Gedeputeerde Vlaams-Brabant

U bent hier

Foutmelding

Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /files/moniqueswinnen/www.moniqueswinnen.be/includes/common.inc).

posticon Openvelddag witloof en innovatieve teelten

Posted on za, 08/15/2020 - 09:24 by Monique Swinnen

Het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant in Herent verzamelt en ontwikkelt kennis om land- en tuinbouwers in hun dagelijkse praktijk te ondersteunen. Dit doen ze niet alleen door praktische antwoorden te formuleren op vragen van land- en tuinbouwers. Ze nemen deze vragen ook als uitgangspunt van onderzoek en gaan met hen in dialoog. Op 1 juli  stelden ze hun onderzoek voor tijdens de openvelddag.

Eersteklas witloof

Sinds 1973 voert het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant witloofonderzoek uit. Witloof is een historisch belangrijke teelt in onze provincie en door het praktijkonderzoek te steunen, steunen we onze witlooftelers.

Vandaag stellen de onderzoekers de verschillende witloofrassen aan telers voor en bespreken de opkomst en kwaliteit.
 

Kansen voor nieuwe teelten…

Naast witloof zet het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant ook in op nieuwe teelten.
De innovatietuin is de kern van dit onderzoek!, Op kleine schaal wordt de haalbaarheid van nieuwe teelten onderzocht. Gewassen die potentieel vertonen worden in een tweede fase op grotere schaal geteeld om de teelttechniek verder op punt te kunnen stellen.

Binnen dit kader lopen er momenteel verschillende projecten. Zo stellen de onderzoekers in samenwerking met het ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek)  quinoa, goudsbloem en soja voor als veelbelovende gewassen.
 

...en nieuwe technieken

Dankzij innovatieve spuittechnieken zoals de wingssprayer of droplegs kunnen landbouwers met de kleinst mogelijke hoeveelheid gewasbeschermingsmiddel hun perceel behandelen.

De onderzoekers tonen deze technieken en lichten de mogelijkheden van mechanische onkruidbeheersing op witloofruggen toe. 

In het project DRIP (Datagedreven Regeling van druppelirrigatie voor een duurzame Productie in de tuinbouw) gaat het Praktijkpunt, samen met verschillende partners, de expertise rond druppelirrigatiesystemen bij de Vlaamse landbouwers vergroten en de irrigatie zo nauwkeurig mogelijk sturen. Door eenvoudige vochtsensoren op het veld te koppelen aan een zelflerend bodemwaterbalansmodel en weersvoorspellingen, ontstaat een krachtig hulpmiddel voor irrigatiebegeleiding.
 

Koolzaad als op en top Vlaamse-Brabantse teelt

De helft van het areaal koolzaad in Vlaanderen staat in Vlaams-Brabant.
Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant heeft in samenwerking met Inagro een rassenproef koolzaad waarbij 11 verschillende rassen gemonitord worden doorheen heel het seizoen

Bodem blijft belangrijk

Het belang van een weerbare bodem kan nooit overschat worden. Het instrument ‘BodemIDee’ werd ontwikkeld in het project ‘Leve(n)de Bodem’. Daarbij worden verschillende parameters van de bodem geanalyseerd. Zo krijgt een landbouwer praktijkgerichte verbeterpunten om zijn bodem te verbeteren.

Je kan dus zeggen dat een gezonde bodem werkt als een spons die water vasthoudt.

Tags: 

posticon Startschot van de campagne ‘Zomer van de Korte Keten’

Posted on za, 08/15/2020 - 09:10 by Monique Swinnen

Het startschot van de campagne ‘Zomer van de Korte Keten’ in Vlaams Brabant is gegeven. Met deze campagne wil ze haar inwoners, die door corona hun vakantie in eigen streek willen doorbrengen, inspireren om er een aangename thuisvakantie van te maken. Van 21 juni tot en met 21 september, promoot de provincie haar streek- en hoeveproducenten en koppelt ze aan fietstochten en wandelingen.

De coronacrisis heeft het leven op zijn kop gezet. Al een paar jaar vindt de Week van de Korte Keten plaats. Door corona wordt deze dit jaar omgevormd tot een Zomer van de Korte Keten. Veel inwoners kiezen immers ervoor om hun vakantie in eigen streek door te brengen.

 Met een krant, verkiezing van de Korte Keten Kop en een nieuwe website trapt de provincie Vlaams-Brabant de ‘Zomer van de Korte Keten’ op gang. Van 21 juni tot en met 21 september geeft ze tips om er een aangename thuisvakantie van te maken.

