de verwerking, waarbij de kwaliteit en versheid als belangrijkste drijfveren worden aanzien. De korte keten tussen productie, verwerking, koeling en verkoop, maakt dat de versheid van deze delicatesse een extra troef is waardoor de smaak nog meer tot zijn recht komt.