2017 was voor de provinciale uitleendienst een succes. In de drie uitleenposten, Asse, Bekkevoort en Leuven, werden in totaal 5.412 ontleningen gedaan. Dat is een stijging met 8% ten opzichte van 2016. De grootste stijging, met 15%, werd genoteerd in de uitleenpost van Bekkevoort.
Langs de akkers en landbouwbedrijven in Asse prijken nu mobiele borden. Deze borden vertellen de voorbijgangers over de land- en tuinbouw in de regio.
Bedrijfsgilde Asse plaatst binnenkort mobiele borden langs akkers en landbouwbedrijven van haar leden.
Voor dit project krijgt de Bedrijfsgilde van Asse 2.500 euro van de Provinciale Landbouwkamer van Vlaams-Braban. De Provinciale Landbouwkamer zet graag in op het verbeteren van het imago van land- en tuinbouw. Door infoborden over de verschillende teelten, zoals aardappelen, graan, prei, witloof, varkens, fruitteelt, melk- en vleesvee, komen voorbijgangers meer te weten over deze land- en tuinbouw.
Het Brabants trekpaard is de trots van Vlaams-Brabant. Als eigenaar, menner, gepassioneerde, fokker, … koester je dit prachtig en krachtig stukje levend erfgoed dag in dag uit.
Samen met jou wil de provincie Vlaams-Brabant zich inzetten om dit rijke immaterieel cultureel erfgoed levend te houden en door te geven aan volgende generaties. Om een blijvende erfgoedzorg te garanderen kan de opname van het Brabants trekpaard op de Vlaamse Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed het sluitstuk zijn.
Het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG) kreeg de opdracht om in 2016-2017 dit erfgoed in kaart te brengen, de levende technieken te documenteren en een erfgoedzorgplan op te stellen. Dit onderzoek vormt de basis voor de opmaak van een erkenningsdossier.
In dit traject is het essentieel dat alle betrokkenen mee aan deze kar trekken om zo samen de toekomst van het Brabants trekpaard vorm te geven.
De provincie en het CAG nodigen je daarom graag uit op het startmoment van dit traject.
PROGRAMMA Het Brabants trekpaard en immaterieel erfgoed Onderzoek en traject Doelstellingen, acties en timing Oproep voor deelname aan de ‘Raad van het Brabants Trekpaard’: een klankbordgroep die het veilig stellen van de trekpaardencultuur opvolgt, begeleidt, coördineert en inspireert. Vragenronde Afsluitende receptie |
WAAR EN WANNEER? Zaterdag 6 februari 2016 van 13.30 tot 16.30 uur PIVO, Poverstraat 75, 1731 Asse INSCHRIJVEN Voor 1 februari 2016 via erfgoed@vlaamsbrabant.be INFO Provincie Vlaams-Brabant, Dienst erfgoed Provincieplein 1, 3010 Leuven 016-26 76 81 |
430 km te paard in de Groene Gordel.
Een paradijs voor ruiters en menners
De mooiste bossen, weidse vergezichten, kasteeldomeinen, valleien en heuvels, aangename ruiterpaden, maneges en picknickplaatsen. Amper te geloven dat de Groene Gordel op een steenworp van Brussel een echt paradijs kan zijn voor ruiters en menners.
Onderweg vindt de ruiter aangepaste logies, goed uitgeruste maneges en de mooiste picknickplaatsen. En natuurlijk een prachtig landschap, levendig en stil tegelijk. Men draaft door bossen, langs kasteelparken en onder vliegtuigvleugels. Hier en daar duikt achter dat groene landschap de skyline van Brussel op.
Meerdaagse trektocht
De 230 km lange doorgaande route brengt ruiters in een aantal dag-etappes helemaal rond Brussel, langs de tofste ruiterpaden. De lus is in beide richtingen bewegwijzerd. Men vertrekt waar men zelf wil. Op de kaart staan alle nuttige haltes op de route: maneges die dienst doen als startplaats, waar men even kan halt houden en lunchen of waar het paard welkom is voor een verkwikkende nacht. Nabij gelegen logies bieden overnachtingsmogelijkheden aan de ruiters. Bij enkele kunnen zowel paard als ruiter terecht. Ook de mooiste picknickplaatsen, voorzien van een bindbalk, waar ruiter en paard even op adem kunnen komen, staan gemarkeerd op de kaart.
Dagtochten voor ruiters en menners
Aan de doorgaande ruitertrail zijn 7 ruiter- en menroutes verbonden die dieper de Groene Gordel in leiden. Deze dagtochten hebben een vaste start- en eindplaats, zijn in één richting bewegwijzerd en staan in verschillende kleuren aangeduid op de kaart.
Deze ruiter- en menroutes overlappen met de doorgaande ruitertrail en met elkaar. Ze vormen een netwerk en kunnen gecombineerd worden om langere of kortere tochten te vormen. Met de kaart en het schema van de routes kan men zijn eigen tocht samenstellen. Alle start- en stopplaatsen en aantakkingen met de andere routes staan vermeld met aanduiding van het aantal km ertussen.
Praktisch
Toerisme Vlaams-Brabant heeft een kaart uitgegeven op scheurvrij en watervast papier. Daarbij hoort een infogidsje van 40 bladzijden met alle praktische en toeristische info. De kaart met gidsje wordt gedrukt op 3000 exemplaren en is te verkrijgen aan 6 euro op de toeristische diensten en in de boekhandels of via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties .
De ‘Equitrail rond Brussel’ kwam tot stand met medewerking van de 32 betrokken gemeenten Meise, Grimbergen, Kapelle-op-den-Bos, Zemst, Vilvoorde, Steenokeerzeel, Kampenhout, Boortmeerbeek, Kortenberg, Herent, Bertem, Huldenberg, Tervuren, Overijse, Brussel, Hoeilaart, Sint-Genesius-Rode, Beersel, Braine-l'alleud, Braine-Le-Chateau, Halle, Pepingen, Sint-Pieters-Leeuw, Lennik, Gooik, Galmaarden, Ninove, Dilbeek, Ternat, Asse, Merchtem, Londerzeel, de Administratie voor Natuur en Bos, Waterwegen & Zeekanaal en de Landelijke Rij Vereniging.
Toerisme Vlaams-Brabant investeerde ruim 60.000 euro in dit project. Daarnaast werden 65% van de projectkosten gefinancierd via een Europees PDPO-project door drie partners: Europa voor 30.000 euro, Vlaanderen voor 33.000 euro en de provincie Vlaams-Brabant nog eens 30.000 euro.
De ‘Equitrail rond Brussel’ zal op zondag 14 juni ingereden worden met een groot publieksevenement in Kortenberg. De paardenliefhebbers worden verwacht aan de manege van de Centaurmenners in de Klein Vilvoordestraat 16 te Meerbeek-Kortenberg.