We bieden een overzicht van fantastisch fietsentochten en aangename wandelingen. Ondertussen kan men ook de korte keten-zaken en streek- en hoeveproducten in de buurt leren kennen.

 

Website als platform van tips en inspirerende verhalen

Om mensen van binnen en buiten de provincie wegwijs te maken in het aanbod, werd een nieuwe website samengesteld. Deze website fungeert als een platform waarmee we inwoners en bezoekers wegwijs willen maken in wat er tijdens de zomermaanden in Vlaams-Brabant te beleven valt. Zo kunnen we kort op de bal spelen en alle activiteiten snel communiceren”. 

Via de website krijgt men antwoorden op vragen als: Waar vindt er een markt plaats? Waar is het aangenaam wandelen? Welke streek- en hoeveproducenten liggen in de buurt? “Daarnaast worden er ook inspirerende verhalen gepubliceerd over verborgen pareltjes.

 

Krant van de Korte Keten met aandacht voor kinderen

De provincie Vlaams-Brabant geeft ook een Korte Keten-krant uit. Deze krant staat vol tips om inspiratie op te doen en een leuke zomer te beleven in de regio. Nieuw dit jaar is dat er speciale pagina’s zijn voor kinderen.
Na Maarten Vangramberen en Maureen Vanherberghen is actrice en presentatrice Elke Van Mello uit Dilbeek het boegbeeld.

Door een geheime boodschap te ontcijferen, kunnen de lezers een waardebon winnen. Met deze waardebon kan men een ambachtelijk hoeve-ijsje eten in een zaak van het Tour de Crème-netwerk. Dit netwerk bundelt vijftien Vlaams-Brabantse adressen waar men een ijsje kan eten met melk recht van de koe.

 

Laureaten Korte Keten Kop-verkiezing

De provincie Vlaams-Brabant gaat ook opnieuw op zoek naar de Korte Keten Kop, het uithangbord van de Korte Keten in de provincie.
In 2019 won zuivelbedrijf Melkerhei uit Linter de eerste editie na een onlinestrijd. Een professionele jury pikte dit jaar uit het aantal inschrijvingen opnieuw vijf laureaten uit. Deze voeren deze zomer opnieuw een strijd uit om de titel te mogen dragen.

De laureaten zijn:

·        Speculaas Vanvuchelen uit Grazen (Geetbets)

·        Prinsheerlijke Aardbeien uit Kapelle-op-den-Bos

·        Aardappelen Vanhoebroeck uit Orsmaal (Linter)

·        Hof ten Dormaal uitTildonk (Haacht)

·        Landbouwbedrijf Van Haesendonck uit Zemst

Stemmen kan via www.zomereninvlaamsbrabant.be. Wie stemt, kan een boodschappentas met leuke print winnen. Men kan stemmen van 19 juni tot en met 16 augustus. Eind augustus wordt de winnaar bekendgemaakt.

 
Meer info: www.zomereninvlaamsbrabant.be

Tags: 

posticon Eventpromotie en inspiratie

Posted on wo, 02/19/2020 - 10:57 by Monique Swinnen

Hoe zet ik mijn opendeurdag of hoevepicknick in de kijker op Facebook? Hoe kunnen sociale media me helpen om een groter publiek te bereiken? Samen met de provincie Vlaams-Brabant organiseert het Steunpunt Korte Keten op dinsdag 3 maart een vormingsnamiddag en – avond rond eventpromotie. Houd deze dag vrij!

 

Afspraak van 13 tot 17 uur in het Hof ter Vrijlegem (Boven Vrijlegem 41) in 1730 Mollem. Van 19 tot 22 uur vindt dezelfde vorming plaats in 3018 Wijgmaal (Remylaan 4b). Breng zeker een laptop mee!

 

De vormingen zijn gratis. Vooraf inschrijven is wel verplicht via: steunpuntkorteketen@ons.be of 016 24 39 54.

Tags: 

posticon Gezocht: nieuw uithangbord voor korte keten-landbouw

Posted on di, 02/11/2020 - 00:00 by Monique Swinnen

Wie treedt er in de voetsporen van het ambachtelijk zuivelbedrijf Melkerhei uit Linter en mag zich de Korte Keten Kop 2020 van de provincie Vlaams-Brabant noemen? Na de verkiezing van vorig jaar, gaat de provincie opnieuw op zoek naar een uithangbord voor duurzame landbouw. Bij het begin van de Week van de Korte Keten, van zaterdag 6 tot en met zondag 14 juni, stelt ze de winnaar voor.

Tags: 

posticon Proefcentrum Herent en Nationale Proeftuin voor Witloof worden Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant

Posted on ma, 01/20/2020 - 11:52 by Monique Swinnen

De provincie Vlaams-Brabant en de Nationale Proeftuin voor Witloof vzw beslisten om de krachten te bundelen in één provinciaal extern verzelfstandigd agentschap, vzw het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant. Deze nieuwe organisatie staat in voor praktijkgericht landbouwonderzoek met focus op witloof dat inzet op ‘innovatie binnen de traditie’.

Slagkrachtige organisatie die inzet op onderzoek

De provincie Vlaams-Brabant en de Nationale Proeftuin voor Witloof vzw beslisten om de krachten te bundelen in één provinciaal extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm (EVAP vzw) onder de naam Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant.

De Nationale Proeftuin voor Witloof blijft bestaan, maar krijgt dus een nieuwe naam en nieuwe statuten. Het deel van de provincie Vlaams-Brabant dat gekend was als Proefcentrum Herent wordt ook ondergebracht in het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant. Dit wil zeggen dat het personeel en het materiaal worden overgedragen en de gebouwen en gronden in erfpacht worden gegeven.
De leden van het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant zijn de provincie Vlaams-Brabant, BelOrta cvba en Boerenbond vzw.

Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant blijft een sterke link met de provincie behouden en voert het provinciaal landbouwbeleid uit rond het stimuleren van innovatie bij landbouwers door kwalitatief praktijkonderzoek.

Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant zal volop inzetten op ‘innovatie binnen de traditie’ en streeft naar een vlotte samenwerking met andere onderzoeksinstellingen, belangenorganisaties en bedrijven in de landbouw en de bredere keten. Ze gaat ook voor een nauwe betrokkenheid van de landbouwsector bij het onderzoek en wil een slagkrachtige organisatie zijn die inspeelt op opportuniteiten en kansen in het onderzoeklandschap.

Focus op praktijkonderzoek 

Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant staat in voor praktijkgericht landbouwonderzoek.
De focus ligt al sinds 1973 op witloof. Daarnaast zette het voormalige Proefcentrum in op innovatieve teelten, typisch Vlaams-Brabantse teelten en bredere thema’s zoals duurzaamheid, innovatie en bodem- en waterkwaliteit.

De verzamelde en ontwikkelde kennis wordt open gesteld en gebruikt om land- en tuinbouwers in hun dagelijkse praktijk te ondersteunen. Dit gebeurt door praktische antwoorden te formuleren op vragen van land- en tuinbouwers. De vragen dienen ook als uitgangspunt van het onderzoek.

Het Praktijkpunt blijft ook een ontmoetingspunt voor andere praktijkcentra en onderzoeks-, onderwijs-, en overheidsinstellingen. Onderzoek kan maar kwaliteitsvol gebeuren door samenwerking en kennisuitwisseling.

Naast deze onderzoekstaken heeft Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant ook een bredere maatschappelijke functie. Voor scholen en belangstellenden is het een informatiepunt waar ze terecht kunnen om bij te leren over landbouw en landbouwonderzoek. De praktijk wordt er getoond en men kan er met de handen uit de mouwen de landbouw ervaren.

Tags: 

posticon Maureen van Ketnet zingt voor winnende klas witloofbox

Posted on ma, 01/06/2020 - 14:42 by Monique Swinnen

150 leerlingen van de gemeentelijke basisschool De Zandloper uit Wommersom krijgen bezoek met optreden van Ketnet-ster Maureen Vanherberghen cadeau. De school is de winnaar van de wedstrijd naar aanleiding van de tiende editie van de witloofbox.

In totaal verdeelde de provincie Vlaams-Brabant de voorbije maanden 1.150 witloofboxen onder de scholen en initiatieven voor buitenschoolse kinderopvang (IBO). De witloofbox bestaat uit een teeltkit, handleiding en lesmateriaal. De leerlingen kweken hiermee zelf witte kropjes in hun klas en kunnen na enkele weken proeven van het resultaat.

In één op de tien witloofboxen was er, als verjaardagstunt, roodloof verstopt. Het lijkt op witloof maar met roodpaarse in plaats van gele uiteindjes.
De klassen die hiervan een foto maakten en instuurden, konden een bezoek met optreden van televisiegezicht Maureen Vanherberghen, één van de ‘Helden’ van Ketnet winnen.

De actie overtrof onze stoutste verwachtingen. Bijna alle klassen, die roodloof tussen de witloofwortels aantroffen, schreven zich in voor de wedstrijd. Sommige klassen deden dit op een originele manier en poseerden op een creatieve manier met het roodloof.

Uit al de inzendingen werd één winnend klasje gekozen. Dat werd het zesde leerjaar uit de gemeentelijke basisschool De Zandloper uit Wommersom. Onder leiding van juf Tessa en juf Cindy gingen de leerlingen met de witloofbox aan de slag. Enkele dagen later merkten de leerlingen dat ze bij de gelukkigen waren: de typische roodpaarse kleur van het roodloof was zichtbaar.

Vandaag bezoekt Maureen de school. Ze controleert of er wel degelijk roodloof te zien is tussen het witloof en geeft daarna een optreden voor de hele lagere school.
De zangeres en actrice was eerder dit jaar het gezicht van de Week van de Korte Keten in de provincie Vlaams-Brabant.
Als dochter van landbouwers is ze fier op haar boerenwijsheid en draagt ze producten uit de eigen streek, zoals witloof, een warm hart toe.

“Het is fantastisch dat zoveel kinderen op deze manier kennismaken met de ietwat bittere smaak van witloof”, zegt Maureen. “En ja, ik ben ook fan van witloof”.

Naast deze hoofdprijs waren er nog andere prijzen: waardebonnen van 30 euro voor de aankoop van ingrediënten om met het witloof een gerecht in elkaar te steken. In totaal schreven zich hiervoor 170 klassen in.
De winnende scholen waren:

  • GBS De Klimboom uit Kraainem
  • GLS De Regenboog uit Zellik
  • Stekelbees – De Regenboog uit Kortenberg
  • De Toverberg uit Kampenhout
  • VBS De Knipoog uit Liedekerke
  • SBLO Oase uit Vilvoorde
  • De Boomgaard uit Liedekerke
  • ‘t Neerveldje uit Opwijk
  • GBS Het Nest uit Rotselaar
  • Vrije basisschool Vlierbeek uit Kessel-Lo

Op tien jaar tijd leerden al ruim 200.000 Vlaams-Brabantse kinderen de smaak van witloof kennen dankzij de actie van de provincie Vlaams-Brabant.

Tags: 

posticon Brusselse jongeren ontdekken Vlaams-Brabants witloof

Posted on zo, 01/05/2020 - 14:56 by Monique Swinnen

4.325 Brusselse leerlingen leerden de voorbije weken witloof telen in hun klas. Het project Brussel Lust verdeelde 202 witloofboxen bij 40 Brusselse lagere scholen. Het Vlaams-Brabantse witloof komt van witlooftelers uit de rand van Brussel.

Met deze ludieke, educatieve actie wil het Steunpunt Korte Keten de Brusselse consument zin doen krijgen in het lokale voedselaanbod van boeren uit de rand. De witloofboxen brengen kinderen in contact met de boerenstiel en met dit typische streekproduct.

Ook de kinderen van de basisschool van het Koninklijk Atheneum Etterbeek gingen met deze witloofboxen aan de slag en kweekten elk een eigen witloofstronk. Met het zelf geteelde witloof maakten de kinderen een lekker witloofgerechtje klaar. De kinderen en hun leraren zijn alvast heel enthousiast over dit project. Wie weet worden zij binnenkort de (jonge) ambassadeurs van witloof uit eigen streek?

De provincie Vlaams-Brabant stelde de witloofboxen met plezier ter beschikking.
Kinderen zijn niet altijd zo gek op witloof maar wat je zelf teelt smaakt zoveel beter. Witloof is natuurlijk maar één heerlijk product van boeren in de rand rond Brussel. Het assortiment aan groenten, fruit, zuivel, vlees en andere producten is heel groot en gevarieerd en dat willen we de Brusselse consument tonen. Met het project Brussel Lust streven we naar een ruimere afzetmarkt voor deze lokale producten.

Volgens het Steunpunt Korte Keten kunnen de boeren uit de rand een grote bijdrage leveren aan het behalen van de Good Food Strategie-doelstellingen, die Brussel zichzelf tegen 2035 stelt. Het Steunpunt zet zelf in op meer marktkansen voor deze producten in Brussel, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Het Steunpunt Korte Keten van KVLV is promotor van het project Brussel Lust en werkt samen met het Innovatiesteunpunt en BioForum. Het project wordt gefinancierd door de EU, Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant. De provincie en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest promoten samen duurzame land- en tuinbouwproducten uit de regio in de hoofdstad.

Tags: 

posticon Kookwedstrijd Haacht & Kampenhout

Posted on di, 11/19/2019 - 10:54 by Monique Swinnen

Noord-Dijleland in de Groene Gordel staat bekend als de Witte Goudstreek bij uitstek. De witloof- en aspergeteelt bepaalt samen met de talrijke kleine of internationaal gerenomeerde brouwerijen het leven van de inwoners en is  kenmerkend voor het landschap. Sinds 2017 engageert Toerisme Vlaams-Brabant zich samen met lokale besturen, gidsenverenigingen, landbouwers, toeristische organisaties, brouwerijen, ondernemers en onderzoeksinstellingen om het kostbare Witte Goud in de Groene Gordel sterker op de (menu)kaart te zetten. 

De gemeentes Haacht en Kampenhout namen het tegen mekaar op met mes en vork tijdens de Kookwedstrijd Witte Goud – Witloof. Toerisme Vlaams-Brabant ondersteunt intergemeentelijke initiatieven die ervoor zorgen dat dit Witte Goud de aandacht krijgt dat het verdient.

De vier hobbykoks namen het tegen mekaar op in het Sint Angela klooster te Tildonk. Het ging tussen de 56-jarige Eddy Delpire en de 43-jarige Bjorn Pardon uit Kampenhout, de 83-jarige Gustin Bosmans uit Haacht en Glenda Kempenaerts (40) uit Kampenhout. En de De vakkundige jury onder leiding van chef-kok Rik Dumon heeft Eddy Delpire gekroond tot winnaar van de wedstrijd met zijn gerecht op basis van Sint-Jacobsvruchten, shiitake, gebakken witloof en witte wijnsaus.

posticon Dag van het Brabants Trekpaard

Posted on ma, 10/21/2019 - 15:50 by Monique Swinnen

Op zondag 20 oktober organiseerden Toerisme Vlaams-Brabant en het Comité Vollezele Leeft de 9de editie van de ‘Dag van het Brabants Trekpaard’ in Vollezele op en rond het Oudstrijdersplein van Vollezele alles staat in het teken van het Brabants Trekpaard.
De hele dag waren er gratis demonstraties en activiteiten, waarin dit paard centraal staat.
Bezoekers maakten op die manier kennis met de talrijke mogelijkheden en het zachte karakter van onze Brabantse trots.

posticon “Witloofwortels: ook insecten lusten er wel pap van”

Posted on ma, 10/14/2019 - 15:21 by Monique Swinnen

Wordt de insectenteelt binnenkort een nieuwe sector in de Vlaamse land- en tuinbouw? Onderzoek naar het gebruik van insecten als alternatieve duurzame grondstof is alvast in volle opmars.

Teeltverbreding door insectenkweek laat landbouwers hun reststromen optimaal benutten en verkleint hun afvalberg.

Met het Platteland Plus-project “Witloofwortels: ook insecten lusten er wel pap van”  koppelden de Nationale Proeftuin voor Witloof vzw en de onderzoeksgroep Radius van Thomas More Kempen vzw onderzoek naar een traditionele groente als witloof aan de interesse die insecten opwekken als alternatieve duurzame grondstof.

De onderzoekers hebben een haalbaarheidsstudie uitgewerkt waarbij individuele landbouwers de haalbaarheid van insectenteelt op hun eigen bedrijf kunnen nagaan. Aan de hand van 4 voorbeeldscenario’s illustreren de onderzoekers de mogelijke knelpunten en drempels die deze teeltverbreding met zich kan meebrengen. Met de bijhorende rekentool worden de mogelijke kosten en opbrengsten duidelijk zichtbaar en kunnen landbouwers virtueel spelen met hun bedrijfsspecifieke situatie. Dankzij deze instrumenten kunnen landbouwers een geïnformeerde beslissing nemen. Als ze daadwerkelijk overgaan tot de opstart van een insectenkweek, vinden ze zeer gedetailleerde teeltinformatie in het draaiboek, waarbij de focus ligt op de praktische teeltbegeleiding en zelfs teeltregistratietools werden voorzien.

Het vervolgproject Introsect wil dit innovatieve werk verderzetten door landbouwers individueel te begeleiden bij het opstarten van een insectenkweek. Daarbij wordt niet enkel gefocust op meelwormen, maar ook gekeken naar zwarte soldatenvlieg, sprinkhanen en krekels.

Pagina's